Byta till jordade ledningar och uttag i kök, i bostadsrätt

Besvarad 30 mar 2022 av Bengt Loord
Jag vill byta till jordade ledningar och jordade uttag i kök eftersom de flesta elektriska apparater fordrar jordade uttag.
Nu läste jag på er sida att någon som köpt bostadsrätt upptäckt att det var ojordade ledningar till jordade uttag.

Hur ska en vanlig person som inte är utbildad elektriker veta att de byter både ledningar och uttag så att det blir rätt.
Ska jag begära att föreningens förvaltning besiktigar arbetet?

Jag har dessutom försökt fråga föreningen om hur man gör för att byta men inte fått något svar.

Elly
 

Svar

Hej,
I din bostadsrätt är det säkert, redan nu, skyddsjordade uttag vid diskbänken och förmodligen i hela köket. I övriga rum är det ojordade uttag.
Är det ett större kök med matplats så kanske du bara har jordade uttag vid diskbänken och inte vid matplatsen eftersom den är långt från diskbänken. Det är ju diskbänken, som man ansett vara extra riskfull eftersom den via vattenrören kan ha kontakt med marken.

Elvispar, köksmaskiner är alla försedda med stickproppar, som passar i ALLA dina uttag.

Rimligen så kan du redan idag ansluta ALLA köksmaskiner etc. till alla uttag i hela lägenheten., så ur den synpunkten blir det ingen skillnad om du låter byta alla dina uttag mot skyddsjordade.

Undantag är vissa äldre ljusstakar m.m. som inte får och ska anslutas till uttag vid diskbänken.

Att byta till skyddsjordade vägguttag i hela lägenheten är ett kostsamt arbete, men naturligtvis blir elanläggningen säkrare.

Arbetet måste utföras av ett elauktoriserat företag.

Vill du bara ha ökad säkerhet, så kan du börja med att låta sätta in en jordfelsbrytare.
 

Kommentarer

karkka ·
Arbetet kan väl även utföras av person med AL behörighet, man måste inte vara knuten till ett företag om det inte sker yrkesmässigt, Alltså i syfte att tjäna pengar.
 
jahallåja ·
Jag uppfattar att frågan mest handlar om hur en lekman till exempel ska kunna avgöra om en installation verkligen är korrekt till att börja med, eller, om hon nu väljer att betala för en "uppgradering", säkerställa att den verkligen genomförts på rätt sätt.

Det finns tämligen billiga vägguttagsprovare, som man kan göra en grundkoll med. De kan så klart inte upptäcka alla fel som men uppstå i en installation men de kan kolla om jord att framtagen eller inte.

Att man sen som lekman generellt skulle behöva dubbelkolla elektrikerns arbete, speciellt om du tar dit dem för att fixa just detta -- det känns lite osannolikt för mig. Om jag får förtroende för elektrikern så skulle jag inte personligen lägga tid på det, men detta kan man säkert också ha olika åsikt om -- som allt annat.

Förklaringen om "vissa äldre ljusstakar" förstår jag inte hur den ska tolkas och inte heller vad "m.m." skulle kunna syfta på. Det är svårt att utifrån ett enda exempel komma på vad mer som skulle kunna vara riskfyllt eller förbjudet att koppla in.
 
Öppanäng ·
Nu är ju personen som bor i lägenheten ansvarig för sin anläggning. Man får ju förutsätta att hen läst på om detta hos elsäkerhetsverket:

”Alla bostäder har en elanläggning, som i sin tur har en innehavare. Det är innehavaren som ansvarar för att elanläggningen är säker. Ansvaret innebär bland annat att regelbundet kontrollera anläggningen och hålla koll på vilka lagar och regler som gäller.”

Det finns gedigen dokumentation. Utöver detta bör man nog som ett minimum ha koll på elbasen för att kunna granska och övervaka att jobb som utförs på sin anläggning faktiskt uppfyller alla krav. Alternativt ta dit besiktningsman, men även i det fallet är du som fastighetsägare ansvarig för anläggningen.

För övrigt får inte en person med AL göra installationer utan koppling till företag med egenkontrollprogram. Dom får exempelvis inte utföra installationer hemma hos sig själva som ”privatpersoner”. (Om jag fattat detta rätt).
 
jahallåja ·
Exemplifiera gärna konkret hur en sådan övervakning av arbetet bör gå till, om frågeställaren tar dit en elektriker för att byta uttag.

Det blir något av ett dilemma att lekmän dels är obetrodda att utföra arbetet men samtidigt ska antas kompetenta att övervaka och granska ett nyss genomfört arbete. Ta in besiktningsman? För varje el-arbete i hemmet? Vad är firmans egenkontroll värd och vem tar man därefter in för att granska besiktningsmannens besiktning? När tar det slut?
 
Redigerat:
Öppanäng ·
Jahallåja

Du har givetvis rätt. Jag raljerar mest över hur trasigt systemet är. Jag gillar inte alls hur en ”elektriker” med ”tillräckliga kunskaper” får utföra eljobb hos folk.
 
jahallåja ·
Aha, uppenbarligen för tidigt för mig att läsa det egentliga budskapet :)(y)
 
zarkov ·
@Öppanäng: en person med A eller AL auktorisation får göra eljobb både hemma och hos vänner så länge det inte görs yrkesmässigt.

Från Elsäkerhetsverket:
När man har en auktorisation som elinstallatör får man också lov att utföra elinstallationsarbete privat, det vill säga utan att arbetet är på uppdrag av ett elinstallationsföretag. Men det får då inte vara yrkesmässigt och det får bara vara sådana elinstallationsarbeten som auktorisationen omfattar.

Det sagt så håller jag med om att systemet är konstigt. Det finns många branscher där personlig certifiering är ett krav så varför inte i elbranschen? Risken är förstås att det inte finns tillräckligt med kvalificerad personal så att priserna går upp ännu mer...
 
Öppanäng ·
Det hade varit intressant att se hur en hård reglering korrelerar med färre elfel och personskador. Att begränsa enskildas rätt att utföra arbeten (även om det utförs enligt regelverket) känns ibland mest som ett sätt att skydda ett skrå.
 
karkka ·
Det ända jag påpekade var elexpertens påstående om att endast elföretag får utföra arbetet vilket är helt fel. Alla med AL får utföra arbetet.

Det är så mkt folk som gissar och tror en massa på detta forum att det är skitbra att el är reglerat yrke.
 
zarkov ·
Så varför finns det ett sånt enormt motstånd mot krav på personlig certifiering inom branschen?
 
Öppanäng ·
Håller med om att el bör vara reglerat. Men kanske till en annan omfattning. Om jag tar in en elektriker vill jag givetvis ha en som är behörig, det är sällan en sådan som dyker upp när jag ringer elektrikern.
 
Öppanäng ·
Utöver att dom bör ha behörighet bör det även kopplas till löpande prov för att få behålla behörigheten, nån som utbildade sig för 30 år sedan kanske inte har full koll på allt det teoretiska längre. Eller så har dom det, det visar i så fall provet.
 
karkka ·
Du menar att man beslutade att företagen aka vara ansvariga?

Går du elutbildning har du ett ECY cert som säger att du genomgått utbildningen. Dock så är det inget måste utan nu kan företagen ta folk från gatan vilket är åt helvete i elsäkerhetsfrågan. Jag har jobbat med icke elektriker som skulle hjälpa mig att utföra el installationer på säkerhets klassad anläggning jag kan ju säga att jag fick göra om endel men föreraget ansåg att lite kabel kan dom väl dra...... utbildingen är ingen garanti för kunskap heller då vissa glider igenom utan att fatta ett skit men sånt märks när dom kommer ut på byggen.

Sen är det en kostnadsfråga. Ska alla elektriker betala extra AL utbildning eller ska detta stårpå föreragen där har man gjort en bedömmning att en på företaget räcker som AL.
 
karkka ·
Öppnaäng håller med att det bör vara krav på återkommande prov för AL. jag har själv AL.

Bör vara krav på återkommande syntest och körprov för körkort oxå. Med tanke på hur dåligt folk köra. Tur att vi inte inte har flygande bilar ännu.
 
Stl ·
Utan att på något sätt kritisera Elly, om bara månar om säkerheten, så är detta ett utmärkt exempel - tycker jag - på hur lobbyn för elindustrin, elektriker osv - lyckas skrämma skiten ur folk, alldeles i onödan.
Jag gick ut och kollade de åtta apparater jag använder regelbundet i köket och kan konstatera att fem av dessa inte behöver någon jordad anslutning. De tre som behöver är kaffekokaren, våffeljärnet och brödrosten. Kanske finns det senare modeller även av dessa som är dubbelisolerade och inte behöver jordanslutning.
Min poäng är att Elly riskerar att slänga ut tusentals kronor helt i onödan på att bygga om en elanläggning som duger bra som den är.
Det finns bara en företeelse som är mer osmaklig än ellobbyn och det är de försäljare av säkerhetsutrustning som ringer på hos äldre villaägare i skymningen och erbjuder sina varor och tjänster - och som när de får ett "nej tack" kommer med underförstådda hot/farhågor om vad som kommer att drabba dem när "alla andra runtomkring här gör sina hem säkrare".
 
Pippi Viktualia ·
Finns bara ett sätt som jag som amatör känner till. Bryt strömmen öppna uttaget och kolla att kabeln som använts har ledning nolla och jord. Följ sedan kabeln mot elskåpet och öppna alla plintar och se efter att dessa tre (ledning, nolla, jord) är med hela tiden samt kolla inkopplingen i elskåpet. Jag har varit med om att jorden varit borta efter plint nr 2 och inte inkopplad i elskåpet. Fick känning i handen av krypström när jag tog i diskbänk och diskmaskin (som alltså satt i jordat uttag men som inte var jordat hela vägen). (En elektriker har säkert någon enklare metod).
 
FGLIN ·
Öppnanäng skrev om skråskyddsbestämmelser, och så är det nog, men de ska också skydda juristskrået. Alla fel ska vara någon annans, annars skulle jurister inte tjäna nog med pengar.
 
Jan Wahlberg ·
Karkka du har fel.

"Om du har en auktorisation
Om du har en auktorisation som elinstallatör kan du utses att vara företagets elinstallatör för regelefterlevnad, en funktion som måste finnas i alla elinstallationsföretag. Som auktoriserad elinstallatör får du också utföra elinstallationsarbete privat, så länge auktorisationen omfattar det arbete som utförs och arbetet inte sker yrkesmässigt. Om du arbetar med el, men inte har en auktorisation som elinstallatör, får du alltså inte utföra elinstallationsarbeten privat eller utanför ett företags egenkontrollprogram."

Den som utför arbete på annans anläggning måste vara ett registrerat bolag med ett egenkontrollprogram och Auktoriserad elinstallatör för regelefterlevnad i bolaget( på något sätt). Om inte elinstallatören själv utför arbetena måste de som gör detta ingå i egenkontrollprogrammet. Du får göra arbeten privat, men det är just privat och på din Egen anläggning.
 
karkka ·
Vad vill du ha sagt? jag svarde på elexpertens fråga om trådstartarens fråga. Jag har svart på vitt från elsäkerhetsverket att har man AL får man göra installationer som behörigheten omfattar, även på annans anläggning. Dock får det inte ske mot betalning då räknas det som yrkesmässigt och då ska man ha företag med egenkontrollprogram.
 

De senast besvarade frågorna

Taklampa ojordat uttag

1 aug 2022
Hej! Har flyttat in i hus byggt 1990 med ojordade tak-lamputtag. Våra relativt nya taklampor har en gul/grön sladd vilket då innebär att själva lampan är jordad om jag förstår det rätt? Går den...

Multidetektor

9 aug 2022
Hej. Har precis flyttat till en lägenhet där de flesta väggarna är betong. Är lite rädd för att borra upp gardinstänger och tavlor i en elkabel eller vattenrör. Tänkte köpa en multidetektor. Vet...

Eldragning

8 jul 2022
Ska lägga nytt golv på ett gammalt trägolv. Kan jag lägga en matning till spis 220 v med EKKJ kabel i rör i urfräst spår i undergolvet ? Behövs rör ? mvh CG
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.