Ekonomi

Mäklararvode - så funkar det

Vi har undersökt vad mäklarna tjänar och vad de kostar. Vad blir det egentligen av arvodet när du säljer huset? Vad får du för pengarna? Och hur fungerar mäklarnas provision?

Mäklararvode - så funkar det

Foto: Marlén Eskilsson

I en diskussion i forumet konstaterade en av våra medlemmar att den som ska sälja sitt hus, har gott om tid, hus i attraktivt läge och bra koll på marknadsvärdet enkelt kan sälja själv utan mäklare. Man konstaterade också att det är betydligt svårare att sälja själv när förutsättningarna är sämre.

“Mäklare gör kanske inte så överdrivet mycket med svåra objekt, men de upprätthåller i alla fall en viss närvaro på marknaden, vilket kan vara svårt att göra själv. 

Detta fick oss att fundera på det här med mäklarrollen. Vad gör egentligen mäklaren för sitt mäklararvode?

Stina Wallster
Stina Wallster

– Mäklaren ska vara en opartisk mellanman som hjälper både köpare och säljare. Han eller hon ska fungera rådgivande och känna till aktuell lagstiftning, känna till vilka skyldigheter köpare och säljare har och informera om dessa under hela förmedlingsprocessen. Det kan vara väldigt omfattande, och lite mindre omfattande, det beror på arten av förmedlingen, säger Stina Wallster som är vice vd för Mäklarsamfundet.

De här arbetsuppgifterna har mäklaren vid en försäljning:

  • Ta in uppgifter om objektet, t ex dess standard.
  • Förhöra sig om säljarens förväntningar, exempelvis i form av pris och tidsram.
  • Värdera bostaden till ett korrekt marknadsvärde.
  • Vara opartisk mellanman mellan köpare och säljare.
  • Agera rådgivare.
  • Informera om aktuell lagstiftning och skyldigheter.
  • Sammanföra köpare och säljare med varandra.
  • Skapa en rättvis och säljande annons.
  • Annonsera ut objektet.

I utbyte mot dessa tjänster betalar du som säljare ett mäklararvode. Mäklarens arvode varierar stort över landet, men är förhandlingsbart. Ta in offert från flera mäklare för att se vem som ger bäst pris och verkar mest förtroendeingivande, t ex ska mäklaren du väljer ha erfarenhet av att sälja objekt i ditt område.

Just mäklararvodet är kanske det som betyder mest för valet av mäklare.

– Om du är anställd som fastighetsmäklare så förhandlar du med säljaren om ett arvode som denne ska betala vid avslutat uppdrag, en provision. Fram tills avtalet är skrivet har mäklarkontoret omkostnader för resor, fotografering, kontor och annonser. Blir det försäljning och avtal skrivs får mäklaren betalt i form av en procentandel av provisionen, förklarar Stina Wallster.

Hon vill inte uppge några procentsatser för genomsnittsarvodet för säljare eftersom varje marknad har sin egen prislista. Hon säger också att det varierar stort över landet eftersom det råder fri konkurrens och man anpassar sig efter sin lokala marknad.

Längst ner i den här artikeln hittar du exempel på vad Byggahus medlemmar betalat i mäklararvode.

Mäklare i Västerås och Norrköping tjänar mest

2011 genomförde Dagens Nyheter en granskning av lönerna hos Sveriges då cirka 6 700 registrerade fastighetsmäklare och kom fram till att medellönen snittade någonstans runt 345 000 kronor. Enligt Stina Wallster finns ingen lönestatistik över medlemmarna, men deras grova uppskattningar ligger i ungefär samma nivå som resultatet från DN:s granskning. Genomsnittsmäklaren tjänar således omkring 350 000 kronor. Men lönerna varierar stort över landet - både område och erfarenhet påverkar lönen kraftigt.

– Det är väldigt stora spridningar. Det finns de som tjänar över miljonen, men de är inte många. Däremot tjänar en stor grupp under 150 000 kronor. Sedan finns det de som har egna företag och plockar ut lön på andra sätt också, exempelvis genom aktieutdelning, säger Stina Wallster.

DN:s statistik visar också att ungefär hälften av alla mäklare i Sverige tjänar över 390 000 kronor om året.

De mäklare med högst medellön har sin bas i Västerås eller Norrköping. Detta är något som Stina Wallster tror stämmer väldigt bra. Det är en vanlig missuppfattning är att det är mäklarna i storstäderna som gör de stora pengarna. Där är konkurrensen extrem, vilket gör att mäklarna, framför allt de mer oerfarna, får tufft att klara sig. Allra bäst går det istället för mäklare på större tätorter utanför storstäderna. Där har de en chans att etablera sig och göra ett namn samtidigt som konkurrensen inte är jättestor mäklarna emellan.

I Västerås och Norrköping är det dessutom stor nyinflyttning och god arbetsmarknad vilket gör att ruljansen på fastigheter är hög. Detta skapar bra förutsättningar för mäklarna som arbetar där.

Vanligast med provision
En anställd mäklare får nästan uteslutande lön i form av provision på försäljning. Arvodet från säljaren går inte direkt till mäklaren, det går till mäklarföretaget där mäklaren sedan förhandlat till sig en procentandel av detta. Stina Wallster ger ett konkret exempel:

– Låt säga att arvodet blir 50 000 kronor. Mäklaren får då kanske räkna 25 procent som lön, mellan 20-25 procent är vanligt, vilket innebär att mäklaren får ut cirka 12 500 kronor. Sedan går det bort skatt och sociala avgifter. I slutändan blir dessa 50 000 kronor i runda slängar 8 000 kronor i provision för mäklaren.

Grundlön är fortfarande en ovanlig företeelse bland mäklarna. Det börjar dock bli allt vanligare att de som är helt nya i branschen får en mindre grundlön de första månaderna för att de ska komma in på marknaden och för att deras privatekonomi inte ska påverka deras jobb - exempelvis genom att utesluta ett behov av att behöva sälja objekt snabbt.

– Löneskillnaderna är ett av de stora samtalsområdena internt inom branschen, du tjänar inga pengar om du inte säljer något. De allra flesta har bara provision. Därför sker det också en stor utslagning i branschen. Man måste jobba upp sig på sin ort, bli känd och etablerad. Det är tufft i början. Därför har vi också de stora inkomstspridningarna, säger Stina Wallster.

Vissa mäklarfirmor erbjuder fast arvode vid försäljning. Fast arvode är vanligt vid objekt som t ex fritidshus i mindre attraktiva områden eller där köpeskillingen inte överstiger 300 000 kronor. Men så fort värdet ökar blir det också vanligare med arvode på procent.

Mäklararvode avdragsgillt

När du säljer bostaden betalar du mäklararvodet. När du sedan redovisar försäljningen i deklarationen får du göra avdrag för arvodet. 

Har du fått t ex fått 1 miljon kr för ditt hus och betalat 20 000 kr i mäklararvode, blir det 980 000 kr i försäljningspris som du får skatta för.

– Det är en kostnad du har på samma sätt som om du byggt en altan som är avdragsgill, säger Magnus Johansson vid Skatteverket.

Det finns varianter av arvoden där det ingår mer än bara själva förmedlingsprovisionen. Du får då bara göra avdrag för pengen du betalar för att få hjälp att sälja bostaden, inte för eventuella kringtjänster som ingår.

Exempel på vad medlemmarna i Byggahus forum betalat i mäklararvode

”1,6 % vart vi erbjudna när vi tog hem en för en sån där kostnadsfri värdering. 3,5 milj var det räknat på, överstigande del 8%” Medlemmen carlbanan, Gävleborg 20130427

”Jag fick fast pris på 65k efter lite förhandlingar, lyckades få det priset från två olika mäklare. Villa 100kvm, 3,3miljoner” Medlemmen Elektrosmuf, Stockholm 20130428

”Mäklararvodet för ett fritidshus varierar (dvs är oftast förhandlingsbart), men i min kommun (medelstor) så är arvodena omkring 5 - 7,5% inkl. moms för fritidshus. Det brukar också finnas ett lägsta-arvode.” Medlemmen Nanny Fine, Västra Götaland, 20110221

”Vi sålde i fjol en villa i mindre stad. Där blev mäklararvodet på 3% = 45 000 kr.” Medlemmen Fogarbo 20090210”

”5% är nästan alltid utgångsbudet hos de flesta mäklare. Jag spelade ut 3 st. mäklarer mot varandra, vilket resulterade i 3,0% samt en gratis dolda fel-försäkring (värde ca. 10 000SEK). Näst bästa bud var 3,5% utan ingående försäkring.” Medlemmen Ulan, 20050403

Klicka här för att diskutera mäklararvoden i Byggahus forum

Läs också
Värdera hus - detta påverkar
Sälja huset utan mäklare