Byggahus.se

Hur koppla in 400 V elelement?

Besvarad 4 jan 2022 av Bengt Loord

 1. Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220103_100813.jpg
  Ska byta ut ett gammalt element mot ett oljefyllt
  och undrar hur det skall kopplas in? Kablar som kommer in från väggen är svart, brun, blå, vit samt gul/grön, Det nya elementet har svart, brun, blå samt gul/grön, den blåa är för nattsänkning på det nya elementet. Tacksam för svar
   
  Redigerat 3 jan 10:09
 2. Svar

 3. Hej,

  Färger på befintliga ledare kan man aldrig lita på eftersom det alltid finns risk för att någon lekman utfört befintligt arbete.

  Antar att både befintlig och ny radiator är avsedd för 400V.

  Den gulgröna är sannolikt skyddsjord, men ska kontinuitetsmätas för säkerhets skull.

  Kan tyvärr inte se hur ledarna är dragna på bilden.
  Radiatorn ligger bara mellan två faser och skyddsjorden är som alltid den absolut viktigaste ledaren.

  Detta är ett arbete som innebär att man ändrar den fasta installerade anläggningen och medför att elanläggningen kan bli farlig om inte arbetet utförs korrekt. Sådana arbeten kallas elinstallationsarbete.

  Elsäkerhetsverket kräver att alla elinstallationsarbeten utförs av någon med auktorisation eller av en yrkesman som omfattas av ett egenkontrollprogram.

  Anlita därför ett auktoriserat företag, som du kan finna på Elsäkerhetsverkets hemsida. Det är ju numera företaget som ansvarar för att alla elarbeten blir rätt utförda och inte den auktoriserade elinstallatör, som man har avtal med. Det är säkert både du och dina anhöriga värda (chansa inte!).
   
  Redigerat 9 jan 15:17
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. P
  pegr ·
  Kan hålla med Hr Loord om att vet man inte hur el funkar ska man ta det lugnt o ringa nån som vet.
  Med det sagt bytte jag mina element och fann två som var felkopplade där jorden saknades, installerades av behörig elektriker på 80 talet(Jag har kvar fakturan...) så tyvärr, säker kan man inte vara trots anlitande av behörig dito.
   
 6. tommib
  tommib ·
  Var de elementen möjligen installerade i rum som hade ojordade uttag (dvs isolerad miljö)? I så fall var det helt korrekt att inte ansluta skyddsjorden.

  Bengts svar är förstås helt korrekt. Detta är olagligt att göra själv.

  I sak så kopplar man enligt anvisningen. Det är inte svårare än så. Man mäter så att man vet vad som är vad och man kopplar mellan två lämpliga faser med hänsyn till belastningen.
   
 7. Stefan N
  Stefan N ·
  Ja, det är nog många som kopplar in jorden utan att veta vad man gör i ett ojordat utrymme.
   
 8. P
  pegr ·
  Nope faktiskt varannat uttag jordat o varannat ojordat, ett på var sida om fönstren också draget av samma firma samtidigt som elementen.
   
 9. Mikael_L
  Mikael_L ·
  Jag undrar lite var den blå från väggen tar vägen, ser ingen i bilden.
  Men annars är denna fråga omöjlig att svara på, det saknas alltför mycket information.
  Bengt gjorde så gott det gick.

  Starta en tråd i eldelen på forumet istället, så kommer det snart vara avklarat.
   
 10. lilytwig
  lilytwig ·
  Exakt så där ser det ut hos mig. Det betyder iofs inte att det är kopplat lika så det kan man inte lita på.
  Inkommande vit, svart och brun är tre faser. Två faser går vidare till nästa radiator. De avklippta (svart, blå och gulgrön) är till radiatorn.
  Frågeställaren har nog missuppfattat hur det är kopplat och rekommenderas att kontakta någon som har koll.
   
 11. MrPrima
  MrPrima ·
  Jag har aldrig hört talas om ett ojordat element i något utrymme de senaste 50 åren. Ta dit en elektriker som jordar uttagen och drar fram nolla till det nya elementet som tydligen behöver det för nattsänkningen. Om du vill ha det. Utan skyddsjord kan elementet bli strömförande
   
 12. H
  Harri.p ·
  Elementet är inte ojordat, dessutom är det jord framdraget enl bild till kopplingsboxen.
   
 13. MrPrima
  MrPrima ·
  Helt riktigt Harri men det var någon i tråden som hade lite andra funderingar om jordning.
  Hur som helst så saknas nolla. Det ser ut som att den inkommande bruna fasen inte använts till något trots att den finns där
   
 14. lilytwig
  lilytwig ·
  Nolla finns inte där, men "saknas" inte heller. Den används inte vid 2 fas installation.
   
 15. tommib
  tommib ·
  Det var jag som nämde att en klass 1 apparat, i det här fallet en elradiator, inte ska jordas i ett utrymme som använder sig av skyddsmetoden isolerad miljö. Jag använde inte de orden i det första inlägget men nu gör jag det för tydlighet.

  Om man skyddsjordar en klass 1 apparat i ett rum som utgör en isolerad miljö så upphör rummet att vara det. Därmed inträder krav på jordning av hela elinstallationen. I denna aspekt är inte radiatorn på något sätt annorlunda än andra klass 1 apparater i sådana rum. Den kommer då att bete sig på samma sätt som en klass 0 apparat, vilka var tillåtna i sådana utrymmen (men inte i andra utrymmen, varför deras stickproppar inte passar i jordade uttag).

  Att skyddsjorda en klass 1 elradiator i ett isolerat rum är således fel. Ett väldigt vanligt fel, på samma sätt som att man bortsåg från vattenradiatorer i dessa rum. Att skyddsmetoden är kack är skiljt från frågan i övrigt.
   
 16. lilytwig
  lilytwig ·
  Vad är ett "ojordat utrymme" som någon skriver. I mitt hus är det jordade uttag i källaren och ojordade i markplan. Men alla radiatorer är jordade (även på markplan). En radiator som inte är dubbelisolerad får aldrig vara ojordad. I köket fanns både ojordade och jordade uttag, men det är ändrat nu.
   
 17. tommib
  tommib ·
  Nej, du har fel både i sak och i terminologi.

  Termen är isolerad miljö. Utrymmet har alltså en resistens överstigande ett visst värde (minns inte exakt) mot jord, vilket innebär att rummet i sig utgör den andra skyddsbarriären (utöver grundisoleringen i apparaten). Att i ett sådant utrymme införa jord, i form av en jordad radiator, är helt fel. Radiatorn ska vara ojordad på precis samma sätt som vilken annan klass 1 apparat som helst som ansluts i det rummet (apparat med jordad stickpropp som ansluts i ojordat uttag).

  Det är ett vanligt fel som många gör, som sagt.
   
 18. Mikael_L
  Mikael_L ·
  Och man kan inte "gilla" här i kommentarerna, så jag får helt enkelt skriva att; tommib har helt rätt, lyssna på han.
   
 19. MrPrima
  MrPrima ·
  Elementet var uppenbarligen jordat tidigare så varför ändra? Jag hoppas att huset har en jordfelsbrytare för den kan rädda liv. Något som en elektriker kan kolla när han ändå kopplar in elementet. Nollan behövs för att driva funktionen för sänkning av temperaturen på natten om man vill använda den.
   
 20. lilytwig
  lilytwig ·
  Elradiatorer för 2 fas hade ingen stickpropp på 60-talet, de var fast anslutna. Det kan du också se på TS bild. Att koppla en sådan radiator ojordad är hål i huv'et. Om det hade varit det hemma hos mig så hade jag nog inte varit i livet. Skyddsjorden räddade mig när en radiator pajade. Jag vek undan den för att städa bakom. (Helt enligt bruksanvisningen), när en värmestav lossnade och föll mot plåten. Det sprakade rätt bra innan säkringen drog.
  Och numera, men inte då, har jag jordfelsbrytare (6 st) installerade.

  Jag kör efter principen att allt som har en anslutning för skyddsjord ska kopplas med skyddsjord, inne som ute. Om det inte finns uttag med jord, där det behövs, så ser jag till att de blir utbytta. Föredrar dock dubbelisolerat, så mycket gammalt skräp åker i soporna, eller om det är gamla fina saker, så får de byggas om.
   
 21. G
  Gamla gubben ·
  Det är självklart att svaret blir: "Anlita ett elinstallationsföretag!" Om elexperten hade givit en instruktion så hade det varit likställt med att uppmuntra till olagligt installationsarbete. Det förstår alla att han inte kan göra. Sedan instämmer jag i åsikten att frågeställaren avslöjar sin okunnighet genom att ställa frågan och bör ta hjälp. Jag påstår att svaret finns i bilderna.

  Min hustru brukar tycka att jag är en petimäter. Så sant.
  Bengt Loord skriver: "Anlita därför ett auktoriserat företag, som...." Visst förekommer det att företag innehar auktorisationer i allehanda branscher. Men såvitt jag känner till auktoriserar inte Elsäkerhetsverket företag. Man auktoriserar enskilda personer, som får kalla sig auktoriserad elinstallatör. Ett elinstallationsföretag skall vara registrerat hos Elsäkerhetsverket.
   
 22. Mikael_L
  Mikael_L ·
  Tja, och vad skulle det spela för någon roll om någon "uppmuntrar till olagligt installationsarbete"?
  Förutom att någon elektriker flyger i taket!

  Dessutom är det kanske inte "uppmuntrar till olagligt installationsarbete"
  utan "instruerar till installationsarbete"
   
 23. Mikael_L
  Mikael_L ·
  Det är ju dock fel. Min auktorisation skulle kunna vara i fara om jag tänkte och gjorde så, då det bryter mot regler och säkerhetsprinciper.
  Utan jag undersöker först om det finns befintliga elinstallationer som är utförde enligt skyddsmetoden isolerad miljö samt att den isolerade miljön fortfarande är intakt, och i sådana fall fortsätter jag med skyddsmetoden ifråga.
  Annars skyddsjordar jag, naturligtvis.

  Du får fortsätta att göra fel om du vill, men jag vill bara att felaktigheterna inte ska få stå oemotsagda.
   
 24. J
  Johan Lindell ·
  Vill bara nämna att JFB funkar både för jordade och ojordade apparater o VU.
  Jfb mäter utgående ström o ingående.diffar det så bryter JFB.
   
 25. lilytwig
  lilytwig ·
  Om tommib är helt säker på sin sak så bör man begrunda, och ev ändra uppfattning.

  Men om det är rätt att köra ojordat i isolerad miljö så återstår frågan hur den definieras. Om det finns vattenradiatorer? Vad gäller då? Varför har man installerat jordade uttag ända upp på 6:e våningen i ett nybyggt hus? Finns det någon risk att skyddsjorda i ett isolerat rum? Hur ska man göra när bruksanvisningen föreskriver att en apparat ska anslutas jordad, och det bara finns ojordade uttag?
   
 26. Mikael_L
  Mikael_L ·
  Den frågan fick alldeles för stort scope för att rymmas och få inkräkta på kommentarsfälten till Bengts lilla hörna.
  Men lite snabbt, "isolerad miljö" har varit förbjuden som skyddsmetod sedan 1994 (vid nyinstallation och större ombyggnader).
  Isolerad miljö var som sagt en skyddsmetod, som ställde vissa krav på rummet, t.ex. skulle en isolationsmätning av ytor i rummet göras.
  I praktiken gjordes det nog sällan.
  Men många människor kör för fort också, vilket inte gör det tillåtet ändå.

  Om du väntar någon vecka eller kanske några år, så kan jag författa en tråd i forumet som avhandlar det mesta om "isolerad miljö".
  Jag har nämligen varit lite sugen länge på att göra det.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Vem har installerat mit el?

  Hej Jag skal använde en datum för installerat el hos mig, men har faktisk ingenting om det från tidligere ägere. Det ser inte ut som en från 1976, men jag måste påvisa detta till försäkringen. Hur...
 2. Oljefylt LVI el element.

  Hej har nyligen köpt två oljefyllda elelement LVI av er. Kontroll panelen sitter på höger siad av elementet och det uppstår problem när utrymmet där elementet skall placeras är trångt. är det okej...
 3. Elcentral i våtrum

  Hej. Vi ska bygga ut vårt badrum i sommarstugan och då hamnar elcentralen i badrummet. Vad är det som gäller då ?

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.