Ekonomi

Nedtonade förväntningar på huspriserna framöver

Hushållen byter fot och allt fler tror nu på vändande eller stillastående bopriser.

SEB:s Boprisindikator, som visar hur många i befolkningen som tror på stigande, stillastående eller sjunkande bopriser, redovisar denna månaden sitt största enskilda tapp på 3 år. 74 procent tror fortfarande på stigande priser framöver, men antalet har sjunkit med 6 enheter på bara en månad. SEB väljer att sammanfatta det som en fallande Boprisindikator.

- Inte sedan december 2012 har boprisindikatorn sjunkit så mycket en enskild månad. Lägre förväntningar är goda nyheter för alla som oroar sig för en överhettad bostadsmarknad. I ett längre perspektiv är nivån dock fortfarande hög och det återstår att se om detta är en tillfällig sättning eller början på en ny trend, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Tittar vi på siffrorna mer i detalj ser vi att gruppen som tror på fallande priser framöver har ökat med två enheter sedan förra månaden, och nu ligger på samma nivå som antalet som tror på stillastående priser - således tio procent i vardera grupp.

I samma rapport kan vi även utläsa att hushållen anpassat sina ränteförväntningar nedåt. De tror på en reporänta på 0,11 procent om ett år - en siffra som förra månaden låg på 0,19 procent.

- Hushållen fortsätter att anpassa sina ränteförväntningar nedåt och hamna allt närmare Riksbankens egen prognos. Det är alltså inte rädsla för högre reporänta som gör att hushållens boprisförväntningar nu backar rejält, säger Jens Magnusson.   

Marginellt färre planerar dessutom binda sin ränta inom den kommande tremånadersperioden. Endast fyra procent med helt eller delvis rörlig ränta avser binda den.