Byggföretag varslar 200 - haft dålig start på året

JM varslar om uppsägningar.

JM varslar om uppsägningar. Foto: JM

Tvärstopp i byggbranschen leder till att 200 anställda varslas från byggföretaget JM.

Ekonomin och det osäkra världsläget har lett till en rejäl kris för det stora byggföretaget JM, som nu varslar 200 anställda - detta skriver Dagens PS.

Det senaste kvartalet visade röda siffror för JM, med endast 479 sålda nyproducerade bostäder, vilket är 48 procent av antalet som såldes under samma kvartal i fjol (995 bostäder). Antal byggstarter visar på ännu mer problematiska siffror och låg på så lite som 214 under årets första kvartal. Detta kan jämföras med 808 stycken för samma kvartal under 2022.

– Vi är i ett läge där vi behöver vidta åtgärder för att anpassa våra kostnader till en lägre produktionsvolym under rådande marknadsförutsättningar. Det är mycket tungt att som ett led i det behöva fatta beslut om att minska bemanningen och att medarbetare kommer att drabbas till följd av konjunkturläget, säger Johan Skoglund, VD och koncernchef.

Riksbankens höjning av styrräntan i onsdags till 3,5 procent gör att man tror att de mer negativt kännbara tiderna är här för att stanna ett tag till. Riksbanken har flaggat för ytterligare höjningar. Men Johan Skoglund anser att myndigheten bör vara vaksam.

- Fortsätter Riksbanken vara aggressiv och höja styrräntan för snabbt och kraftigt så kommer även företag att drabbas och få minskad försäljning med ökat antal varsel som konsekvens, säger han till Aftonbladet.