Byggahus.se

Dimmer och led/halogenlampor

Besvarad 10 feb 2019 av Bengt Loord

 1. Jag har väggfasta dimmer sedan 35 år som funkat med glödlampor utan problem. Med led- och halogenlampor är det inte alltid så. Även om de är märkta som dimbara, händer det med några att de fladdrar i vissa lägen. Hur kommer det sig, och är det kvalitetsskillnader mellan olika märken?
   
 2. Svar

 3. Att använda dimmer tillsammans med glödlamporna, var sällan problem.

  Alla glödlampor är dimbara oavsett fabrikat/kvalitet. Viktigt är dock att använda rätt min/max last (W).

  Halogenlampan har en halogenfylld kapsel som omsluter glödtråden. Den har samma funktion som glödlampan, dvs vanliga dimrar går att använda och ger mycket bra resultat vid dimring.

  Man bör dock beakta max-lasten eftersom startströmmen är mycket högre för 230V halogen jämfört med vanliga glödlampor. Rekommenderas att endast belasta dimmern med max 80% av angiven effekt. (T.ex. vid last på 250W/230V halogen, väljs en dimmer 315W.

  Med de nya ljuskällorna LED och lågenergi (CFL), kan det vara svårare eftersom de flesta idag förekommande dimrarna inte är utvecklade för att styra dessa ljuskällor, men ofta fungerar det ändå.

  Många 230V LED-lampor kan dimras men många av dagens dimrar inte är utvecklade för att dimra LED.
  För dimbara 230V LED ihop med ej special utvecklade LED-dimrar rekommenderas att som tumregel använda 20% regeln, dvs. att en dimmer med 315W märkeffekt endast bör belastas med MAX 63W LED. T.ex. bör dimmer med 630W märkeffekt endast belastas med MAX 126W LED. Detta på grund av den höga startström som fås vid LED.

  Följ LED tillverkarens rekommendationer.

  Man bör även ha samma typ av lampor och inte blanda.

  Rekommenderar byte till dimmers som är anpassade till de nya lamporna.
   
  Redigerat 10 feb 17:47
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. G
  graFFe ·
  Tack för en lysande (!) förklaring :)
  Jag har exakt detta problem, att en ny LED taklampa börjar flimra efter en stund.

  När du säger "Rekommenderar byte till dimmers som är anpassade till de nya lamporna." vad exakt menas? Att man ska byta dimmer-knappen samt "det som är bakom"? till något annat som är mer anpassat till LED?

  Mvh en nybörjarhobbyelektriker.
   
 6. S
  Sobotson ·
  Hej
  Många äldre dimmers är sk. framkantsdimrar, dvs de kapar sinuskurvan där den börjar. De konstruerades för länge sedan och funkar bra med glöd- och halogenlampor. De flesta LED-lampor trivs nog bäst med bakkantsdimmer.
  Om LED-lampan "låter" när den är neddimrad betyder det att du har framkantsdimmer.

  Mvh
  Mikael
   

De senast besvarade frågorna

 1. Jordfelsbrytare

  Hej! Hur är bestämmelserna gällande en bergvärmepump Bosch EHP 14LW som är ca 5 år gammal, om den måste monteras med jordfelsbrytare 30ma eller 300ma. Vad är kraven. Skall nämligen byta elcentral...
 2. Blinkande lampa i bedrummet.

  Hej. Vi har en lampa som har börjat blinka i takt ibland och helt osynkat ibland. VI har provat att byta lampa, olika styrkor och led lampa osv, men det slutar inte. Vad kan det bero på och hur...
 3. Trefas med gemensam nolla och jord

  Hej! Är det godkänt att dra tre faser till ett badrum och använda en fas till tvättmaskin, en fas till torktumlare samt en fas till belysning/vägguttag och använda gemensamt nolla och jord till...

Visa alla frågor