Ekonomi

Snitträntan får motsatt effekt

Att redovisa snitträntan tycks inte ha ökat konkurrensen mellan bankerna, snarare tvärt om. I augusti minskade skillnaden mellan bankernas snitträntor.

SEBs kontor.

SEBs kontor. Foto: Gustaf Eskilsson

Sedan den 1 juni 2015 tvingar Finansinspektionen alla banker att redovisa ett snitt av den ränta deras bolånekunder faktiskt betalar, något som skulle underlätta för kunderna att fatta medvetna beslut och öka konkurrensen mellan bankerna.

Resultatet tycks dock ha blivit precis tvärt om, precis som vissa medlemmar på Byggahus.se befarade i den här diskussionen.

Skillnaden mellan bankernas boräntor har minskat. SEB som tidigare har legat lägst (och som fortfarande gör det, fast bara med en enda punkt) ökar på sina marginaler och lägger sig på samma högre nivå som alla andra. I maj låg SEBs snittränta på 1,33 %, medan i augusti så har den ökat till 1,42 %. Och i onsdags förra veckan utannonserade SEB att de kommer öka sina påslag ännu mer. Därför lär vi inom kort få se en ny herre på täppan vad gäller lägsta boräntan.

Så här såg snitträntorna ut i augusti, för 3 månaders-räntan.

 1. SEB 1,42 procent (+0,07 jämfört med juli)
 2. Danske Bank 1,43 procent (+0,01 jämfört med juli)
 3. SBAB 1,46 procent (+0,01 jämfört med juli)
 4. Swedbank 1,52 procent (-0,01 jämfört med juli)
 5. Handelsbanken 1,54 procent (-0,07 jämfört med juli)
 6. Skandiabanken 1,54 procent (-0,01 jämfört med juli)
 7. Ikano Bank 1,56 procent (-0,03 jämfört med juli)
 8. Nordea 1,67 procent (+0,09 jämfört med juli)
 9. Länsförsäkringar 1,77 procent (-0,01 jämfört med juli)
   

Observera att snitträntan bara inkluderar de som tecknar ett nytt avtal, inte den stora massan som bara förnyar sina räntor var tredje månad. Snitträntorna innefattar därför bara uppskattningsvis 5 % av alla boräntor och det blir därmed snedvridet att bara jämföra dessa. Intressantare hade varit att få se snitträntan på hela bolånestocken för 3 månader.

Kolla in snitträntan
Så här låg är bankens upplåningsränta just nu
Fyll i din boränta och jämför med andra