Uppväxt på ogräs + ett recept
Nu när jag gjorde ett quiz och ett bildspel om ogräs så lärde jag mig att det finns en hel del typer av ogräs som är ätbara, till och med nyttiga och delikata. Jag som trodde att det bara var maskrosor och nässlor man åt.

För jag är uppväxt på ogräs kan man säga. Inte bara fick jag hjälpa till att rensa ogräs i grönsakslanden och på uppfarten vi hade hemma, vi åt det också.
Min mormor gjorde maskrosvin. När jag gick i andra klass skulle jag vara lucia, mot min vilja. På morgonen var jag så nervös att jag mådde illa. Jag vägrade gå. Då plockade min mamma fram mormors maskrosvin och gav mig en slurk. Det gjorde mig lugn och fin och så kunde jag vara lucia i alla fall.
Sedan har min mamma alltid gjort nässelsoppa, på våren när bladen är späda. Hon serverar den med frikadeller och jag lovar att det är världens godaste soppa.
Här har du receptet!
Recept på Kristinas nässelsoppa 4 portioner
Ingredienser
4 liter späda nässelblad från nässlans övre del
2 liter buljong
smör
1-2 matskedar vetemjöl
3 dl vispgrädde
socker
salt
vitpeppar
Gör så här
1. Har du bråttom kan du göra buljongen från tärning. Ta då t ex 3 grönsaksbuljongtärningar och 1 kycklingbuljongtärning. Bäst blir det om du kokar egen buljong på 2 liter vatten, märgben, 4 kryddpepparkorn, 2 tsk salt, morot, palsternacka.
2. Skölj nässelbladen och förväll dem sedan i saltvatten, ca 3 min.
3. Hacka spenaten fint.
4. Gör en bottenredning i soppgrytan av mjöl och smör. Ös på buljongen och låt koka några minuter.
5. Lägg i nässlorna. Låt koka upp.
6. Smaksätt med salt, lite socker och vitpeppar. Ös i 3 dl grädde.
Min mamma serverar nässelsoppan med frikadeller, men den står sig även utan.
Smaklig måltid!