Nästan ett hus till

Uppdaterad 17 mars 2017 15:16
När bebyggelseantikvarien Birgitta Elfström skulle bygga till huset på Kottgatan i Stureby gavs formen av det gamla garaget. Till slut blev det nästan ett hus till.
Nästan ett hus till bild 1
Tillbyggnaden lever sitt eget liv vid sidan om det gamla huset. Foto: Johan Aredal

Birgitta Elfströms familj behövde mer plats i 1920-talsvillan i Stureby och de bestämde de sig för att bygga till den.

– Jag hängde över garagetaket och tänkte att det vore bra med ett rum till nu när vi var så många, och så blev det nästan ett helt hus till på grund av den stora nivåskillnaden mellan garage och det ursprungliga huset, berättar Birgitta.

Nästan ett hus till bild 2
Birgitta tänkte att hon behövde ett rum till, men det blev nästan ett hus till. Foto: Johan Aredal

Ritningen tog de fram i samarbete med arkitekt Jan Liedström och tillbyggnadens form gavs av ett på 1930-talet tillbyggt garage med terrassbjälklag.

– Tidigt i skissprocessen bestämde vi oss för att konsekvent skilja på gammalt och nytt och tillbyggnaden har tydligt gestaltats som en egen byggnadskropp, uppger Jan Liedström.

– Vi tänkte först behålla garaget men blev lite rädda att det inte skulle hålla för tillbyggnaden så det är ett nybyggt garage med de gamla portarna och ungefär samma proportioner, liiite bredare bara, säger Birgitta.

Nästan ett hus till bild 3
Råsponten är vänd åt ”fel” håll och Birgitta har penselmålat den med hemmablandad linoljefärg efter konstens alla regler. Grön umbra med lite guldockra i, och zinkvitt. Foto: Johan Aredal

Stor vikt lades vid att hålla nere materialkostnaderna. Till exempel använde de råspont av enkel kvalitet som invändig väggbeklädad.

– Jag är bebyggelseantikvarie så jag vet att traditionellt måleri är både enkelt och billigt, säger Birgitta.

Nästan ett hus till bild 4
Vardagsrummet. Foto: Johan Aredal

Huset som ligger på Kottgatan i Stureby har åtta rum, kök och två badrum. Det är 193 kvm stort och värms med bergvärme/el.

Nästan ett hus till bild 5
Delar av den gamla ytterväggen är bevarad i form av innervägg. Birgitta hade tänkt måla in den i samma färg som råsponten, men den var så fin så att den fick vara kvar. Foto: Johan Aredal

Tillbyggnaden gjorde de 2002, men nu har det blivit dags att sälja huset. De har det till salu hos en mäklare med utgångspris 12 975 000 kr.

Läs mer: Kottgatan 205 i Stureby

Nästan ett hus till bild 6
Köket har enkla släta luckor och rejäl utsikt över trädgården. Foto: Johan Aredal

Berättelsen om den här tillbyggnaden ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset, där vi tittar närmare på ett hus som ligger till salu just nu. Den som får sitt hus omskrivet hos oss betalar inget för detta. Vi skriver om det för att vi vill – vi älskar hus!

Nästan ett hus till bild 7
Fönstren är från danska Velfac och har lackad aluminium på utsidan och klarlackat trä på insidan. Foto: Johan Aredal
Nästan ett hus till bild 8
I hallen ligger en röd gummimatta framtagen för industribruk, samma som finns på Arlanda, fast där är den grå. Foto: Johan Aredal
Nästan ett hus till bild 9
Bibliotek med platsbyggd bokhylla finns i gamla delen av huset ... Foto: Johan Aredal
Nästan ett hus till bild 10
... där det även finns ett hemmakontor. Foto: Johan Aredal
Nästan ett hus till bild 11
De stora fönstren i tillbyggnaden ger god kontakt med trädgården. Foto: Johan Aredal
Nästan ett hus till bild 12
Matplatsen i anslutning till köket. Foto: Johan Aredal
Nästan ett hus till bild 13
Sovrummet högst upp med balkong. Foto: Johan Aredal
Nästan ett hus till bild 14
I huset finns två badrum, detta är ett av dem. Foto: Johan Aredal
Nästan ett hus till bild 15
Husets baksida. Foto: Johan Aredal
Nästan ett hus till bild 16
Så här ser huset ut på kvällen. Foto: Johan Aredal

Mest gillat

K
2017-03-17

Senaste

S
2017-03-30
M
2017-03-20
J
2017-03-20
2017-03-20
B
Jag syftar till vad Boverket själva skriver: http://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov--byggande/krav-pa-byggnadsverk-tomter-mm/andring-av-byggnader/tillganglighetskraven-vid-andring/ Vid ändring ska kraven på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga normalt enbart tillämpas på den ändrade delen, precis som för övriga utformningskrav och tekniska egenskapskrav. Detta gäller dock inte om hela eller en betydande och avgränsbar del av byggnaden påtagligt förnyas, det vill säga ombyggnad. Då ska kraven uppfyllas för hela byggnaden, eller om det inte är rimligt, för hela den del som påtagligt förnyas. Specialreglering för krav på tillgänglighet Det finns en specialreglering i PBL och i PBF när det gäller möjligheterna att anpassa och göra avsteg ifrån tillgänglighetskraven vid ändring av byggnader. Gör man en sammanläsning av bestämmelserna i PBL och PBF, så innebär detta följande. Vid en ändring som inte är en ombyggnad får man anpassa och göra avsteg från tillgänglighetskraven med hänsyn till varsamhetskravet och förvanskningsförbudet samt därutöver: •med hänsyn till byggnadens förutsättningar, och •om det är uppenbart oskäligt med hänsyn till ändringens omfattning. Vid ombyggnad får man anpassa och göra avsteg från tillgänglighetskraven med hänsyn till varsamhetskravet och förvanskningsförbudet samt därutöver: •om det är uppenbart oskäligt med hänsyn till byggnadens förutsättningar, och •om det är uppenbart oskäligt med hänsyn till ändringens omfattning. Så det jag undrar (och som egentligen bara husägaren själv eller bygglovshandläggaren kan svara på) är alltså: 1) Är detta byggprojekt endast en tillbyggnad (=ändring), eller räknades det som en ombyggnad? 2) Tillgänglighetskraven ska som synes ovan enligt Boverket ändå tillämpas på den ändrade (tillbyggda) delen. "Många" tolkar det som att OM det finns något utrymme med krav på tillgänglighetsanpassning (hygienutrymmen, kök och plats för dygnsvila) i den tillbyggda delen, så ska dessa anpassas. Är det däremot bara rum av typ kontor, förråd, vardagsrum etc, så slipper man. Så innehåller tillbyggnaden något av dessa utrymmen med tillgänglighetskrav på sig? 3) Om svaret på fråga 2 är Ja, har man ändå fått göra avsteg pga byggnadens förutsättningar, t.ex. terrängen?
2017-03-20
Marlén Eskilsson
marlen@byggahus.se