Ekonomi

Starkt år för bygghandeln på nätet

Tillväxt för e-handeln 2017.

Tillväxt för e-handeln 2017. Grafik: E-Barometern.

2017 blev ett bra år för bygghandeln på nätet. Totalt landade omsättningen på 4,3 miljarder kronor, och e-handeln utgör nu 10 procent av den totala handeln av byggvaror.

- Bygghandeln är en av de branscher som under de senaste åren legat i tätklungan bland de mest snabbväxande delbranscherna. Hemsegmentet, bestående av både bygghandel och möbler, är en del av ytterligare en e-handelsvåg av delbranscher som nu digitaliseras i snabb takt. Ett skäl har varit den starka bostadsmarknaden och goda kapitaltillgången som drivit svenskarnas renoveringslust, skriver Postnord i E-barometern.

Det fanns tankar om att de starka tillväxttalen skulle svalna i fjol på grund av amorteringskrav och osäkerhet på bostadsmarknaden. Tillväxten har också minskat något sedan de urstarka tal som presterades regelbundet fram till i mitten av 2016, men det blev ändå ett starkt år.

- Bygghandeln hade det näst högsta ackumulerade resultatet under 2017 med 21 procent. Hembranscherna växer alltså fortfarande oerhört starkt men inte som de knappa 40 procent som snittillväxten var i bygghandeln mellan 2014 till mitten av 2016.

Även heminredning säljer bra på nätet.

- Heminredning har gått mycket starkt på nätet under året, vilket har lyft möbelhandeln, och efter en serie svaga kvartal blev möbelhandeln faktiskt fjärde kvartalets tillväxtvinnare.