Hustillverkare, Månadens prefab

Götenehus Bjurholm

Husmodellen Bjurholm från Götenehus.

Husmodellen Bjurholm från Götenehus. Grafik: Götenehus

I artikelserien Månadens prefab tittar vi närmare på Sveriges mest sålda hus med en byggnadsingenjörs ögon. Turen har kommit till Götenehus modell Bjurholm.

Fakta om Bjurholm

2-planshus
Boarea 187 kvm
7 rum varav 4 sovrum

Pris: 3 408 000 kr (18 225 kr/kvm) inkl moms på totalentreprenad.

Exempel på energiförbrukning i ett Götenehus Bjurholm i Stockholm med den värmepump som är standard är 35 kWh/kvm.

Alla hus som byggs på totalentreprenad av Götenehus provtrycks. Charlotte Andersson menar att det här är ett plus i kanten för hustillverkaren.

– Att få sitt hus provtryckt med godkänt resultat är ett kvitto på att huset är byggt så tätt som det behöver vara för att risken för fuktskador ska minimeras och att energihushållningen blir optimal. Jag tror att vi i framtiden får se allt fler tillverkare provtrycka sina hus som ett mått på kvalité, säger Charlotte.

Bottenvåning Götenehus Bjurholm

Bottenvåningen är på 93,5 kvadratmeter. Grafik: Götenehus

Konstruktion Götenehus Bjurholm
Götenehus säger sig ha en av marknadens tjockaste väggar - 265 mm och väggen har en installationszon. Ytterväggens konstruktion är uppbyggd i två skikt med förskjutna reglar av: Ytterpanel, luftspalt, vindpapp, 195 mm isolering, diffusionsspärr, 70 mm isolering, spånskiva, gipsskiva.

– Det är positivt att man har en installationszon innanför plastfolien. Det minimerar risk för luftläckage och man får garanterat alla installationer på den varma sidan av väggen, vilket säkerställer att inte kondens kan uppstå vid installationerna. Spånskivan bakom gipsen gör att det är lättare att fästa upp tyngre föremål på väggen. Tjockleken på väggen hänger ihop med hur välisolerat huset är. Götenehus vägg är inte uppseendeväckande tjock (jämför t ex med Villa Varms väggar som är 400 mm), men klarar med marginal myndighetskraven på värmeisolerande förmåga, säger Charlotte.

Grunden är en betongplatta med 300 mm isolering med ingjuten golvvärme. Alla våningsplan har golvvärme.

– Vattenburen golvvärme är idag standard i betongplattor på mark. Fördelen med golvvärme är såklart att de blir behagligare att gå på utan skor. Nackdelen med golvvärme generellt är att man kan få kondensproblem där man har glasat ner till golvet eftersom värmen inte räcker till på sådana ställen under kalla vinterdagar. Man kan även få uppvärmningsproblem om man möblerar med många, tjocka mattor som isolerar bort golvvärmen på stora delar av golven, säger Charlotte.

– Det är ovanligare att det förekommer vattenburen golvvärme på ovanvåningen där man har träbjälklag, eftersom det finns en förhöjd risk för vattenläckage ju mer vatten man drar upp på ovanvåningen. Det finns dock bra system idag och med en bra snickare som har koll på var rören går så brukar det fungera. Fördelen med golvvärme är ju förutom de varma golven också att man får en friare möjlighet att möblera än var man kan om man har radiatorer, säger Charlotte. 

Övervåning i Götenehus Bjurholm

Även övervåningen är på 93,5 kvadratmeter i Götehus Bjurholm. Grafik: Götenehus

Standard värmesystem i Götenehus Bjurholm är frånluftsvärmepump alternativt bergvärmepump, Nibe F750 eller F1245, anpassas efter region. I priset vi anger ovan har man dock räknat med frånluftsvärmepumpen.

– De flesta hus i katalogen är räknade för att klara sig med frånluftsvärme. Endast ett fåtal behöver berg/jordvärmepump. Skulle man byta rakt av så tillkommer kostnaden för borrhål vilket är svårt att bedöma, för det beror på hur djupt man måste borra eller hur långa slingor man lägger i jorden. Det kostar dessutom ca 30 000 kr för att byta frånluftsvärmepumpen till en Nibe 1255 bergvärmepump, inkl montage men exklusive borrhål, slingor etc, säger Lars Bonander på Götenehus. 

Yttertaket i Götenehus Bjurholm byggs med råspont 17 mm, underlagspapp, strö- och tegelläkt. Hus med oinredd vind har 220 mm + 170 mm mineralullsisolering och på yttertaket lägger man betongpannor.

– Detta är en traditionell takkonstruktion och isoleringen är inte uppseendeväckande på något sätt. Jag antar att iallafall ett av isoleringslagren är lösull, vilket i sig har lägre isoleringsförmåga per cm tjocklek än isoleringsskivor, men den slutar å andra sidan tätt intill alla genomföringar som takstolar, rör etc. 

Mellanbjälklag (våningsbjälklag) bygger man av monteringsfärdiga bjälklagskassetter med 220 mm bjälkar, randisolering 22 mm spånskiva, inklusive ovanpåliggande golvvärme. Glesreglar och innertaksbeklädnad av 13 mm gips. 

Fönstren är H-fönster, färdigbehandlade vita med superenergiglas och u-värde 0,9. Aluminiumbeklädd utsida. Fönsterbänkar av Kinnekulle kalksten.

– Aluminiumklädda fönster ger ett lägre underhållsbehov utomhus eftersom man inte behöver måla dessa samtidigt som man får träkänslan på insidan. Kalksten är ett tåligt material på fönsterbänkarna men, man måste komma ihåg att ytbehandla dessa för att undvika att de suger in vattenspill som lämnar fula märken, enligt Charlotte.

Innerväggar byggs med 70 mm regelverk, 12 mm spånskivor, 13 mm gipsskivor. 

– Fördelen med spånskivor i alla innerväggar är att man kan hänga tunga saker varsomhelst på väggen. Spånskivorna bidrar också till att förbättra ljuddämpningen mellan rummen, säger Charlotte. 

Köksinredningen består av Vedums lucka Karin vit, eller annan lucka ur samma prisgrupp (prisgrupp 6). Vill man ha något ur en högre prisgrupp blir det pristillägg och ur en lägre får man avdrag. Bänkskiva laminat. Vitvaror Electrolux eller Husqvarna. Induktionshäll är standard.

Enligt Lars Bonander på Götenehus finns inga färdiga prislistor på vad det kostar att byta till en lucka ur en annan prisgrupp, varför man kan anta att det kostar en slant. Har du bytt lucka i ett Götenehus, skriv gärna här i kommentarerna till artikeln vad det kostade. 

Charlotte Andersson säger dock att grundstandarden i köken brukar vara bra. Faran kan dock vara att man börjar komplettera och byta ut detaljer som kan höja priset avsevärt. Det gäller att ha koll på kostnaderna när man avviker från standard.

I badrummet finns duschvägg från INR, porslin och blandare från Gustavsberg ur serien Nautic. 

Är Götenehus Bjurholm prisvärt?
Vi bad Charlotte Andersson kort uttala sig om hon tycker att Götenehus Bjurholm är prisvärt.

– Grundstandarden i huset är högre än många av konkurrenternas. Huset är stort och priset blir därefter. Man kanske ska fråga sig om man verkligen behöver så stora ytor om man inte är en väldigt stor familj, avslutar Charlotte.

Frågor till Götenehus: 

1.    Vad är det som skiljer er från de andra hustillverkarna? Hur vill ni profilera er?

Götenehus: Kunder som väljer oss uppskattar välplanerade hus med god arkitektur. Totalentreprenad är också en viktig faktor och här har vi över 30 års erfarenhet. Vi har lagt mycket fokus på att se till att våra säljare har god kunskap att välja ut hus efter kundens tomt och behov. Att välja rätt hus och få det rätt planerat kan vara skillnaden mellan att trivas och känna sig hemma eller att bara bo. Så de mjuka värdena som kan vara lite svårt att ta på tror vi är vår stryka. Våra hus i katalogen är rikligt utrustade från början med mycket fönster och med spännande arkitektur. Vi har tagit med det man oftast vill ha, från början. Därav blir ett ”standardhus” något exklusivt.

2. Bilden på Bjurholm på er hemsida har fönsterluckor och spröjs. Är de medräknade i priset på 3,408 miljoner?

Götenehus: Ja spröjs och fönsterluckor ingår som på bilden.

3. Ingår uppskattning av alla byggherrekostnader i kalkylen som lämnas till kund? (tillstånd för bergvärme, bygglov, kostnad för KA och besiktning)? 

Götenehus: Ja, vårt uppdrag är att i så tidigt skede som möjligt visa på vad ett husbygge handlar om. Att inte ha med dessa i kalkylen ger inte kunden en rättvisbild och kan ge obehagliga överraskningar.  Om kunden begär att inte ha med det så går det givetvis bra. Vill kunden att vi tar fram offerter på bygglov osv. så kan vi göra det med.

4. Är säljarna anställda på Götenehus eller är de egna företagare? 

Götenehus: Det är olika, men majoriteten är på agenturbasis.

5. Hur ser säljutbildningen ut för era säljare, vad görs för att ni ska säkerställa att alla husköpare i hela landet får samma information i samband med köpet?  

Götenehus: Vi har kontinuerligt interna utbildningar inom produkter och regelverk. Många av våra säljare går utöver det även egna utbildningar samt de utbildningstillfällen som vi har haft ihop med TMF. Vi förbereder säljarna för olika typer av frågeställningar. Det som gör det hela spännande är att våra säljare är som vilka andra människor som helst. Detta gör att någon är mer intresserad av arkitektur, någon annan om teknik och den tredje om produkterna i huset. Men gemensamt kan man säga att alla har samma grund och arbetar efter samma riktlinjer.

6. Till vilken grad är huset fabriksbyggt, vad är det ni bygger färdigt på plats?  

Götenehus: Vi levererar från fabrik väggar och tak. Dessa lyfts på plats under montagedagen och sedan tillkommer arbete på byggplats. Vi levererar taket i stora element med råspont, papp och läkt, detta gör att vi kan få ett 2-planshus tätt på en dag.

Läs mer
Så var det att bygga med Götenehus
Fler Månadens prefab

Månadens prefab kräver inloggning för att kommentera och det sker i forumet. Klicka här för att kommentera.