Ekonomi

E.ON chockhöjer anslutningsavgifter

De som bygger nytt i Trekanten, Ljungbyholm och på Öland får kraftiga höjningar i priset på anslutning till elnätet då den tyska kraftjätten E.ON justerat sina prislistor.

Karin Pettersson och hennes sambo ska bygga hus i samhället Trekanten, 15 kvm utanför Kalmar. I sina kalkyler räknade de med att anslutningsavgifterna skulle ligga på 18 750 kr, dvs samma belopp som för granntomten där man anslöt sig till elnätet i fjol. 

Men nu har den tyska kraftjätten E.on, nätägare med monopol i Trekanten, höjt priset med 261 % på deras anslutning sedan i fjol. Det rapporterade lokaltidningen Barometern i lördags.

Karin Pettersson och hennes sambo kommer att få betala 66 875 kr för att få ansluta sitt nybyggda hus till elnätet.  En tomt i Trekanten kostar 70 000 – 100 000 kr och anslutningsavgiften till elnätet är en betydande post i kalkylen för husbygget.

Tidigare i år skrev VA.se att den tyska kraftjätten E.ON räknar med en lägre vinst för 2011 än beräknat för 2011, till följd av försäljningen av brittiska kraftnät. Rörelseresultatet för helåret beräknas till 10,7–11,4 miljarder euro.  Nu verkar det inte bättre än att man försöker ta ta igen förlusterna på svenska konsumenter.

Har du också råkat ut för E.ONs chockhöjningar? Kommentera.