Byggahus.se

Krav interimistiskt slutbesked

Besvarad 13 nov 2023 av Charlotte Andersson
Hej,
För att få Interimistiskt slutbesked, vilka delar av bygget måste vara klara?

Tacksam för ett detaljerat svar.
 

Svar

Det är lite upp till respektive byggnadsinspektör att bedöma om byggnaden är såpass klar att man kan bevilja interimistiskt (tillfälligt) slutbesked så att man kan bruka vissa delar i väntan på att allt ska bli klart innan man kan få slutbesked. Ett interimistiskt slutbesked förändrar inte tiden som man har på sig att färdigställa sin byggnation. Man ska vara klar inom 5 år från den dag då bygglovsbeslutet vunnit laga kraft.

Kraven som brukar ställas på bostadshus är att alla grundkrav för boende ska vara uppfyllda. Det betyder att man ska ha utrymmen för hygien, matlagning, tvätt, umgänge och sömn. Dessa brukar ju vara uppfyllda på bottenplan på en bostad och då kan man tex inreda vinden efter inflyttningen men man kan inte ta den ni bruk innan slutbesked lämnats.
Man brukar acceptera att viss målning och komplettering av dessa utrymmen kan göras efter inflyttning. Det ska dock vara såpass färdigställt att man utan större oangelägenhet kan bo och leva där under tiden man kompletterar det som fattas.
Dessutom brukar de vara noga med att alla krav som är kopplade till personsäkerhet ska vara uppfyllda. En godkänd ventilation ska finnas, elsäkerheten uppfyllas, alla brandkrav ska tillgodoses, barnsäkerheten ska vara på plats m.m.

När det gäller andra byggnader som komplementbyggnader etc. så kan andra bedömningar göras.
Bäst att man har en dialog med sin kontrollansvarige och kommunens inspektör i god tid så att man har kontroll på vad som krävs för interimistiskt slutbesked ska kunna utfärdas, innan slutsamråd hålls på plats.
 

Kommentarer

EricM ·
Jag fick interimistiskt slutbesked strax före midsommar. MEN denna gäller i 6 månader som då blir färdigställandedatum. Det som inte är klart då hamnar på nytt bygglov...
 

De senast besvarade frågorna

Krav interimistiskt slutbesked

13 nov 2023
Hej, För att få Interimistiskt slutbesked, vilka delar av bygget måste vara klara? Tacksam för ett detaljerat svar.

Hur bygga golv i kallförråd?

4 nov 2023
Hej! Jag vill bygga ett enkelt golv i mitt oisolerade utomhusförråd (ca 20 kvm) som i dag har grusgolv. Jag vill inte gjuta ett golv, utan undrar hur jag ska regla, fuktskydda och ventilera...

Tapet på yttervägg

17 okt 2023
Hej Vi håller på att renovera vårt kök Vi har yttervägg i tegel med luftspalt Insidan är putsade väggar med tapet Jag har tänkt sätta en gipsvägg mot ytterväggen, träreglar o sen gips Min fråga...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.