Byggahus.se

Attefallshus på jordbruksfastighet

Besvarad 30 okt 2019 av Charlotte Andersson

 1. Hej!
  Läst att attefallshus ska ligga i anslutning till permanentbostad, gäller det även på jordbruksfastighet eller kan ett attefallshus ligga några hundra meter eller mer från permanentbostaden.
  Tack på förhand för svar!
  Lena
   
 2. Svar

 3. Det är samma regler för Attefallshus och Friggebodar oavsett om det är en villatomt eller lantbruksfastighet. Byggnaden ska uppföras i bostadshusets närhet. Hur långt avstånd som accepteras är upp till kommunens stadsbyggnadskontor.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. L
  lostinsweden ·
  Inte exakt samma reglar eftersom en lantbruksfastighet brukar ligga utanför planlagt område. Man behöver inte då anmäla till kommunen.
   
 6. J
  Johan0 ·
  Instämmer med Charlotte. Vilse i Sverige, Tror du blandar ihop äpplen och päron. Och uppmanar till något olagligt.
   
 7. H
  henkefahlman ·
  Omedelbar närhet har i domar tolkats som max runt 30 meter men såklart från fall till fall. Några hundra meter fungerar alltså inte på varken friggebod eller attefallshus.

  Det lostinsweden skriver är inte helt sant heller, absolut att det vanligaste gällande en lantbruksfastighet är att den ligger utanför planlagt område men däremot så krävs att den också är utanför sammanhållen bebyggelse för att det inte ska behövas en anmälan.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Hur hantera träreglar vid pågjutning på befintligt betonggolv.

  Hej! Vi har planer att gjuta på befintligt betongvalv för att gjuta in golvvärme. Alla väggar inner som ytterväggar står på klossar på nuvarande betongvalv. Hur löser man stabiliseringen av...
 2. IPE Balk

  Hej! Jag vill göra större öppning mellan köket och matsalen.( bärande väg ) Nuvarande är 1200 mm, men vi önskar oss 4000 mm. Vi vill använda en IPE balk, men min fråga är vilken dimension krävs?...
 3. Attefallshus på jordbruksfastighet

  Hej! Läst att attefallshus ska ligga i anslutning till permanentbostad, gäller det även på jordbruksfastighet eller kan ett attefallshus ligga några hundra meter eller mer från permanentbostaden....

Visa alla frågor