Byggahus.se

Slutsamråd - vad måste vara klart?

Besvarad 5 jan 2021 av Charlotte Andersson

 1. Hej!

  Jag och min man ska bygga ett 1,5 plans hus med Fiskarehedenvillan. Vi tänker oss färdig utsida tillsammans med Fiskarehedenvillan och därefter göra det mesta själva.

  Det jag skulle vilja få lite koll på är vad som måste vara klart för att få slutbesked. Behöver samtliga rum och funktioner finnas? Jag tänker som exempel på att inte färdigställa badrummet på plan 2 samt att inte sätta in kamin. Dessa två funktioner omfattas av bygglovet men behöver de vara färdigställda för att erhålla slutbesked?

  Mvh Nathalie
   
 2. Svar

 3. För att få slutbesked ska allt som omfattas av bygglovet vara färdigställt, alternativt tas bort från handlingarna och isåfall krävs ett nytt bygglovsförfarande om man vill göra det i ett senare tillfälle.
  Man kan dock beviljas interimistiskt slutbesked. Ett tillfälligt slutbesked som gäller för delar av bygglovsåtgärderna i väntan på att resterande färdigställs. Man har då 5 år från bygglovsdatum att färdigställa allt och söka slutbesked för alla åtgärderna.

  Kaminen är typiskt en sådan åtgärd, inredning av ovanvåningen en annan. Det kan dock löna sig att kontrollera kostnaden för ett interimistiskt slutbesked mot kostnaden att söka lov/anmäla i ett senare skede. Det kan variera mellan kommunerna vad som är ekonomiskt mest fördelaktigt.

  För att kunna få slutbesked (eller interimistiskt) för en villa brukar man kräva att bottenplanets alla viktiga funktioner skall finnas och fungera. Man ska tex. kunna laga mat, tvätta, sova, äta, sköta si hygien etc.
  Exakt var de olika byggnadsinspektörerna lägger ribban för interimistiskt slutbesked kan variera något från kommun till kommun. Det är bra om ni hör med er kommun och kontrollansvarige hur ni kan göra det ni tänker på ett så smidigt sätt som möjligt.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Häll i köket och ventilation

  Hej ! Jag bygger nytt hus. Vill montera en häll med inbyggt utsug i hällen. Funderar på att skicka ut luften med frånluft. Rakt ut genom väggen då hällen hamnar mot yttervägg. Vad gäller här med...
 2. Slutsamråd - vad måste vara klart?

  Hej! Jag och min man ska bygga ett 1,5 plans hus med Fiskarehedenvillan. Vi tänker oss färdig utsida tillsammans med Fiskarehedenvillan och därefter göra det mesta själva. Det jag skulle vilja få...
 3. Nyckelärdigt hustillverkare

  Hej Jag undrar vilka tillverkare av nyckelfärdiga hus som räknas som lågprisbolag och som man borde hålla sig ifrån? Mvh Johanna

Visa alla frågor