Byggahus.se

Återanvända nolla

Besvarad 19 mar 2019 av Bengt Loord

 1. På en plats finns det 3 dosor med 2 brytare i varje. De går till belysning i 2 olika rum som är avsäkrade med olika säkringar.
  Jag bytte brytarna i översta dosan till trådlösa Nexa dimmrar. De behövde en nolla som turligt nog fanns tillgänglig.

  Nu när jag byter även till det andra rummet som går på en annan säkring så inser jag att nollan i dosan ovanför inte är "rätt" nolla. Visst går den till samma skena i centralen, men den tar kanske fel väg.

  Det är väldigt små strömmar som går i en nolla till en dimmer. Högst någon mA.

  Jag ser främst problem med att någon i framtiden kan koppla annorlunda så att de går större ström genom nollan och att det då blir en stor loop som genererar magnetfält i huset. Ett annat tänkbart problem uppkommer om någon vill byta ut alla dvärgbrytare till personskyddsbrytare.
   
  Redigerat 13 mar 17:08
 2. Svar

 3. Man ska aldrig ha en gemensam neutralledare till flera säkringar. (undantag enfasgrupper i en trefasgrupp).
  Utan auktorisation får man bara BYTA strömbrytare. Nu är du inne på att göra om installationen och detta får du inte utföra.

  Problemet med att ha två säkringar, som leder fram ström till olika lampor etc. och bara en återledare (neutralledaren) från lampor etc. är att (förenklat) vi har då två trådar, som kan släppa fram 10 Ampere vardera och totalt 20 Ampere, men bara en återledare, som då ska klara 20 Ampere själv (den blir då överbelastad och alltför varm) I ditt fall sitter tydligen säkringarna på samma fas.
  (Strömmen går ju bara runt i kretsen och det gör att lika stor ström som går fram i kretsen ska komma tillbaka till elcentralen)
   
  Redigerat 21 mar 13:09
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. I
  Installatören ·
  Det var ett klart och tydligt bra svar.
  Förklara gärna varför en aldrig ska ha en gemensam neutralledare till flera säkringar. Frågeställaren inser ju uppenbarligen att det går alldeles utmärkt att fuska och därmed få det att fungera utan att de stora problemen inträffar omgående, utan först efter några "om".
  Kan det vara så farligt med gemensam nolla?
   
 6. useless
  useless ·
  Det är kunskaper som tyvärr bara får förmedlas till auktoriserade elinstallatörer. Amatörer göre sig icke besvär...
   
 7. I
  Installatören ·
  Bra kommentar!
   
 8. EL-Mats
  EL-Mats ·
  Om det nu skulle vara så "tokigt" att det går en enskild neutral i en slinga som i sin tur matar två separata grupper eller fler???
  Då är det dags att ringa en elektriker för att omedelbart tråda om.

  Då det är växelström vi talar om. Där finns ingen given plus och minuspol i ledarna. Vi har en växelverkan mellan fas och neutral på 230V som pendlar med 50Hz/s. Precis som beskrivits ovan skulle en neutralledare i växelverkan med en två separata grupper i så fall bära lasten av minst två grupper om 10A st.
  Om du belastar max effekt 2 300W på en grupp och göra det samma på den andra, så har du en reell överbelastning i neutral ledaren i ett sådant fall. Det är samma effekt som om du snabbt och hårt gnuggar händerna mot varandra. Det blir trångt och det skapar hög värme i ledaren. Det är då överhängande fara för liv och egendom. Det räcker med att köra dammsugaren och brödrosten samtidigt som du sätter på diskmaskinen. Det är inte fråga om, utan när i tiden det blir en kabelbrand.

  Bästa är att låta en auktoriserad elektriker göra en el besiktning av din anläggning. Det borde vara lika självklart som att du besiktigar huset eller bilen.
  Med rätt mätverktyg ser denna snabbt om något akut måste åtgärdas i din anläggning.

  Det kan gå riktigt galet om man som lekman ger sig in och ska försöka reda upp något som eventuellt är fel. Det är lika galet som att köra omkring med en avställd bil i tät trafik. Vad gör du om något går fel?

  Även om du får byta strömställare själv finns även här regler kring kabelisolation och om du har skruvplint på strömställaren, om hur hårt den ska dras. Du har alltid ensam ansvaret för att rätt kunskap för arbetet finns och att det är fackmannamässigt utfört. Om något händer behöver du bevisa att din installation av strömställare är riktigt utförd.

  Många pekpinnar men i grunden väl menat av respekten till livet och egendomen. Det är därför det finns utbildade och certifierade elektriker likt utbildade och certifierade kirurger, mm.
  Beställ en el besiktning!
   
  Redigerat 21 mar 16:14
 9. H
  Husqvarna220Ac ·
  Samt att om de matas från tex 2 olika JFB, om en löser ut så ”hänger allt” i luften, lärde mig detta hårda vägen när jag kopplat belysning från hus/garage,och JFB löste, så pajjade en del LED då nollan försvann.!
   
 10. H
  hempularen ·
  Ajabaja Husqvarna. Om du bara eldade upp några lampor hade du tur. Den typen av fel har eldat upp hela hus.
   
 11. M
  Myckling ·
  Ser vissa problem att bevisa vilket moment man dragit skruvplinten med i ett nedbrunnet hus, oavsett lekman eller proffs.
   
 12. R
  rsa ·
  Som jag har fått det förklarat är två säkringar och bara en återledare (neutralledaren) okej så länge säkringarna matas från två olika faser. Det är växelström och fasförskjutning. Är det två säkringar på samma fas och en återledare är det däremot illa. Men det krävs en auktoriserade elinstallatör för att avgöra det.
   

De senast besvarade frågorna

 1. kablar i markrör från 2 olika säkringsskåp?

  Hej! Har funderingar kring kablar som ska dras i ett markrör(50mm gult). Är det tillåtet att dra kablar från 2 olika säkringsskåp (delat från samma ursprungliga mätarskåp/huvudsäkringar) Har ett...
 2. Ta bort vägguttag

  Kan jag ta bort kåpan på ett vägguttag? Vill ställa en bokhylla framför som behöver vara kloss an väggen. Om jag tar bort kåpan skall jag täcka uttaget med något?
 3. Byta en lyktstolpe på tomten

  Ursäkta en de dumma frågorna. Tycker den lyktstolpe jag har nu är ful och vill köpa en ny. Är bytet något man kan göra själv om man köper en lyktstolpe? eller krävs det en elektriker? Om man kan...

Visa alla frågor