Byggahus.se

Glapp i badrumslampa

Besvarad 11 mar 2020 av Bengt Loord

 1. Hej!

  Jag undrar vad det kan vara för problem med en lampa som då släcks fastän övrig badrumsbelysning är på. Den kan fungera i flera dagar i streck, men sen helt plötsligt släcks den utan uppenbar anledning, medan övriga lampor i badrummet lyser som vanligt. Det står att man kan ha 60 watt (vilket det är i lampan jag har). Det är en vanlig E-27 lampa.

  Vore tacksam om du kan komma med tips på vad jag kan göra. Det är som att det är något glapp någonstans som kickar in då och då fastän ingen vidrör lampan. Efter någon dag eller så så fungerar den som vanligt igen.

  Tacksam för hjälp!
   
 2. Svar

 3. Hej,
  Lägger ut frågan eftersom det finns en mängd duktiga och "kluriga" läsare i detta forum.
  Tolkar det som att du har en vanlig glödlampa på 60 Watt. Dessa lampor har en glödtråd och det är ganska vanligt att straxt innan de helt går sönder så är glödtråden av, men ligger ändå ihop då och då.
  När tråden är ihop så lyser lampan men ibland går den isär och då slocknar lampan. Detta förekommer dock bara kort innan lamptråden går av helt.
  I detta fall är det nog något annat. T.ex. att lampan inte sitter ordentligt i sin sockel.
  Prova ändå med att byta lampa.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. P
  Per L ·
  Det var ett liknande problem hos mina föräldrar häromåret. Belysningen i badrummet bestod av två traditionella glasglober med 60 W glödlampor i.
  Deras hus är byggt 1969, och det har inte gjorts någon genomgripande elrenovering sedan dess.

  Jag tog ner lampan och konstaterade att anslutningskablarna såg ålderstigna och något brända ut. Jag klippte bort en par cm, skalade på nytt och skruvade fast igen. Sedan fungerade det utmärkt! Felet var med stor sannolikhet lite glapp i armaturens elanslutning, något som kanske kan ske efter snart 50 års drift?

  En tid senare byttes armaturerna till led. Stor ljusmässig förbättring, fast det är en annan historia.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Infravärme

  Hej ! Har en stor öppen altan på 100kvm det är tak över.Vad skulle du rekommendera för terass värmare där för väggmontage ? Är alltid kallt där ?
 2. Lysrör som sitter fast i en kåpa

  Hej, ska byta ett lysrör i badrumsskåp, och får inte loss det... Det fungerar att vrida på det så det lossnar ur fästena, men över ändarna på lysröret sitter det som två plastkåpor. Dvs det går...
 3. Induktionsspis Cylinda

  Hej. Vi har köpt en ny induktionsspis men den kokar ojämnt. Den kokar och så stänger den av några sekunder, sen kokar den igen. Jag har aldrig varit med om detta tidigare, detta är 3:dje...

Visa alla frågor