Byggahus.se

Koppla in trefasladdare till elbil

Besvarad 13 jan 2019 av Bengt Loord

 1. Hej
  Har läst att det inte fungerar med koppla in en trefas laddare till en bil som bara kan ta emot enfas.
  Stämmer detta?
  Borde inte laddaren helt enkelt bara skicka ut ström på den fas som ansluts mot bilen och låta de andra två faserna vara strömlösa? Eller skickas det ett "protokoll" mellan laddaren och bilen?
  Samma sak med trefas laddkabel, borde det inte gå att ansluta en laddkabel mellan en enfas laddare och bilen? De andra faserna är ju bara inte inkopplade?
   
 2. Svar

 3. Hej,
  Normalt har vanliga elbilar bara enfasladdare, men en trefas billaddare är i princip tre parallella laddare och kan då ge 3 ggr så hög ström eller omvänt så drar den laddningsströmmen dividerad med tre per fas (mindre risk för överbelastning)

  Att använda en fas i en trefasgrupp blir säkrare än att ansluta till ett vanligt vägguttag eftersom kabelarean då normalt är grövre (2,5 kvmm) och kabeln kommer dessutom direkt från elcentralen.

  Trefasgruppen måste självklart ha en neutralledare för att kunna ge 230V.

  Gör dock inga egna inkopplingar av uttag och laddare utan ta hjälp av en auktoriserad elfirma.
   
  Redigerat 13 jan 10:40
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. halper
  halper ·
  Det var ett lite luddigt svar, tycker jag. När man pratar om ”laddare” för hemmabruk menar man egentligen snarare ”ladduttag”. Dessa är i princip som vilket eluttag som helst, med skillnaden att de har extra pinnar för kommunikation osv. Själva laddaren, dvs AC-DC-omvandlaren, sitter i bilen.

  Om det är en vanlig ”laddbox” med kontakt eller kabel av typ 2 så är svaret att det går alldeles utmärkt att ladda bilar med både en och tre faser. Det är så det är tänkt att funka. Kommer jag med min IONIQ hem till dig använder den en fas, och kommer någon med en bil som kan använda tre så använder den tre. Det kan vara en vettig investering för framtiden att köpa en något dyrare trefaslåda, således. Finns ingen direkt nackdel.

  Att man använder en laddbox istället för ett vanligt uttag beror på att laddboxen har ett par extra säkerhets- och bekvämlighetsfinesser. Ett exempel på det förstnämnda är att det finns ett stift, ”proximity pilot”, som ser till att strömmen bryts omedelbart om du rycker ut kabeln när den är spänningssatt; i en vanlig kabel kan det bildas en ljusbåge under sådana förhållanden, som med tiden sliter på kontakterna.
   
 6. pacman42
  pacman42 ·
  Jag kan lägga till att man just på grund av denna "ljusbåge" alltid skall koppla ur på bilsidan först om man har en laddare med Schuko-uttag (reservladdare som oftast följer med bilen). På Schuko-sidan så finns ju inte den funktionen.

  I ett ladduttag så finns även signalen Control Pilot, som används för att tala om för bilen hur mycket ström som bilen kan få ta ut. Detta för att en bil kan ha en laddare som kan nyttja högre strömstyrkor än vad laddaren kan erbjuda.

  VIll ni veta mer om detaljerna runt detta så kan ni läsa min tråd om hur man bygger sin egen laddbox, där finns referenser till standarden och mina egna tolkningar av denna:
  - https://www.google.com/url?q=https:...:yqyi6vo-amm&usg=AOvVaw0QczJyFW53AR7tTX1LMogN

  I slutet av tråden så har jag ett nytt projekt, att bygga min egen laddadapter från Type-2 till Schuko, ett projekt jag inte riktigt har gått i mål med än. Jag bytte dock diod igår och nu har jag en förhoppning om att det skall fungera...
   

De senast besvarade frågorna

 1. kablar i markrör från 2 olika säkringsskåp?

  Hej! Har funderingar kring kablar som ska dras i ett markrör(50mm gult). Är det tillåtet att dra kablar från 2 olika säkringsskåp (delat från samma ursprungliga mätarskåp/huvudsäkringar) Har ett...
 2. Ta bort vägguttag

  Kan jag ta bort kåpan på ett vägguttag? Vill ställa en bokhylla framför som behöver vara kloss an väggen. Om jag tar bort kåpan skall jag täcka uttaget med något?
 3. Byta en lyktstolpe på tomten

  Ursäkta en de dumma frågorna. Tycker den lyktstolpe jag har nu är ful och vill köpa en ny. Är bytet något man kan göra själv om man köper en lyktstolpe? eller krävs det en elektriker? Om man kan...

Visa alla frågor