Byggahus.se

3-fas el-uttag funkar ej

Besvarad 22 okt 2017 av Bengt Loord

 1. Hej,

  Jag har en gammal spis som har en 3-fas propp och är kopplad till ett 3-fas periflex el-uttag. Nu tänker jag byta till en Electrolux induktionshäll. Den nya hällen kopplar jag också till en periflex kontakt (L1 l2 N och jord). Strömmen går till hällen (har provat med el-pennan) men hällen vägrade att starta. Jag gick till Electrolux service och de provade med hällen. Den funkar perfekt hos dem.

  Varför funkar inte hos mig ? Jag har kollat alla tre faser funkar från el-uttaget.
   
 2. Svar

 3. Enklast och bäst är givetvis att kontakta en elektriker.
  Du kan själv försiktigt mäta med en riktig spänningsprovare (ingen penna!)
  Mellan faserna ska det vara ca 400 Volt och mellan en fas och Neutralledaren (N) ska det vara ca 230 Volt.

  Med en riktig spänningsprovare avses en med två mätspetsar och en sladd mellan dessa. (Kostar under hundralappen)

  Finns ingen neutralledare (nolla), så ska du absolut kontakta en elektriker.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. useless
  useless ·
  Förmodligen är spisen gjord för 230V och det saknas nolla i uttaget. Mät mellan nollan och respektive fas i uttaget och se att det är 230V.
   
 6. I
  Installatören ·
  Var försiktig med gamla "Perilexuttag" Det var mycket vanligt förr, speciellt på landsbygden att det inte behövdes någon "nolla" till spisarna eftersom elverken vid landsbygdsdistribution krävde att spisar och elvärme skulle vara på 400 volt och utan nolla.
  När det blev tillåtet att ansluta spis med stickpropp anslöts vad som behövdes för att det skulle fungera, d.v.s. ofta utan att ansluta nolledare.
  När en elektronisk spishäll / induktionstyp ansluts måste det vara en neutralledare, annars kan hela härligheten ödeläggas permanent p.g.a. överspänning eftersom det då inte finns någon utjämningsledare för 230 V och det är inte säkert att den nya apparaten tål de 400 volt som står till buds.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Vilken typ av kabel till luftledning?

  Jag ska renovera taket på mitt gamla (80 år) fristående dubbelgarage. Där finns inte el indraget och det vill jag inte heller ha varken nu eller senare. Garaget ligger 8 m från huset och mellan...
 2. skarva kabel utomhus

  Hej, Jag har tre seriekopplade lampor i trädgården. Den sista av de tre har gett upp, och jag har köpt en ny. Den nya har stickpropp. Nu har jag en lös kabel som jag tog loss från den trasiga...
 3. Hur kopplar jag en jordad lampa?

  Hejsan, Jag har en nyinköpt lampa som har jordad uttag. Nu vill jag koppla in min fina lampa men förstår inte hur jag ska göra. Jag köpte en jordad med 3 sladdar, en blå, en brun och en gulgrön...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.