Byggahus.se

Byta tak på 80-tals villa

Besvarad 20 apr 2020 av Charlotte Andersson

 1. Hej.
  Vi står inför att planera in att byta tak på vårt hus som är byggt 1980.
  På taket ligger det idag betong pannor och under det oljehärdad masonit.

  Då vi tittar brett på vad för tak vi ska framtidssäkra med så går tankarna lite på vad vi ska göra med masoniten som ligger där idag.
  Taket har en 45 gradig lutning och ligger i en öppen miljö utan träd och växtlighet.
  VI har inte sett någon som helst tecken på att det skulle ha runnit vatten eller annan åverkan på det under dem 6 åren vi har bott i det nu.

  Min fråga är kort och gott. Ska man byta ut masoniten mot något annat när man ändå håller på och lägger om taket eller ska man behålla den konstruktion som faktiskt har hållit i 40 år nu.


  /Mvh Magnus Hägerholt
   
 2. Svar

 3. Om masoniten är hel och fungerar så finns det ingen anledning att byta ut den. Man kan också byta ut enstaka skivor som inte håller måttet.

  Det som brukar ta stryk på panntak är bär- och ströläkten som bör bytas ut vid takrenoveringen. Pappen under blir också gammal ock skör, men det har ni ju inte på ert tak.

  Takpannorna kan med fördel återanvändas så länge de är hela. En rengöring av pannorna kan säkert vara på sin plats och då kan man passa på att behandla dem så att man minskar påväxt av mossa och alger i framtiden.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. F
  Fredrik enström ·
  Hej
  Vad är korrekt när det gäller takavvattning i dagsläget? Är det krav på att fotplåt monteras
  Med vänlig hälsning / Fredrik
   

De senast besvarade frågorna

 1. Utbyggnad av atterfallshus och fristående bastu

  Hej, Vi kollar på ett fritidshus som vi skulle vilja bygga ut och har fått ett godkännande på 80 kvm huset och sedan ytterligare 30 kvm för atterfallshuset. Vi har även pratat om att göra en...
 2. Förstärka grunden vid utgrävning av källare/dränering

  Hej, Charlotte! Jag håller på att dränera huset utvändigt och kommit fram till att fukten tränger sig mest igenom betonggolvet i källaren underifrån. Dvs man måste göra en dränering under själva...
 3. Sp fönster med spaltventiler

  Hej. Vi har sp fönster med spaltventiler i våra sovrum. Våra grannar har väldigt livliga barn som hoppar studsmatta till ca 23 på kvällarna. Vi har tilläggsisolera huset men inte heller det gjorde...

Visa alla frågor