Byggahus.se

Golvtermostat

Besvarad 29 okt 2019 av Bengt Loord

 1. Hej, i mitt duschrum har vi elvärmt golv med termostat på väggen (OJ Microline). Nu har det hänt att när man vrider på ratten för temperatur, så klickar termostaten till och signallampan tänds med det vanliga "starka" skenet, men efter kanske efter en halv sekund går den ner till ett mkt svagare glimrande och det verkar inte som om värmen går på ordentligt. Och så beter den sig hela tiden. Termostat eller givarfel eller .... ?
  Mvh
  Hans-Ivar Swärd
   
 2. Svar

 3. Låter som att det är fel på termostaten, men troligen finns det flera läsare, som har erfarenheter av denna typ av termostat.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. Litengubbe
  Litengubbe ·
  Hade typ samma fel. Det var termostaten som gett upp, alltså grunkan som sitter under/i golvet. Elektrikern bytte den på fem minuter...
   
 6. E
  etompau ·
  Man bör skilja på givare och termostat. Givaren är ofta extern sond som ligger i golvet, och beroende på montage kan den vara svår att byta.
  Termostaten är själva enheten som sitter på väggen (med vred/indikatorlampa osv) och det är vanligtvis den som går sönder. Relativt enkel att byta.
   
 7. Litengubbe
  Litengubbe ·
  Hoppla, så är det så klart! Blev knas av mig och rätt av etompau. Gick lite för fort där i mitt första svar...
   

De senast besvarade frågorna

 1. Jordade eluttag i ojordade ledningar.

  Hej, Vi har nyligen köpt en bostadsrätt med jordade eluttag. När vi nu anlitar en elektriker för att byta ut uttagen får vi beskedet att ledningarna är ojordade och att det är olagligt att montera...
 2. Ta bort vägguttag

  Kan jag ta bort kåpan på ett vägguttag? Vill ställa en bokhylla framför som behöver vara kloss an väggen. Om jag tar bort kåpan skall jag täcka uttaget med något?
 3. Hög eller låg effekt på element energieffektivast?

  På mitt elelement i förrådet kan jag välja 1000 eller 2000w. Bägge räcker för att hålla 10 grader, men vilken av effekterna kommer att förbruka minst ström?

Visa alla frågor