Byggahus.se

Avfallskvarn i villa?

Besvarad 13 mar 2023 av Charlotte Andersson

 1. Kanske är fel forum att fråga men...är det en bra sak att skaffa avfallskvarn om man bor i Stockholm i villa? Jag har vanlig soptömning nu med extra kärl för matsopor.
  Jag har nära till att lägga soporna ute i sopkärlet och rör under diskbänk är nya och lättåtkomliga. Rör ut mot gatan är utbytta och fräscha. Där jag lägger avfall i köket är tyvärr i köket (tyvärr är enbart då det är mögel inblandat). Jag har en bra luftrenare som tar hand om mögelsporer. Jag har svårt att ta beslut i frågan. Gissar att installation av firma kostar inkl. kvarn kostar 10.000!
  MVH Blomknopp
   
 2. Svar

 3. För att få lov att koppla en avfallskvarn till sitt köksavlopp så måste man få detta godkänt av kommunens avloppsbolag. Det är inte alla ledningsnät och reningsverk som klarar av den belastning som malt matavfall innebär. Det gäller också att tänka på att spola tillräckligt med vatten när man maler. Det är en vanlig orsak till stopp att det blir för trögflytande för att spolas bort på ett bra sätt.
  Viktigt att man följer fabrikantens anvisningar när man använder kvarnen.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. Claes Sörmland
  Claes Sörmland ·
  Det är tillåtet i Stockholm och har t o m uppmuntrats på sina håll. Men staden flaggar för att det kan blir förbjudet ganska snart p g a en ny förordning från EU. Så kanske inte rätt timing att lägga pengar på detta just nu.
   
 6. Stefan N
  Stefan N ·
  Ja, lär va bortkastade pengar snart.
   
 7. H
  Herc ·
  tror du kommunen kommer in med husrannsakan och dragna kpistar som de gjorde med Karl Hedin ..:D:D
   
 8. PauloV
  PauloV ·
  Hämtningen av matavfall kostar väl inte extra i Stockholm?
  Om det kostar 10.000 för att få en kvarn installerad och att man säkert gör av med mycket mer vatten för att spola ned resterna så är valet lätt för mig iaf. :)
   
 9. G
  Gillar att bygga ·
  Charlotte borde ha ansträngt sig lite mer och kollat upp vad som gäller i Stockholm då frågeställaren talade om det i sin fråga. Nu blev det ett allmänt hållet svar som inte helt hjälpte frågeställaren.
  Tack till Claes som kunde förtydliga!
   
 10. helrob
  helrob ·
  För att även beakta den moraliska aspekten så rekommenderas ett besök på kommunens avloppsreningsverk och sen vattendraget där restavloppet rinner ut en solig dag i Augusti där man kan simma ut och kolla på de blommande algerna och de döda havsbottnarna.
   
 11. Jonas Lindman
  Jonas Lindman ·
  Jag har levt med avfallskvarn i nästan 60 år. Vi är inne på 3e kvarnen ( Disperstor. Vill jag minnas är märket. ). Men man kan gott leva utan. Dagens diskbänkar med nedsänkt, löstagbar sil är bättre än de gamla. Med kvarn blir användningen av hon begränsad. Det är ju i princip bara potatis o morotsskal du maler ner.
  Jag skulle inte montera en kvarn idag
   
 12. A
  atomlab ·
  Jag skulle inte kunna leva utan kvarn. Alla tallrikar ställer jag bara i den diskhon och spolar av. Inget slabb och geggande med rester. Skaldjur åker ner direkt och slipper stå och jäsa i soptunnan hela veckan.

  Kastar i allt utom avokado och mango kärnor.
   
 13. B
  Bjrne ·
  Har inte kvarn idag, men tidigare och jag skulle gärna installera i lägenheten men det är inte ok för brf-styrelsen

  kostnad för installation bör man klara under 10.000kr
  Sist jag kollade kostade kvarnen runt 4500kr och tycker inte installationers så märkvärdig
  El har man redan iom diskmaskinen så tar en röris 5000kr så måste det vara mer än väl
   
 14. blomknopp
  blomknopp ·
  Tack för bra svar! Jag tror jag avstår, jag har matavfallskärl. Det jag inte gillar är när det blir mögel i köket i papperspåsen men man får väl orka gå ut, är ju faktiskt inte så jobbigt sen tar luftrenaren hand om mycket. Folk har tappat ringar i såna. Barn kan lägga små gosedjur där, sånt man inte tänker på!
   
 15. L
  Liljeros ·
  Är det verkligen hela Stockholm som tar matavfall ? Vet att det gäller dom stora nybyggda områdena tex Hagastaden och Norra djurgårdsstaden där man förberett nätet för det.

  Tömmer man påsen dagligen blir det inte mögel
   
 16. M
  Mekplatsen ·
  Du kan ju alltid frysa in avfallet om du inte passerar sopkärlet varje dag. Då slipper du både lukten och mögel.
   
 17. Okarlsson
  Okarlsson ·
  Jag är inte så känslig men det låter lite äckligt att frysa in slasket från hon :sweat:

  Jag är en stor förespråkare av kvarn. Hade det i min uppväxt och dels slipper man slabbiga sopor, dels blir volymen mindre.
   
 18. K
  Kirre2 ·
  Jag tömmer inte komposten varje dag och jag har aldrig sett nåt mögel i påsen?
   
 19. I
  iipa ·
  Varför spola ut matrester i avloppet och slösa på dricksvatten. Kompostpåsar som byts varje/varannan dag, ingen lukt om påsen hålls stängd. Jag har 500 m till kompostbehållaren vid vägen.
  Inget problem.
   
 20. O
  Oakflower2 ·
  Vi har avfallskvarn det bästa som hänt i köket på 20 år. Minimum av slasktömning, illaluktande blöta sopor Och de blå bussarna i Stockholm rullar på, då det blir biogas. Kan faktiskt inte förstå motståndarna till kvarnar?
   
 21. D
  Djurmo ·
  Finns det inga miljömässiga nackdelar med att spola bort bra näring istället för att låta kommunens sophantering kompostera avfallet?
   
 22. Claes Sörmland
  Claes Sörmland ·
  Fördelarna är ju lågenergitransport av avfallet till rötningsanläggningen. Nackdelarna är ju utspädning av avfallet och nedbrytning under transporten.
   
 23. H
  HCX ·
  Har en vän i en äldre fastighet på Kungsholmen och när denne fick kvarn installerad (hyresrätt) funderade jag på en kvarn i vår villa. Fick samma uppfattning som flera här att det är bättre med kärl om det är möjligt logistiskt. I innerstan är det svårare att få det att fungera.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Järnvitriol eller tjärvitriol till fasad?

  Hej Charlotte! Vet inte om kan fråga om fasadbehandling hos dig, men testar! Vi är i slutfasen av vårt husbygge på Gotland. Fasaden består dels av puts och dels av träpanel. Vi hade från början...
 2. Avfallskvarn i villa?

  Kanske är fel forum att fråga men...är det en bra sak att skaffa avfallskvarn om man bor i Stockholm i villa? Jag har vanlig soptömning nu med extra kärl för matsopor. Jag har nära till att lägga...
 3. Hur få 10° lutning?

  Hej, tänkte bygga enkel skärmtak på torpet. Alla konsoler är ju 90 ° hur gör jag för en lutning på 10-15 °. Kan man lägga en kil mellan konsolen o husväggen så att det blir en lutning pga av...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.