Byggahus.se

Fuktskador villa

Besvarad 24 jan 2020 av Charlotte Andersson

 1. Hej,

  vi flyttade in i vårt nybyggda 1,5-plans hus för 3,5år sedan. Vi har fortfarande endast ett interimistiskt slutbesked. När vi flyttade in utförde vi av olika anledningar ingen slutbesiktning utan flyttade in ändå.
  Vi har nu upptäckt att två fönsterbrädor på övervåningen (samma fasadsida) har rest sig (svällt) i höger innerkant.
  På samma fasadsida, finns på undervåningen ett fönster ungefär lodrätt under ett av fönstren på övervåningen. Här har inte fönsterbrädan rest sig, men vi har märkt av att det läcker in vatten någonstans ovanför fönstret.

  Min fråga är därför vad vi ska göra nu? Lider vi (förutom skadorna som skett) någon annan nackdel av att vi inte har haft slutbesiktning eller innehar fullt slutbesked?
  Är det någon idé att göra en slutbesiktning nu, eller ska man kontakta en firma som kollar endast redan uppkomna fel? Om man gör slutbesiktning nu, kan man dra någon nytta av det nu, såhär lång tid efter eller är det bara för vår egen skull?

  Mvh
   
 2. Svar

 3. Ni måste ordna med ett slutbesked hos kommunen. Om ni inte gör det så kommer bygglovet att förfalla 5 år efter bygglovet och då får inte byggnaden användas som boende längre. Hör med er KA vad som krävs för ett slutbesked.

  Trots att ni inte slutbesiktigade så har entreprenören ett garantiansvar enligt konsumenttjänstlagen. Eftersom det gått mer än 2 år sedan ni flyttade in så ligger bevisbördan på er att visa att entreprenören gjort ett fel som de måste åtgärda. Därför bör ni anlita någon som kan utreda de fel som huset har fått och vad som orsakat detta.
  Det finns ingen anledning att göra en slutbesiktning i detta skedet, men prioritera slutbeskedet hos kommunen om ni vill undvika kostsamma komplikationer.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Utbyggnad av hus

  Hej Vi har ett hus som idag är 149 + 70 m2 där en del av huset är en vinkel. Vår plan är att bygga ut med ca 18 m2 till så vinkeln blir inbyggd kan man väl säga enkelt utan att kunna skicka någon...
 2. Val av ytterpanel.

  Vi bygger ett nytt hus och är lite osäkra på om vi har valt av träpanel stående granpanel med läkt. Huset är mycket vindutsatt? Mvh Kj
 3. Maxmått på rakt enplanshus

  Jag planerar att bygga enplanshus på drygt 200 m2 (på gjuten platta). Huset ska vara rakt (ej vinkel) men samtidigt inte se ut som an långsmal lada. Jag undrar vilka mått (längd x bredd) är...

Visa alla frågor