Dolt fel, isolering

Besvarad 4 sep 2018 av Stefan Häge

 1. Vi köpte hus sommaren -17 med inflyttning Feb, redan 1 vintern så märkte vi att det blev mycket is på takfoten, nu i vinter så var det 20cm tjock med is på takfoten det kom även istappar på underspikningen. enl grannar så har det alltid varit mkt is på huset. säljaren har uppgett att det inte är några fel på huset, det fanns med en dolda fel försäkring. är detta nått som man kan klassa som ett dolt fel?
   
 2. Svar

 3. Hej,
  När man pratar om så kallade ”fel i fastighet” är det några saker man måste gå igenom, däribland följande.
  • Har vi att göra med ett fel?
  • Är felet dolt?
  En fastighet kan vara felaktig på en rad olika sätt. I ditt fall låter det som att man får fråga sig om det är ett abstrakt fel, om fastigheten avviker ifrån vad ni som köpare med fog har kunnat förutsätta. Vad man med fog kan förutsätta beror på vad man köper. Givetvis har man fog att förutsätta mer av ett nytt hus än ett äldre. Parametrar som skick och ålder tas i beaktande. Ofta får man ta fram utredning i denna fråga, låta någon sakkunnig uttala sig om vad en köpare haft fog att förutsätta om fastigheten.

  Om felet är dolt eller ej är en annan fråga. Som fel får nämligen inte åberopas en avvikelse som köparen borde ha upptäckt vid en sådan undersökning av fastigheten som varit påkallad med hänsyn till fastighetens skick, den normala beskaffenheten hos jämförliga fastigheter samt omständigheterna vid köpet. Frågan är alltså om ni borde upptäckt bristen, även detta kan man behöva utredning för att reda ut.
  Jag föreslår att ni kontaktar en advokat och går igenom frågorna med denne.
   
  Stefan Häge

  Stefan Häge

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. F
  Falcon30 ·
  Hej
  Huset är byggt -77 och huset köptes på sommaren förra ägaren har uppgett att det inte finns några fel. på vintern så måste vi gå ut och slå ner istapparna för att barnen inte ska göra illa sig.
  Vi anmälde detta till Anticimex som var och tittade hittade några små fel som vi åtgärdade omgående utan skillnad, nu menar Anticimex att vi måste på egen hand ta reda på vad som är felet och lämna ett kostnadsförslag till dom.
   
 6. useless
  useless ·
  Är det isolerat enligt den standard som gällde på 70-talet så är det inget fel.
   
 7. J
  Jocke Best ·
  Roade mig med att läsa genom de runt 15 senast ställda frågorna inom juridik, och så gott som alla frågeställare får svaret att de ska kontakta en jurist. Blir det inte billigare för Marlene att ha en stående länk till en jurist istället för att betala juristerna för att skriva samma svar om och om igen? Eller är det kostnadsfritt?
   
 8. Marlen Eskilsson
  Marlen Eskilsson ·
  Alltså, tjänsten lämpar sig bäst för väldefinierade faktafrågor, vilket det sällan är när en husägare har juridska problem. Det är ju inte så konstigt att advokaten behöver mer kött på benen för att kunna uttala sig definitivt om något. Det han kan ge baserat på den lilla information som presenterats jär för honom är en fingervisning och det tycker jag att han ger?
   
 9. J
  Jocke Best ·
 10. klaskarlsson
  klaskarlsson ·
  " enl grannar så har det alltid varit mkt is på huset" - Låter ju som att huset är byggt så ?

  Är iofs lite konstigt. Är det tunn isolering borde taket bli snöfritt, och är det ok så borde det inte smälta så mkt ? Kan också ha med läget att göra - om det värms mkt av solen tex så snö samlas på natten och smälter på dagen

  Min stuga på landet får ofta mkt istappar. Jag har ändå 195 mm glasfiber i taket, men i mitt fall handlar det om att huset är kallt (<6 C) tills man åker upp då jag värmer upp det - och då smälter snön inte kontinuerligt utan stötvis när man är uppe....

  /K
   
 11. F
  Falcon30 ·
  Här uppe är det inte normalt att det gör så i dec- mars. att sitta köksfönstret en mörk dag när det är -7 grader ute och det droppar ute kan inte vara ok på ett hyfsat nytt bostadshus oavsett eller?
   
 12. M
  matsgran ·
  Det tyder ju på att vinden är för varm! Isoleringen släpper genom värme till vinden och ventilationen för dålig på vinden.
   
 13. klaskarlsson
  klaskarlsson ·
  Aha, det är längre norrut, då kanske det är tunn isolering trots allt, men så mkt snö/så kallt att taket inte blir helt snöfritt, utan det droppar istället.

  Har ni kollat isoleringen, hur mkt är det ?
  Finns det "kala fläckar"# senare frammåt våren (dvs kan vara lite isolering fläckvis) eller är hela taket relativt homogent.

  Är det fläckvis kan det ju vara att det är dåligt isolerat ngn stans, kanske fåglar tagit sig in, isoleringen sjunkit, eller ett byggfel som funnits sen huset byggdes?

  Är det byggt -77 och inte renoverat sen dess, vilker jag inte klassas som "hyfsat nytt" iofs då det vid det här laget är 40 år gammalt, och ett hus skall konstrueras för en livstid på 50 år, har jag svårt att tro att ni kan få det till ett "dolt fel", då man som sagt skall ta med husets ålder och skick i begrundandet, men som juristen ovan skriver - det måste ni kika närmre på isf mha någon sakkunnig.

  Är det tunnt överallt är det nog bara så huset är byggt, då kanske ni skall ta dit ngn som kan kika på om man kan tilläggsisolera.


  /K
   
 14. F
  Falcon30 ·
  Hur tänkte du med att ett hus konstrueras för en livstid på 50år?.
   
 15. P
  Pin ·
  Dålig isolering kan väl köpare eller besiktningsperson lätt se att det är så det borde inte,vara dolt fel ?
   
 16. F
  Falcon30 ·
  Både Anticimex samt en isolering firma har vart här och tittat och ingen av dom ser vad "felet" kan vara.
  Bilden är tagen i mitten på Februari
   
 17. klaskarlsson
  klaskarlsson ·
  @Falcon30: Hittar inte källan nu som sa att man oftast/normalt(?) bygger fritidshus med en teknisk livslängd på ca 25 år och hur på 50 år.
  Enligt bbr 2:2 (https://www.boverket.se/contentasse...overkets-byggregler-bfs-2011-6-tom-2013-3.pdf) så skall man bygga med "ekonomiskt rimlig livslängd".
  Kollar man på olika delar (http://www.doldafel.se/teknisk-medellivslangd/, https://byggmentor.se/renovera/sa-lange-haller-huset-livslangd/ mfl) så håller olika delar i medel, mellan 10-50 år beroende på typ osv.

  Så har tex ett tak inte bytts på 50 år så är det dags att byta även om man har pannor, det torde även innefatta isolering och undertak (som skall hålla ca 40 år).
  Sen är det iofs troligt att det i praktiken håller längre, särskilt om man underhåller det bra. Men ur en teknisk synvinkel och i fråga om det är ett "fel" så torde man gå på den tekniska livslängden...
  /K
   

De senast besvarade frågorna

 1. Avgräven elkabel för inkommande el

  Hej, Under maj månad grävde en granne av vår kabel för inkommande el. Under samma dag lyckades elfirman ansluta en temporär elkabel in till huset då felsökning etc. skulle ske. Det rådde...
 2. Fördela servitut?

  Äger en stor tomt med en villa på som vi avser att stycka i två för att sedan bygga ett nytt hus och sälja det gamla. För att komma till tomten har vi servitut på en väg. När vi bygger det nya...
 3. Huset är för lågt placerat, vems ansvar?

  Hej, Vi byggde vårt hus för ett år sedan. När grunden var gjord fick vi veta att huset var lågt placerat och att det låg under vägen, men det skulle ordna sig sen. I våras la vi sten och gjorde...
 4. Dolt fel, isolering

  Vi köpte hus sommaren -17 med inflyttning Feb, redan 1 vintern så märkte vi att det blev mycket is på takfoten, nu i vinter så var det 20cm tjock med is på takfoten det kom även istappar på...
 5. Söndertrasat järnstaket - ersättningsnivå?

  Sopbilen körde för några veckor sedan sönder vårt 6 meter långa järnstaket. Det ansvariga sophämtningsföretaget Suez Recycling AB tog kontakt med oss och meddelade att man skulle stå för en...
 6. Grannens träds rötter och grenar växer in på min fastighet

  Hej.Jag har en mur på min tomt mot grannens tomt (som ligger 80 cm högre än min tomt). Grannen har träd och buskar på gränsen som trängt sönder min mur (12 meter) och växtlighet som hänger över...
 7. Oskälig faktura efter muntligt avtal om löpande räkning på köksrenovering

  Hej, Jag hoppas att ni kan ge lite vägledning och svar i vad som gäller i vårt ärende. Vi köpte ett hus som vi tillträdde 6/11 i år. Innan tillträdet träffade vi en firma som jobbar med...
 8. Kräva tidigare ägare på ersättning för vattenläcka?

  Vi tillträdde ett hus 22/12-17 och vi var där den 25 december och hörde att det susade väldigt i tvättstugan och där sitter vattenmätaren, men den rörde sig inte eftersom vattnet var avstängt. Den...
 9. Granne byggt skogsväg intill gränsen

  Hej! Äger en liten gård, upptäckte igår att en granne byggt en skogsväg intill gränsen. Han har bitvis förlagt den på min mark och i samband med detta raserat min stenmur som är till hälften borta...
 10. Grannens stödmur avviker från bygglov

  Hej! Grannen har byggt stödmur upp till min tomt med höjd ca 1,0 meter i stället för i bygglov godkänd 0,5 meter, med stödfoten på min mark dessutom. Får jag begära att byggnadsnämnden förpliktar...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Emil Karlsson svarar på frågor om avstyckning, fastighetsreglering, fastighetsgränser, samfälligheter och gemensamhetsanläggningar.

Ställ en fråga

Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.

Läs mer