Byggahus.se

Gnistskydd

Besvarad 15 sep 2020 av Bengt Loord

 1. Hej!
  Vi har en borrad brunn med en 3-fas sänkpump (75m) ner som förser oss med vatten, och en 500 liters hydrofortank. Nu är det så att tryckvakten går sönder med jämna/ojämna mellanrum Ca vartannat år. Nu skruvade jag sönder den sista och det visade sig att kontakterna var sönderbrända. kan man skydda dom genom att sätta in en kondensator i serie med ett motstånd som gnistskydd över varje kontakt och i så fall vad ska man välja för värden, det är alltså 400V.
  Tack på förhand
   
 2. Svar

 3. Tryckvakten är nog inte avsedd att till- och frånkoppla pumpen. Är det en vakt, så ska den bara bryta vid för högt tryck, men det kanske är en givare och den ska i så fall reglera inom ett visst område.
  Är området för snävt ställt, så kommer givaren att slå till och från hela tiden och blir varm och utsliten. Är det en givare, så försök ställa in ett reglerområde så att pumpen startar så sällan som möjligt.
  Ett ytterligare problem med många till- och frånslag är att man får tryckslag i rör och ledningar, som heller inte är bra. Motorn slits dessutom och drar mera energi.
  En motor tar 6 - 8 gånger motorns märkström när den startar och denna ström är kanske också alltför stor för tryckvakten. (Är pump och vakt samlevererade så är det nog reglerområdet som är för snävt ställt. Motorns märkström står på motorns märkplåt.

  Normalt kopplar man en tryckvakt så att den inkopplar en kontaktor som klarar den ifrågavarande strömmen.

  Förslag:

  Låt inkoppla en kontaktor, som styrs av tryckvakten, (men ska den styra, så bör ett reglerområde inställas)..Kontaktorn inkopplar i sin tur motorn.
   
  Redigerat 16 sep 17:14
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. A
  azellen ·
  Bengt Loord.
  En fundering, om nu tryckvakten är konstruerad så den kan bryta 3-fas, borde den inte då även vara konstruerad för att bryta strömmen som krävs för pumpen? Hade tryckvakten varit avsedd att styra en kontaktor borde den bara vara 1-fas tycker jag.
   
 6. pacman42
  pacman42 ·
  Tryckvakten kan vara för att bryta motorer, men kanske inte hur stora strömmar som helst. Dessutom bör man överdimensionera utrustning som skall bryta ström, så som skrevs i svaret ovan.

  Jag undrar dock om tryckvakten har tillräckligt stort arbetsområde, annars så kommer ju denna att bryta och slå på väldigt ofta. Min får exempelvis arbeta mellan 2 bar och 4,5 bar (onödigt att ha högre vattentryck än vad som behövs med egen brunn), vilket gör att den med hydrofor får köra en längre stund innan den stängs av.
   
 7. E
  elnissan ·
  Vattentrycket är inställt på start 2 och stopp 4.5 Bar och motorskyddet är inställt på 2,2 A, så det är inte några större strömmar det är frågan om.Tryckströmbrytaren är gjord för 3KW så den borde klara strömmen utan problem
   
 8. pacman42
  pacman42 ·
  Då är min bästa gissning att tryckvakten "tvekar" när den byter läge, dvs att den börjar lyfta i den strax innan den slår över. Det kan också vara så att den vibrerar en aning i tilläget så att det inte är bra kontakt hela tiden. En kontaktor är nog rätt lösning i så fall. Du kan troligen återanvända tryckvakten till att styra kontaktorn.
   
 9. E
  elnissan ·
  Det är nog som Pacman säger, att den "tvekar". Jag ska vid tifälle ta med mig en radio och lyssna det borde alstras hörbara radiostörningar från tryckvakten i så fall, troligen vid frånslaget. Det var därför som jag kläckte iden om att eliminera ev. gnistor med en RC-krets över resp. kontakt
   
 10. pacman42
  pacman42 ·
  Idén I sig är ju inte så dum men jag hade inte vågat mig på den utan att tänka efter i flera led. Det kan hända konstiga saker. Sedan är inte kondensatorer som är lämpliga så billiga kan jag tro...
   
 11. E
  elnissan ·
  Vet att man eliminerar gnistbildning i div utrustning på det sättet, t.ex torkskåp, fläktar m.m men det handlar om 230V utrustning men det borde inte vara någon skillnad. Tror inte att 5-600 Volts kondensatorer betingar någon större kostnad, det handlar o låga värden 0,1microfarad eller liknande.
   
 12. pacman42
  pacman42 ·
  Man kan ju prova med små kondensatorer, men jag är inte övertygad om att det löser problemet.
   
 13. L
  lordi ·
  Det är med all sannolikhet en tryckströmbrytare som sitter där. Det är mer skonsamt för den om man styr pumpen via en kontaktor och sedan lägger manöverkretsen över tryckströmbrytaren. Det finns färdiga boxar att köpa för ändamålet, med kontaktor och motorskydd.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Ström genom marken

  Hej! Har en fundering... Får man alltid ström genom sig om man har kontakt med marken (jord) och en fas? Jag funderar eftersom om man antar att man tar i en fas och står utomhus i kontakt med...
 2. Bygga om enfas uttaget i bilen till trefas

  Hej! Är det möjligt att bygga om laddutaget i bilen till trefas? Och vad kan prisskillnaden va på ett tre fas och ett enfasutagg i bilen? Kännas som biltillverkare snålar på fel sak! Med vänlig...
 3. Jordfelsbrytare spabad

  Hej, jag har ett konstigt fel på mitt spabad. Jordfelsbrytaren löser ut i tid och otid. Jag kan ha spanandet igång i upp till en vecka och allt fungerar som det ska. Sen rätt var det är slår den...

Visa alla frågor