Byggahus.se

Taktegelpannor enkupiga

Besvarad 12 nov 2018 av Charlotte Andersson

 1. håller på att lägga gamla takpannor enkupiga, de är olika långa kan man lägga dem ändå. upptäckte det efter köp.40 cm är några 41, 42 år långa.
  tänker jag rätt om jag kan lägga dem varannan ?
  Med vänlig hälsning Ulla Strandberg
   
 2. Svar

 3. Det är svårt att uttala sig kategoriskt om detta eftersom det handlar mer om hur bra de passar samman i övrigt.

  Mitt förslag skulle nog vara att försöka lägga ena sidan av taket med de längre pannorna och de kortare på den andra sidan. På så sätt passar de samman och ger ett enhetligt utseende.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. S
  Saxdaling ·
  Det syns inte om skillnaden är så liten. Anpassa bara läktavståndet så att en hel rad enbart innehåller pannor av samma längd. Och lägg inte 40 cm direkt intill en rad med 42 cm utan ha max 1 cm skillnad mellan raderna. Då märks inte skillnaden.
   
 6. Workingclasshero
  Workingclasshero ·
  Det beror på längd på pannor, bredd på pannor, var haken sitter på baksidan och tillverkare.
  Det kan vara olika tillverkare, tillverkaren står fram på haken.
  Försök matcha tillverkarna om det är flera.
  Sen finns både maskintillverkade och handslagna enkupiga pannor.
  Kontrollera vad du har och återkom.
   
 7. T
  tompaah7503 ·
  Har lagt gamla pannor, det var också cirka 2 cm skillnad mellan kortaste och längsta. Även bredden kunde skilja.

  Hade konstant läktavstånd då pannorna inte var sorterade så det var inte möjligt att på förhand läkta utefter en viss mängd pannor av en viss storlek. Det går att lägga så här, det finns ett visst glapp i falsarna så de går ihop även om de är lite olika långa. Olika breda pannor kan man spara till olika luckor där det blivit trångt. Men i regel var det kanske 1 på 10 eller 20 pannor som fick flyttas till senare läggning då det var omöjligt att få in dem på det aktuella stället.

  Definitivt mycket mer pusslande än nytillverkade industripannor men resultatet ger lön för mödan. Anledningen till begagnade pannor är oftast att man vill ha det gamla förpatinerade och oregelbundna utseendet. Och det får man verkligen.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Tillbyggnad mot tegelfasad

  Hej! Detta borde vara en relativt vanlig fråga men jag kan inte hitta några bra svar vare sig i forum eller via de två byggingenjörer jag pratat med. Vi har idag ett tegelhus, byggt 2007....
 2. Attefallshus på jordbruksfastighet

  Är det möjligt att bygga ett Attefallshus på sin jord / skogbruksfastighet? I Nynäshamns Kommun där jag har min fastighet verkar man göra allt för att motarbeta nybyggnation på landsbygden. På så...
 3. Lutande balkong

  Hej, Vi har köpt en ny producerad lägenhet i ett flervånings hus. Man köper sådana lägenheter innan de byggs. Vi flyttade in 2018-07-02. Redan får början upplevde vi att balkongen lutar ordentligt...

Visa alla frågor