Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Altan ruttnat vid spikar och skruvar

Besvarad 1 nov 2022 av Charlotte Andersson

 1. Hej

  Jag har rivit en gammal altan som var i dåligt skick. Jag såg då att virket verkar ha börjat ruttna just vid spikar och skruvar och sedan har rötan spridit sig men vissa bitar som det inte varit skruv eller spik i är inte ruttna vissa brädor har blivit så dåliga att det gått mycel på det och det är ändå impregnerat virke. Vad kan det bero på? Har de använt fel skruv/spik? De flesta använder väl trallskruv? De här ser ut som mjuka rostfria skruvar och vissa har de inte fått in ordentligt utan de ligger nerböjda i träet som att de blivit irriterade och slagit ner dem med hammare. Spikarna ser ut som 4-tums spik vissa är rostiga. Torpet ligger i Höga kusten området med mycket snö under vintern och ganska kallt emellanåt. Altanen har inte varit takad. Hur gör jag med en ny altan för att undvika detta? Vill även denna gång ha den utan tak eftersom den har använts mest som soldäck då solen ligger på dygnet runt just på altanen.
   
 2. Svar

 3. Man brukar räkna med att rätt tryckimpregnerat virke på rätt plats klarar sig i 20 år innan det behöver bytas ut.
  Virket börjar brytas ner på ställen där det är mest utsatt som vid ändträ och spik/skruvhål.

  Det finns 4 NTR-klassificeringar av tryckimpregnerat virke:
  M-klarar varaktig kontakt med vatten (tex bryggstolpar)
  A-Klarar kontakt med mark och vatten (tex stägselstolpar)
  AB-Används ovan mark (tex. staketbrädor)
  B-Snickerier ovan mark (tex. fönsterkarmar)

  Klassat, tryckimpregnerat skall vara stämplat med den behandlingsklass de tillhör. Saknas stämplar så vet man inte vad det är för något slags virke.

  Till altaner används oftast klass NTR/A i underkonstruktionen om den har kontakt med mark och NTR/AB på själva däcket om det inte är speciellt utsatt för fukt (strandära eller likande) Dessa sätts samman med skruv/spik passande tryckimpregnerat virke utomhus (tex varmgalvat eller rostfritt)
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. HogeN
  HogeN ·
  Camo dold infästning frånsidan / borra skruva plugga med a4 skruv
   
 6. Nissens
  Nissens ·
  Man undrar ju hur gammal altanen var. Min har snart legat i 20 år, det är vanlig A/B tryckimpregnerad trall, den har inte ruttnat någonstans. Däremot börjar den se tråkig ut och lämnar stickor ifrån sig ibland, så det är snart dags att lägga om den.
   
 7. Ulltand
  Ulltand ·
  Hur mycket kan man förlänga livslängden med regelbunden inoljning?
   
 8. A
  ArmasJ ·
  Observera att impregneringen inte går in i kärnveden, vilken bara har ett naturligt skydd (naturligt skydd varierar...extra naturligt). Egentligen är det inget större problem för trä med fukt om det bara torkar ut ordentligt mellan varven (se exv. obehandlad panel), och samma sak med en altan. Ligger den delvis i skugga under sommaren, eller trä ligger mot trä/betong så att den inte torkar mellan varven så kan det ruttna snabbt. Spik/skruv leder ned vatten till olämpliga lägen om de sitter upptill, och ännu mer om de är lite extra ned-bankade/dragna... Olja är bra, speciellt i känsliga lägen runt skruv, och för att motverka sprickor som också släpper ned fukt. Olja kan också stänga inne fukt och svamp...
   
 9. P
  Pippi Viktualia ·
  Jag vet inte exakt hur gammal altanen var men tror inte den var över 10 år. De har använt väldigt blandat virke att bygga den i. Vissa bjälkar kan ev komma från något de rivit för jag har aldrig sett så tjocka bjälkar på t.ex byggmax. Sen är det vanligt impregnerat virke som jag känner igen. Inte de tunnaste 22 utan ca 28 skulle jag tro. Altanen har legat helt i solen dygnet om på sommaren (midnattsol) och här regnar det inte så ofta på sommaren. Desto mer nederbörd på vintern i form av snö. 2 meter snö är inte ovanligt. Inte ovanligt att det kommer 1,5 meter snö på en och samma dag någon gång på vintern heller. De har bara haft en enda betongplint och den hade ingen synlig papp sen har de ställt tjocka bjälkar som ben och endast haft några betongplattor under även dessa utan papp så det är inga stjärnor som byggt det. (Jag köpte det billigt på auktion). De har heller inte gjort ett tillräckligt bra underarbete utan det har växt gräs under altanen.
   
 10. Marcus0321
  Marcus0321 ·
  Är altanen rutten efter 10 år i ditt klimat så är det inte tryckimpregnerat virke de använt. Är du säker på att det är tryckimpregnerat virke? Lärktrall håller ungefär i 10 år innan rötan tar den i Göteborg. I ditt klimat borde vanligt virke hålla i ca 10 år.
   
 11. Mats-S
  Mats-S ·
  Min sjöveranda på Vänern har stått i 21 år nu, virket är i perfekt skick, givetvis med en gråsvart patina. Ingen speciell kvalitet på det tryckade, står helt över vattnet så mycket fuktig miljö stundtals. Skruvad med trallskruv från Biltema, så även lågprisskruv fungerar :)
   
 12. P
  Pippi Viktualia ·
  Nej delar i konstruktionen är nog inte tryckt virke och det har varit de bärande delarna.
  Jag kommer nog också då att använda vanlig trallskruv och tryckt virke när jag kommer så långt. Det är ju en del markarbete först så det blir rätt från grunden.
  Tack för information och intresse.
   
 13. arneri68
  arneri68 ·
  Vår altan är ca 30 år och ligger inte mer än 15 cm ovan mark. Har lite sprickor och eventuellt en och annan sticka, men än inga tecken på ruttet. Tror att solljuset bryter ner trallen mer än fukt. Är dock inställd på att byta den snart pga åldern
   
 14. M
  Markarbetaren ·
  Skruvens material tror jag inte spelar så stor roll. Kan tillägga att all min trall är skruvad med A4 syrafasta skruvar då jag har pool med saltvatten. Däremot vad trallen är av för typ av material är nog av större betydelse. Jag har en altan som ligger på samma sida av huset men består av 2 olika material, byggda samma år, 2012. Den delen som är byggd av sibirisk lärk får jag kontinuerligt byta brädor på varje år. Förra året var en bräda så dålig att jag kunde bryta av den genom att ställa mig på den. Sibirisk lärk avråder jag starkt ifrån, riktigt skitvirke!

  Det andra partiet ser precis likadant ut år efter år och ingen tendens till röta. Samtliga brädor är 28x120 och reglarna ligger med cc60.

  Som parantes har grannens altan passerat 40 år, byggd av tryckta 22x95 på cc40.
   
 15. P
  Pippi Viktualia ·
  Ja det var för att de tjocka reglarna var så mörka, svarta på ytan som jag först trodde det var riktigt gammalt tryckt virke men efter att ha kapat dem så ser jag ju att det är inte tryckt så nu har jag börjat kapa ner dem och de ska tryckas in i vedspisen istället ;)
   

De senast besvarade frågorna

 1. Bygga hus nyckelfärdigt eller med byggfirma?

  hej! går i planer på att bygga hus, tomten är färdig så nu är det bara allting annat kvar. är det bäst att ta ett "nyckelfärdigt hus" eller ska man ge sig på att kontakta en byggfirma och bygga...
 2. Altan ruttnat vid spikar och skruvar

  Hej Jag har rivit en gammal altan som var i dåligt skick. Jag såg då att virket verkar ha börjat ruttna just vid spikar och skruvar och sedan har rötan spridit sig men vissa bitar som det inte...
 3. Åtgärda dörrar som expanderat

  Hej! Förra sommaren byggde jag en bod gjord av lärkträ. Under vintermånaderna expanderade dörrarna ca 3-4 cm vilket gjorde det omöjligt att stänga dörrarna. Finns det något jag kan göra för att...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.