Byggahus.se

Direktverkande el i golvet, i samtliga rum

Besvarad 10 dec 2021 av Bengt Loord

 1. Vi har 17-18 grader varje morgon, utom i badrummet där är 22 grader!
  Ändå chockade el räkningen oss!
  Min fråga: skall vi installera en luft luft värmepump tycker du? Vi har helt öppen planlösning med JÄTTEhögt upp till taket.
  Kan vi stänga ventilation i väggarna nu, för att få varmare under vintern.
  Kan vi stänga av golvvärmen när vi installerat värmepumpen?
  Vi eldar mycket med ved nu, trots att det endast är tillåtet ”mys” elda, annars hade vi frusit ihjäl eller inte klarat att betala el räkningen!
  Snälla svara så fort du kan
  Ullamollin55@hotmail.com
   
 2. Svar

 3. Hej,
  När man har golvvärme, så bör man ha minst 250 mm isolering under värmekabeln för att inte få onödiga värmeförluster (och värma tulpanerna utanför huset)

  Även om du har bra isolering, så är det systemet ofta trögreglerat och dessutom är golvvärme i princip bara vanlig elvärme eller vattenburen värme)

  En luftvärmepump tar värme från uteluften och gör att man ofta får 3 - 5 gånger så mycket energi som värmepumpen tar från nätet! Förr gav värmepumpar överskott ned till ca -5 grader, men de nyare ger överskott ned till - 25 grader. O.B.S. att överskottet minskar ju kallare som det blir.

  Eftersom det är öppen planlösning, så är huset perfekt att installera luftvärmepump i.

  Flera åtgärder:
  • kolla tätningslister i fönster och dörrar
  • minska onödigt drag genom att stänga ventiler som är onödigt mycket öppna. (Experter brukar säga att luftvärmepumpen avfuktar luften ca 5 - 10 %)
  • dra ner persiennerna så blir de i princip ett tredje fönster. (speciellt på kvällarna då värmen strålar ut i mörkret)
  • häng upp draperier innanför ytterdörrarna.
  • kolla även isoleringen på takbjälklaget eftersom den är viktigare än isoleringen i väggarna
  • försök hålla 20 eller 21 grader i inomhustemperatur. För varje grads sänkning brukar man säga att man sparar ca 7 % av kostnaden i detta temperaturintervall. (man vänjer sig vid lägre temperatur och kan självklart ha tröja etc.)
   
  Redigerat 14 dec 2021 13:03
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. K
  Kallens ·
  Det är väl ingen bra ide att stänga ventilationen? Den finns ju där av en anledning.

  Luftvärmepumpar ventilerar ingenting som vissa tror, de värmer bara befintlig luft inomhus.
   
 6. Tomture61
  Tomture61 ·
  Vad är det som värmer golven idag ?
  (ser rubriken men direktverkande elslinor i samtliga golv ! )
  Elslingor , vattenburen golvvärme eller vad .
  Finns det ngn värmepump idag som fixar varmvatten / värme ?
  Är det hus eller lägenhet ?
  Många frågor blir det .
   
 7. D
  dank ·
  Luftvärmepumpen avfuktar ingenting, den värmer inomhusluft. Och "3-5 gånger så mycket energi" låter som taget diekt från säljbrochyren, räkna med en besparing men det blir inga 80%.
   
 8. T
  TypRätt ·
  Vad anses vara hiskligt dyrt? Vi har en elräkning på typ 5000kr i månaden under vintern. Det tycker jag är rätt drygt.
   
 9. B
  Bassie ·
  På vilket sätt avfuktar värmepumpen inneluften?
  På sin höjd kan den sänka RH vilket inte innebär att fuktmängden minskar.
   
 10. J
  Janne79 ·
  Om man har jättehögt till tak så kanske takfläkt kan va ett alternativ? Värme stiger ju. Takfläkt och kamin är ju en välbeprövad kombo.
   
 11. Tomtom79
  Tomtom79 ·
  Takfläkt var också min första tanke. Du kan ha 30 grader i taket och därmed också mycket större värmeledning utåt, trots att du har 18 vid termostaten.

  Men en luft-luft, placerad högt upp hade nog varit perfekt för er. Den gör samma jobb som en takfläkt med att få ner värmen men värmer också upp på ett ekonomiskt sätt. Golven kommer troligen kännas kallare framöver dock men ni kommer spara in många kronor!
   
 12. K
  Kallebo ·
  Vore ju spännande att veta vad som är jättehögt till tak. Vi har 290 i tak på entreplan och 260 uppe. Värmer framförallt med luft-luft som körs efter program från ca 06:00-17:00 sen får huset svalna igen. Då har vi ca 22 grader på kvällen som sjunker till 19 under natten innan värmen slås på så att vi slipper frysa till morgonkaffet. Skillnaden i kraft mellan steg 3 och 4 på fläkten är så stort att steg tre inte sprider värmen tillräckligt i huset trots relativt öppen planlösning (kanske på grund av takhöjd?) och ljudet från fläktläge 4 gör att vi helst inte vill ha den på när vi är hemma..

  Poängen är att luft-luft verkar göra ett bra jobb med att få ner varm luft även om man har relativt högt i tak. Vi värmer hela huset på ca 160 m2 med en ME Hero LN25 - nu med minusgrader drar den ca 20-25 kWh/dygn.
   
 13. K
  Kallebo ·
  Tillägg vi har golvvärme i badrum, hall, korridor och kök. Den är avstängd tills temperaturen sjunker till ca -10 då blir golven kalla trots 30 cm frigolit under betongen... framförallt längs ytterväggarna.
   
 14. J
  janusz_w ·
  Du kan, som sagt, minska på ventilationen när det är kallt. Man ventilerar i huvudsak för att få bort fukt som vi och våra aktiviteter inomhus genererar och ju kallare det är ute desto torrare luft man får in. Tor luft transporterar bort betydligt mer fukt och då kan luftflödet sänkas. Man brukar tala om 50% sänkning på vintern. Men litet ventilation behövs det alltid för koldioxidens och lukten/partiklarnas skull.
   
 15. U
  Ulltand ·
  Skaffa en IR-termometer och mät temperaturen upp vid taket. Takfläkt och luftvärmepump (lågt placerad) är ju det man först tänker på här.
   
 16. Bo00
  Bo00 ·
  Reklamen för min luftvärmepump sa besparing på 43% jämfört med direktverkande el då för 18 år sedan. Det stämde helt perfekt i mitt fall med ett litet hus på 50 kvm med en helt öppen planlösning. Jodå Toshiban fungerar fortsatt fullt ut efter alla år och en bättre sparbössa går inte att finna.
   
 17. B
  Bert19 ·
  Tänk på att det finns luftvärmepumpar med innerdel placerad nära golvet, typiskt under ett fönster och de sprider luften mycket effektivare i golvnivå och ger nästan "golvvärme".
   
 18. Bo00
  Bo00 ·
  En innerdel placeras normalt två meter upp (i mitt fall ovanför ytterdörren) och med den cirkulerande rörelsen på luftströmmen så når luften golvet utan problem. Innerdel placerad långt ner är oerhört ovanligt men finns.
   
 19. E
  Emanuel01 ·
  En luft/luft avfuktare lite när den avfrostar, blir oerhört kallt i innedelen.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Vem har installerat mit el?

  Hej Jag skal använde en datum för installerat el hos mig, men har faktisk ingenting om det från tidligere ägere. Det ser inte ut som en från 1976, men jag måste påvisa detta till försäkringen. Hur...
 2. Oljefylt LVI el element.

  Hej har nyligen köpt två oljefyllda elelement LVI av er. Kontroll panelen sitter på höger siad av elementet och det uppstår problem när utrymmet där elementet skall placeras är trångt. är det okej...
 3. Elcentral i våtrum

  Hej. Vi ska bygga ut vårt badrum i sommarstugan och då hamnar elcentralen i badrummet. Vad är det som gäller då ?

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.