Byggahus.se

Induktionsspis Cylinda

Besvarad 11 maj 2020 av Bengt Loord

 1. Hej. Vi har köpt en ny induktionsspis men den kokar ojämnt. Den kokar och så stänger den av några sekunder, sen kokar den igen. Jag har aldrig varit med om detta tidigare, detta är 3:dje induktionshällen jag har, men första i vår sommarstuga. Jag ringde elektrikern som kopplade in den, han hittar inga fel. Men kan det vara elen iaf ,iom att den fungerar annars? Mvh Anette Jonsson
   
 2. Svar

 3. Hej,
  Lägger ut frågan så alla med induktionshällar och spisar kan dela med sig av sina erfarenheter.
  Jag tar för givet att alla induktionshällar uppför sig på samma sätt.
  Sannolikt en givare (termostat) som slår TILL och FRÅN när temperaturen passerar det inställda värdet och gör att plattans temperatur varierar en aning hela tiden som plattan är påslagen.
  Detta kallas ON-OFF-reglering och är en den billigaste och vanligaste regleringsmetoden för värmeanläggningar. Denna reglering är till fylles för värmeregleringar men en sådan reglering kan man inte ha till en bils farthållare eftersom bilen då skulle gå ryckigt. Finns dock olika snabba termostater där de billigaste är rent termiska och har en förhållandevis stor kopplingsdifferens (skillnad i grader mellan Till och Frånslag).
  För en bils farthållare har man därför elektroniska regulatorer kallade PID-regulatorer, som kan ge en mjuk styrning runt det inställda värdet. Dessa regleringar är dock betydligt dyrare.
   
  Redigerat 12 maj 10:57
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. Marlen Eskilsson
  Marlen Eskilsson ·
  Sådär beter sig vår induktionshäll när jag sätter en gryta på som är för liten eller inte avsedd för induktionshällar.
   
 6. T
  tarevarg ·
  Vill man göra brunsås då ska man inte köpa induktionshäll :(
   
 7. P
  per149 ·
  Vår glashäll (ej induktion) fungerar också , till - från.
   
 8. I
  InTwoPlaces ·
  Det gör vår också, men enbart vid 6 och 7 inställningarna (av 9 och P) aldrig vid de högsta.
   
 9. A
  A-C54 ·
  Det är inte så att du har uppkokningsautomatik aktiverat?
  I övrigt tror jag också att det kan vara en gryta som inte är lämplig för en induktionshäll.
  När vår gjutjärnsgryta blir riktigt varm beter sig hällen på det sätt du beskriver.
   
 10. M
  MRu ·
  Min Cylinda spis m induktion fungerar exakt som ovan beskrivet. Den stänger av och på hela tiden.
  Det jag dock tycker är mest störande är att den tjuter väldigt högt.
  Ju högre inställning desto högre ljud.
   
 11. A
  Anette Jonsson ·
  Uppkokningsautomatik? Har testat med grytor och stekpannor hemifrån o det hjälper inte. Detta är 3 dje induktionsspisen vi har så jag vet att den inte ska bete sig på detta viset.
   
 12. A
  A-C54 ·
  Ja uppkokningsautomatik. Det har vi på vår häll.
  Den sänker "värmen" när det har kokat upp.
   
 13. N
  NoiseMaker ·
  Vår gör precis likadant på alla steg förutom de högsta.
   
 14. martin43
  martin43 ·
  Tyvärr är induktionshällar ett lotteri. Olika konstruktioner förekommer både i hur mycket oväsen de för och hur effekten regleras.

  Den bästa när effekten regleras steglöst i t.ex. steg 4-10. Steg 1, 2 och 3 har då av/på reglering där respektive steg motsvarar 25, 50 resp 75% "på-tid" i steg 4. (som är ljudlös).
  Många hällar fungerar som ovan är man bara använder en platta på varje sida vänster/höger. När man använder två plattor på samma sida är det många som byter till pulsstyrning. Även den görs på olika sätt. I bästa fall pulsas "lägsta möjliga steglösa effekt". I sämsta fall pulsas maxeffekten. Detta kan göra att kastruller eller lock mer eller mindre står och hoppar "pang-pang-pang". Man måste tyvärr prova innan köp.

  Bosch, Siemens verkar överlag bra, Whirlpool också. Electrolux (Husqvarna, AEG, Smeg) sämst av de jag testat, i varje fall de som har flexzoner. Electrolux (med övriga märken) verkar dock ha perfekt reglering på finare modeller som är 80 cm breda.
  Jag köpte två hällar jag returnerade mot avgift innan jag hamnade på en tredje (Siemens) som jag blev nöjd med.

  Med allt ovan sagt gäller det också att ha bra kastruller och stekpannor! Både ljud, värmeeffekt och värmefördelning påverkas MYCKET av kastruller och stekpannor!

  Jag har AMT Gastroguss stekpannor med 9 mm (!) tjock aluminiumbotten (ja, alu leder värme bättre än gjutgärn) och stålinlägg som gör den induktionskompatibel.
  Kastrullerna kommer från Zwilling och är i rostfritt med 5 mm aluminiumvärmespridare i botten. De är tysta och bra eftersom de olika materialet är "tätt ihoppressade" så att de inte vibrerar och gör oväsen.

  Efter sex månaders frustration hade jag hittat både en bra häll och riktigt bra stekpannor och kastruller så nu är jag nöjd.
   
 15. L
  Lazzeman ·
  Som Elux sa när deras induktionsspis inte klarade av att värma upp en stekpanna jämnt. "Med induktionsspis så är det ett helt nytt sätt att laga mat". "Du har för höga förväntningar på spisen". Jo att den kunde värma upp en stekpanna så det gick att grädda pannkakor var tydligen för mycket.
   
 16. martin43
  martin43 ·
  Haha, imponerande. Men zonstorleken brukar anges om det är en rund zon.
  Eftersom hällen själv inte har någon värmespridande yta överhuvudtaget måste stekpannan ha det istället. 150-kronors i 2 mm alu duger icke.

  En pannkakspanna i gjutgärn eller en sån AMT jag nämnde ovan ger säkert ett mycket bättre resultat.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Portabel AC i ojordat eluttag

  Jag bor i en lägenhet (hyresrätt) där endast eluttagen i kök+badrum är jordade. Köket ligger såpass att det inte gör någon nytta i vardagsrummet om jag kopplar in min AC där. Det är i...
 2. El installation

  Hur man skriva ett instruktion för byte av ett utanpåligande trefasuttag. Instruktionen ska innehålla en lista av alla arbetsmoment. Arbetsmoment ska utföras i rätt ordning. Instruktionen ska ta...
 3. Huvudsäkring (Amper)

  Hej Bengt. Hur stor huvudsäkring till ett familjehus på 120 m2 ska vara? Elvärme behövs bara till badrummet. Jag planerar att sätta energibrunn (bergvärme), så elektricitet kommer att behövas till...

Visa alla frågor