Byggahus.se

Lampa isf dimmer OK?

Besvarad 17 jan 2015 av Bengt Loord

 1. Hej
  Har köpt ett hus och har 2 frågor om elen.
  I ett rum finns ett jordat uttag. Från den apparatdosan har man borrat ett hål genom ytterväggen, dragit en kulo genom väggen och anslutit ett uttag på utsidan. Är det OK ?
  Det finns en fläkt för ventilation. Den var från början styrd via en dimmer. Dimmern är ersatt med en 200W lampa i en amatur eftersom man inte ville ha full fart på fläckten . Orsak, om man drog ner farten mha dimmern blev det missljud i fläkten. Är det OK ?
   
 2. Svar

 3. När det gäller elanläggningar är kraven lite olika beroende på hur gammal elanläggningen är. Man kräver att anläggningen överensstämmer med de krav som gällde det året när anläggningen togs i bruk.

  När det gäller kulo (EKR) så är den avsedd för synlig förläggning inomhus och absolut inte utomhus eller dolt fölagd. Nu tyder jag det som så att man borrat ett hål från baksidan i en dosa till baksidan på den andra dosan som sitter utomhus.

  Detta är således inte tillåtet för det borde varit en utomhuskabel. Denna korta bit inne i väggen kanske man dock möjligen kan blunda för, men det är fel. Går kabeln på vägg utomhus, så ska det åtgärdas! Hålet runt kabeln ska givetvis också tätas!

  Med en lampa istället för en dimmer, så får man värmeutveckling i lampan.

  Den dimmer som man hade tidigare använde kanske bara var avsedd för glödlampor (resistiv belastning).
  Prova med en dimmer för lysrör (reaktiv belastning) för en motor är ju inte resistiv som en lampa.
   
  Redigerat 23 jan 2015 13:17
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Plaströr runt elledning sönder utomhus

  Hej ! Fick just grävhjälp och då görs plaströret runt elledningen vid min elcentral vid vägen sönder av spaden så en dm är borta med elledningen helt oskyddad. Den är visselrligen helt intakt ,men...
 2. byte av rörelsevakt

  Vår tidigare rörelsevakt tänder två lampor på samma gång. Nu fungerar inte belysningen. Har köpt en ny Steinel som vi bara vill byta ut mot den gamla med samma ledningsdragning. Kan vi använda...
 3. Luftvärmepump.

  Hej, Ska just sätta in en luftvärmepump... Den yttre delen kommer att behöva sitta troligtvis en 8-9 meter ifrån den inre delen. Leverantören som även installerar säger att 5 m.ingår i priset....

Visa alla frågor