Hoppa till huvudinnehåll
Byggahus.se
Start
Bibliotek
ForumBilderShop
Sök på Byggahus.se
Bli medlem Logga in
Start
Bibliotek
ForumBilderShop
Start
Bibliotek
Meny
Bibliotek
Altan & Uteplats
Badrum
Bygga nytt hus
Ekonomi & Juridik
Grund & Markarbete
Kök
Renovera
Tester
Trädgård & Utemiljö
Verktyg
VVS & Inomhusklimat
Forum
Meny
Forum
Index
Senaste
Obesvarat
Populärt
Mest gillat
Medlemmar
Forumsök
Regler
Bilder
Meny
Bilder
Utvalda bilder
Populära bilder
Forumbilder
Video
Shop
Meny
Shop
Bästsäljare
Verktyg & maskiner
Hus & bygg
Skruv & infästning
Trädgård & utemiljö
Jämförelser
Meny
Jämförelser
Jämför hustillverkare
Jämför boräntor
Jämför elförbrukning
Jämför bergvärmepump
Jämför luft-vattenvärmepump
Övrigt
Meny
Övrigt
Svarta listan
Fråga experten
Quiz
Ordlista
Information
Meny
Information
Om oss
Nyhetsbrev
Kontakta oss
Annonsera
Regler
Datapolicy
Cookies
A-Ö

Redax blogg

Uppväxt på ogräs + ett recept

Marlén Eskilsson
Publicerad 30 jul 2014

Nu när jag gjorde ett quiz och ett bildspel om ogräs så lärde jag mig att det finns en hel del typer av ogräs som är ätbara, till och med nyttiga och delikata. Jag som trodde att det bara var maskrosor och nässlor man åt.

ogras_blogg.jpg

För jag är uppväxt på ogräs kan man säga. Inte bara fick jag hjälpa till att rensa ogräs i grönsakslanden och på uppfarten vi hade hemma, vi åt det också.

Min mormor gjorde maskrosvin. När jag gick i andra klass skulle jag vara lucia, mot min vilja. På morgonen var jag så nervös att jag mådde illa. Jag vägrade gå. Då plockade min mamma fram mormors maskrosvin och gav mig en slurk. Det gjorde mig lugn och fin och så kunde jag vara lucia i alla fall.

Sedan har min mamma alltid gjort nässelsoppa, på våren när bladen är späda. Hon serverar den med frikadeller och jag lovar att det är världens godaste soppa.

Här har du receptet!

Recept på Kristinas nässelsoppa 4 portioner

Ingredienser
4 liter späda nässelblad från nässlans övre del
2 liter buljong
smör
1-2 matskedar vetemjöl
3 dl vispgrädde
socker
salt
vitpeppar

Gör så här
1. Har du bråttom kan du göra buljongen från tärning. Ta då t ex 3 grönsaksbuljongtärningar och 1 kycklingbuljongtärning. Bäst blir det om du kokar egen buljong på 2 liter vatten, märgben, 4 kryddpepparkorn, 2 tsk salt, morot, palsternacka.

2. Skölj nässelbladen och förväll dem sedan i saltvatten, ca 3 min.

3. Hacka spenaten fint.

4. Gör en bottenredning i soppgrytan av mjöl och smör. Ös på buljongen och låt koka några minuter.

5. Lägg i nässlorna. Låt koka upp.

6. Smaksätt med salt, lite socker och vitpeppar. Ös i 3 dl grädde.

Min mamma serverar nässelsoppan med frikadeller, men den står sig även utan.

Smaklig måltid!

Läs också

  • Test såpa – bästa såpan + ett annat medel för att tvätta altan
  • Test: 9 metoder för att rensa ogräs mellan plattor
Svara
Gilla
Skriv en kommentar
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.