Ekonomi

Längre bindningstider växer i popularitet

Många hushåll tror att räntorna har nått sin botten.

De allra flesta väljer fortfarande rörlig boränta, men SBAB skymtar ett ökande antal hushåll som rör sig mot längre bindningstider. 

- En svag dragning till att binda räntan beror troligtvis på att en del hushåll nu tror att räntorna har bottnat och att det inte kostar så mycket att binda. Det återstår att se om trenden håller i sig och om fler delar den uppfattningen, säger Emma Persson, boendeekonom hos SBAB.

Under september valde 77 procent av hushållen rörlig ränta, 22 procent valde att binda räntan mellan 1-4 år och 1 procent valde bindningstid på 5 år eller mer.

Vid villkorsändrade lån där bindningstid löper ut ser det ungefär likadant ut. De flesta valde rörlig ränta i september, men trenden går mot att allt fler binder på nytt. 13 procent valde att binda mellan 2-3 år vilket är en ökning på 6 procent mot föregående månad.

- För de hushåll som villkorsändrar sina lån finns det mer tid att fundera över räntevalet än vid nytecknande av ett bolån i samband med en stressig bostadsaffär. Men det finns förmodligen fler bolåntagare som borde sätta sig ner och fundera över framtiden. En räntehöjning skulle i nuläget bli en obehaglig överraskning för många, säger Emma Persson.