Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Brytare med motorskyd/mjukstart

Besvarad 27 dec 2021 av Bengt Loord

 1. Har en brytare med motorskydd av typ Gewe MB 315 - min fråga är om det har någon betydelse vilken sida jag ansluter förbrukaren - ena sidan om kontaktorn är försedd med tre värmeelement (ett per fas) för som jag antar ska åstadkomma mjukstart av en y-kopplad motor.
  Fråga; Vilken sida ska motorn anslutas till?
   
 2. Svar

 3. Känner inte till fabrikatet, men man brukar koppla motorn på den strömkännande sidan som sannolikt är den del, som du benämner värmeelement.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. Fotografen
  Fotografen ·
 6. V
  Vardagsrum ·
  Den är nog inte tillverkad igår nej.. Jag stötte precis på en sådan i källaren, kopplad till ett utvändigt 3-fas uttag av Semko-17 typ.

  Bifogar bilder nedan för den som är intresserad.

  Själv har jag inte en aning om eller vad detta är för brytare/motorskydd/mjukstart. Kul om någon vill berätta lite. Undrar bl.a vad den ställbara skruven nere till höger gör?

  Googling avslöjade ”kulturhistoriskt föremål” :p

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2C3C1936-D914-436C-A92B-478709D9CC36.jpeg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  5839F793-9D0F-48BE-8E9E-5AF7B27AF3B9.jpeg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  A01218DC-5C14-4C20-A455-681558AE3C11.jpeg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  8FB89085-A0C8-45C9-A583-8DBFAF8A73BB.jpeg
   
 7. Jan Wahlberg
  Jan Wahlberg ·
  Det är ett motorskydd. "Värmelementen" är bimetaller som böjer sej när strömmen blir för hög. Ställskruven är för att ställa utlösningsströmmen, inom ett visst spann. dvs hur lång bimetallen kan böja sej utan att trigga utlösningsmekanismen.
   
 8. V
  Vardagsrum ·
  Intressant, tack @Jan Wahlberg!

  Vågar man använda en sån här klenod tro, kanske efter lite upputsning och kontroll av jordpunkter. Eller bör man snarast ersätta med arbetssbrytare av plastmodell.

  Gissar personligen att det fina gamla motorskyddet håller bra högre kvalitet än vad plastbrytaren gör, men det är ju något med el och metall, gärna i kombination med hög ålder, som gör att man blir lite lagom nervös.
   
 9. Jan Wahlberg
  Jan Wahlberg ·
  Du får kontrollera mekaniken så den går lätt, även utlösningsmekaniken. Man kan nog få den att trippa om man petar på rätt ställe; alltså där en eller flera bimetaller skulle böjt sej om strömmen blivit för hög. Bimetallerna ser bra ut men du kan mäta upp dem. Och kontakterna.
  Sen beror det ju på vad du ansluter, det står ju 1,5-2,4A på locket , så din motor får ju inte ha annan nominell ström.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Multidetektor

  Hej. Har precis flyttat till en lägenhet där de flesta väggarna är betong. Är lite rädd för att borra upp gardinstänger och tavlor i en elkabel eller vattenrör. Tänkte köpa en multidetektor. Vet...
 2. Taklampa ojordat uttag

  Hej! Har flyttat in i hus byggt 1990 med ojordade tak-lamputtag. Våra relativt nya taklampor har en gul/grön sladd vilket då innebär att själva lampan är jordad om jag förstår det rätt? Går den...
 3. Omkoppling av köksspis mellan 230 v och 400 v.

  Har följande fråga som berör en elspis för kök. Står följande att läsa på etiketten på spisen. 400 V-/3-/2- 50 Hz. är denna spis att omkopplingsbar mellan både 230 v och 400 v. en fas och tre fas....

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.