Ekonomi

Bopriserna i storstäderna spås öka

Mäklarna ser stigande priser i storstäderna och spår att trenden håller i sig.

Bopriserna i storstäderna spås öka

Bostadspriserna väntas fortsätta uppåt i storstäderna under första kvartalet, i alla fall om vi vågar tro på majoriteten av de 220 mäklare som svarat på SBAB:s Mäklarbarometer. Bostadsrätterna fortsätter vara lite hetare än hus, men samtliga priser uppges stiga. 

- Detta är en effekt av att bostadsbyggandet i storstäderna under lång tid inte hållit jämna steg med befolkningsökning och inflyttning. För de som äger en bostad är det så klart trevligt med stigande priser men för ekonomin som helhet riskerar bostadsbristen och de höga priserna att bli ett allvarligt hinder för tillväxt och utveckling, säger Tor Borg som är chefekonom på SBAB.

I Stockholm är trycket extra högt. Där stiger priserna kraftigt och mäklarna är optimistiska inför framtiden. Mest optimistiska är dock mäklarna i Malmö, trots att priserna där inte stigit i samma takt. Totalt väntas priserna på bostäder i storstäderna stiga mellan 2,5-3 procent under första kvartalet.

- Mäklarna är de som sitter allra närmast marknaden och brukar träffa rätt med sina kortsiktiga prognoser. Men så länge det låga bostadsutbudet består och vi har en stabil inkomst- och arbetsmarknadsutveckling i kombination med låga boräntor så kommer priserna att fortsätta stiga även på längre sikt, säger Tor Borg.