Byggahus.se

Tillbyggnad mot tegelfasad

Besvarad 12 sep 2019 av Charlotte Andersson

 1. Hej!
  Detta borde vara en relativt vanlig fråga men jag kan inte hitta några bra svar vare sig i forum eller via de två byggingenjörer jag pratat med. Vi har idag ett tegelhus, byggt 2007. Trästomme med gipsväggar på insidan. Tjockleken mäter ca 30 cm. Norrsidan av huset är 18 m lång och väggen är 9 meter hög. Då familjen nu består av tre barn så har vi ett behov att bygga ut huset ca 30 kvm. Jag tänkte mig en "låda" som är 6 meter lång längs med befintlig tegelvägg samt 5 meter hög. Vi skulle gärna vilja behålla tegelfasaden som innervägg då det är vackert, danskt röd tegel.

  Nu till min fråga, då tillbyggnaden går ut från befintlig fasad så upptar den 6 x 5 meter av den totala väggen på 18 x 9 m. Därmed blir det 4 meter över ovanför samt 12 meter på sidan. Det blir då två olika zoner där innerväggen blir varm och ytterväggen kall. Är det bara att ansluta mot ytterväggen, eller måste vi ta ned tegelväggen helt där vi bygger ut eller kan man bara fräsa in och bryta av zonerna på något sätt?

  Fönstret skulle tas bort och användas som utgång.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  tegelefasad.jpg


  Preliminär ritning:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  prelritning.jpg


  Skulle bli otroligt tacksam för ett svar på min fråga.

  Mvh
  Oskar
   
  Redigerat av moderator
 2. Svar

 3. Tillbyggnaden ska förankras in i trästommen på det befintliga huset, inte i tegelfasaden som bara är där som ett klimatskal. Du måste därför såga upp teglet där de nya väggarna och taket ska anslutas.
  Därför kommer luftspalten bakom tegelväggen inte ha någon förbindelse mellan väggen inne respektive ute.
  En konstruktör ska ju rita på konstruktionen på tillbyggnaden och dess anslutning till det befintliga och då kommer hen att göra en bra lösning på detta.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. Artisten57
  Rimligtvis måste ni beakta att det blir en köldbrygga om ni ansluter den nya ytterväggen mot tegelfasaden. Detsamma gäller för yttertaket. Hur ni löser det är en kostnadsfråga.
   
 6. P
  pumpi ·
  Blev nyfiken på detta. det borde väl gå att isolera och regla upp mot teglet från utsidan?
  Teglet kommer inte synas men
  Tänkte bara för att slippa riva ner teglet och göra onödigt jobb.
   
 7. Artisten57
  Rita en tvärsnitt så så ser du problemet
   

De senast besvarade frågorna

 1. Tillbyggnad mot tegelfasad

  Hej! Detta borde vara en relativt vanlig fråga men jag kan inte hitta några bra svar vare sig i forum eller via de två byggingenjörer jag pratat med. Vi har idag ett tegelhus, byggt 2007....
 2. Attefallshus på jordbruksfastighet

  Är det möjligt att bygga ett Attefallshus på sin jord / skogbruksfastighet? I Nynäshamns Kommun där jag har min fastighet verkar man göra allt för att motarbeta nybyggnation på landsbygden. På så...
 3. Lutande balkong

  Hej, Vi har köpt en ny producerad lägenhet i ett flervånings hus. Man köper sådana lägenheter innan de byggs. Vi flyttade in 2018-07-02. Redan får början upplevde vi att balkongen lutar ordentligt...

Visa alla frågor