Byggahus.se

Tillbyggnad attefall

Besvarad 24 maj 2023 av Charlotte Andersson

 1. Hej,

  Vi har en villa i 2 plan och ska bygga till 15 kvm (attefall). Hur nära det befintliga fönstret kan vi komma med nocken?

  Mvh
   
  Redigerat av moderator 24 maj 13:53
 2. Svar

 3. När det gäller maxhöjd för en attefallstillbyggnad så får den inte vara högre än huset den byggs till mot. Dock ska invändig takhöjd vara minst 2,40m för att klara kraven på bostadsutrymme enligt BBR 3:311. Undantaget är om tillbyggnaden ska användas till annat än bostad som tex förråd då en invändig takhöjd på 2,10m accepteras.

  Anslutning av nock intill befintliga fönster på ovanvåningen kräver att det finns tillräcklig plats att göra en lösning för att klara avvattningen och tätheten i anslutningen mellan gammalt och nytt.
  Då jag inte vet de exakta förutsättningarna för din byggnad (fasadmaterial under befintliga fönster och takmaterial på tillbyggnaden) så kan jag bara svara lite generellt.
  Om jag tittar i HusAMA, som används för professionella projektörer och entreprenörer så behövs det som minst 250mm uppvik på plåten som ska gå upp på väggen och vidare ut på taket.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Tillbyggnad attefall

  Hej, Vi har en villa i 2 plan och ska bygga till 15 kvm (attefall). Hur nära det befintliga fönstret kan vi komma med nocken? Mvh
 2. Uppfyller balkongräcke kraven?

  I vår bostadsrätts förening är är räcken vid takterrasser utförda av metallram samt glasskiva Metall ramen har överkant på 1100 mm däremot går inte glasskivan ända upp det skapas ett mellanrum på...
 3. Järnvitriol eller tjärvitriol till fasad?

  Hej Charlotte! Vet inte om kan fråga om fasadbehandling hos dig, men testar! Vi är i slutfasen av vårt husbygge på Gotland. Fasaden består dels av puts och dels av träpanel. Vi hade från början...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.