Byggahus.se

Micro i ojordat uttag

Besvarad 6 nov 2017 av Bengt Loord

 1. Hejsan! Jag undrar om det är ok att använda ett ojordat uttag till micron? Kan eventuella problem avhjälpas med att jag pluggar in en jordfelsbrytare först?
   
 2. Svar

 3. Jordfelsbrytare är alltid bra att ha för det fall att det blir fel på en apparat så att t.ex. höljet blir spänningssatt.
  Förr ansåg man att de flesta rum i ett hus var "isolerade". D.v.s. att man kunde inte komma i kontakt med marken i dessa rum.

  I verkligheten har man ofta vattenburna värmesystem och dessa har ofta direktkontakt med marken via sina metalliska rör (kallas sann jord). Därigenom har vi en uppenbar risk för att när någon elapparat blir spänningssatt och vi tar i denna samtidigt med att vi tar i ett värmeelement etc. så går strömmen genom kroppen och till marken (Är rören delvis av plast bortfaller givetvis denna risk)

  Elektrisk ström är "elektroner i rörelse" och går bara runt i kretsen via micro etc. Detta gör att all ström egentligen ska komma tillbaka till spänningskällan.

  Jordfelsbrytaren kontrollerar att all ström verkligen kommer tillbaka. Går en del av strömmen t.ex. genom en människa och direkt till marken, så saknas ju denna ström i återledaren (neutralledaren/nollan). Då ska jordfelsbrytaren slå från om denna ström är över 30 mA (ofta bryter de redan vid 22 mA).

  En liten ström på 30 mA (30 tusendels ampere) får således gå fel väg. Detta därför att det ofta finns små strömmar som går fel väg via skyddsjorden i felfria anläggningar (speciellt från spisar, kylskåp, frysskåp, micro etc.).

  Själva micron fungerar dock lika bra utan skyddsjord men står den nära spisen eller diskbänken så ska du ansluta till ett skyddsjordat vägguttag. Jordfelsbrytare är en extra säkerhetsåtgärd och får aldrig ersätta skyddsjord.

  Värt att notera att många som räddats av att jordfelsbrytaren snabbt löst ut ändå har upplevt stort obehag. Detta därför att denna till synes lilla ström (ca 22 mA) ger ofta ger upphov till stort obehag trots den korta tiden innan jordfelsbrytaren slår från.

  Brukar vara så att alla uttag nära spisen och diskbänken är skyddsjordade. Dra därför aldrig en skarvsladd från ett ojordat uttag och fram till diskbänken etc!
   
  Redigerat 10 dec 2017 11:36
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. V
  Vargoth ·
  Jordfelsbrytare gör väl ingen nytta om uttaget inte är jordat?
  /Markus
   
 6. HasseTeknik
  HasseTeknik ·
  Vargoth : Jo de gör alltid nytta, men är inte alltid att lita på, så de ska inte användas som primärskydd!
   
 7. C
  Cristar ·
  Hej,
  Kan du inte vänligen förklara varför jordfelsbrytaren alltid gör nytta i ett ojordat uttag. Är det för att nollan bryts med hjälp av jordfelsbrytaren?
  / Johan
   
 8. useless
  useless ·
  Jordfelsbrytaren bryter om höljet på apparaten blir spänningsförade och du tar i den. Jordfelsbrytare är ett missvisande namn, det borde heta felströmsbrytare istället...
   
 9. Bo.Siltberg
  Bo.Siltberg ·
  En JFB gör alltid nytta.

  Men i ojordade uttag är det sällan som den får förutsättningar för att träda ikraft. Med ojordade uttag antas att rummet är isolerat, att golv och väggar är helt och fullt isolerade från jord och skyddsjord. Det ska alltså inte kunna finnas någon jord i rummet som kan få en JFB att lösa ut. Det är i teorin. I praktiken kan t.ex ett barn släpa in en skyddsjordad skarvsladd och man kan av misstag dra in jord på andra sätt, eller föra ut det ojordade uttaget i trädgården via en skarvsladd.
   
 10. useless
  useless ·
  Hur många rum finns det i praktiken som är helt och fullt isolerade? Särskilt där man förväntas använda en micro.
   
 11. Bo.Siltberg
  Bo.Siltberg ·
  Jag svarade på frågan varför JFBer gör nytta i ojordade uttag. Där ojordade uttag finns ska rummet vara isolerat, annars ska uttagen jordas. En JFB gör visserligen nytta om det är fel på den isolerade miljön, men min poäng är att det är inte därför man skyddar rummet med en JFB utan man måste först laga den isolerade miljön eller jorda uttagen.
   
 12. Demmpa
  Demmpa ·
  @bo, hur många av alla hus/lägenheter som är byggda på 60-/70-/80-talet som har vattenburen värme har konverterats till jordade uttag?
  Jag tippar på att det inte är många.

  I det hus där jag växte upp var/är det jordade uttag i köket (samt tvättstuga) medan det är ojordat i resten av huset, matplatsen är ihopbyggd med köket (typ öppen planlösning) som det är i många fastigheter.

  I bostadsrätten jag ägde för dryga tio år sedan var det ojordat i hela bostaden förutom själva köket, matplatsen var ojordad även att själva kök-matplats var ca 16kvm. Där bytte jag till jordat i matplats samt ena ”sov”rummet. Det var vattenburen värme i bostaden.
   
 13. Bo.Siltberg
  Bo.Siltberg ·
  Jag ser inte hur du vill att jag ska ändra mitt svar. Jag anser inte att gamla synder rättfärdigar fortsatta synder utan är den isolerade miljön trasig enligt dagens mått så ska den fixas, speciellt när det handlar om den mest grundläggande regeln om skydd mot elchock.
   
 14. blackarrow
  blackarrow ·
  Utan att göra anspråk på en perfekt förklaring, men utryckt på ett annat sätt...

  Nej, det är inte okay att ansluta micron till ett ojordat uttag.
  Skulle möjligen vara okay om det saknas elspis och rinnande vatten.

  Om micron är ansluten till en ojordad kontakt och höljet blir strömförande och man tex håller en hand i diskbänken och samtidigt andra handen på micron så skulle jordfelsbrytaren känna av att det inte går lika mycket ström i neutralledaren som i fasledaren och därmed bryta. Då upphör fel-strömmen som går till diskbänken via armar och genom hjärtat.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Val av multimeter

  Hej, Jag går en utbildning för att bli elektriker och har i uppgift att ställa en relevant fråga i ett forum. Min fråga är om det finns några bra alternativ till en Fluke multimeter då jag har...
 2. Vilken typ av kabel till luftledning?

  Jag ska renovera taket på mitt gamla (80 år) fristående dubbelgarage. Där finns inte el indraget och det vill jag inte heller ha varken nu eller senare. Garaget ligger 8 m från huset och mellan...
 3. skarva kabel utomhus

  Hej, Jag har tre seriekopplade lampor i trädgården. Den sista av de tre har gett upp, och jag har köpt en ny. Den nya har stickpropp. Nu har jag en lös kabel som jag tog loss från den trasiga...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.