Betongskiva i köket på ett annorlunda sätt
Jag ville hemskt gärna ha betongbänkskivor i köket men fick inget napp från någon hantverkare som ville gjuta dem på plats, och det skulle bli för dyrt att specialbeställa 73 centimeter djupa bänkskivor på nätet. Så jag hade som enda alternativ att gjuta dem själv och försöka få hit en bunt vänner som kunde hjälpa mig lyfta dem på plats sedan, eller att hitta ett annat alternativ.
Efter en del funderande kom jag fram till att det skulle bli för svårt att gjuta dem själv. Dels på grund av att det handlade om så många kvadratmeter så det skulle helt enkelt ta för lång tid att gjuta alla delar, och dels på grund av platsbrist. Jag lyckades heller inte hitta något snyggt annat material som jag kunde tänka mig - eller jo en laminatskiva på ett byggvaruhus men deras mall kunde inte hanterade det djupet jag behövde.
Efter en tids sökande hittade jag ett blogginlägg som beskrev en teknik där en specialbetong använts som ytskikt på en behandlad träbänkskiva. De var sådär nöjda med resultatet. Man var tvungen att spackla ut betongen själv och deras resultat hade blivit lite ojämnt, men jag kände att det skulle inte göra så mycket om det inte blev 100 procent perfekt. Så jag bestämde mig för att testa tekniken.
Så här gjorde jag:
- Först beställde jag ett kit av den speciella betongen, den är avsedd att spacklas ut, i den färg som jag önskade (RAL 7035) med tillhörande primer, sandpåse, härdare och sealer.
- Därefter åkte jag och köpte MDF-skivor som jag lät byggvaruhandeln såga till i rätt storlek på plats. Jag köpte även polyester från en båtaffär, en roller och några remsor.
- Väl hemma sticksågade jag ut hålet för diskhon och placerade sedan alla MDF-skivor på sin plats.
- Jag rollade ut polyester över hela skivorna (har du inte god ventilation eller om du bor på din byggarbetsplats bör du antingen låta dem torka ute eller arbeta i en annan byggnad för det luktade starkt i säkert en vecka trots att jag lät både fönster och dörrar stå på vid gavel). Remsorna placerade jag över alla skarvar.
- När detta torkat färdigt rollade jag ut ett lager primer och strödde medföljande sand i det lagret för att skapa en ruggig yta så betongen senare skulle fästa bättre.
- När primern torkat rollade jag ut ett lager primer till.
- När även detta lager torkat dammsög jag bort de sandrester som inte fastnat och började blanda betongpulvret med härdaren. För detta krävs en våg, något att blanda med och ett decilitermått!
- Det står exakt mått i instruktionerna över hur betongen ska blandas, men jag hade också fått muntliga instruktioner om att den skulle vara ungefär som potatismos. Detta är viktigt. Blir den för hård är den väldigt svår att spackla ut jämnt. Jag upplevde det enklare om den till och med var lite lösare än potatismos. Du får känna dig fram försiktigt i början. Och blanda inte all betong på en gång utan arbeta dig fram pö om pö. Jag blandade för en skiva i taget och delade upp materialet på förhand för att det skulle räcka. Det spacklade lagret ska bli ungefär 2 millimeter tjockt.
- På vissa delar blev skivan lite väl ojämn när jag var klar. Jag bestämde mig för att testa att jämna ut ojämnheterna med hjälp av att dra lätt över ytan med en fuktad trasa, och upptäckte då att detta även skapade en häftig struktur. Så jag bearbetade hela skivan med långa drag med hjälp av lite vatten och en trasa.
- När skivan torkat ett par timmar tog jag ett fint slippapper och jämnade till ytterligare. Jag ville ha ytan ganska ruggig så jag slipade bara bort det värsta. Efter ett dygn rollade jag ut sealern över ytan. Denna ska rollas ut 2-3 gånger men mitt paket räckte bara en gång så jag ska köpa en till omgång, och även beställa ett betongvax från ett betongföretag - detta för att få extra skydd.
- Klar.
Slutsats: Det blev betydligt (!) billigare än om jag skulle ha beställt betongbänkskivor, och förmodligen ungefär lika dyrt som om jag skulle ha gjort dem själv. Det var svårt att få till ett jämnt och snyggt resultat, men efter att ha bearbetat skivan med en trasa blev jag mycket nöjd faktiskt.
+
Härligt ruffig och snygg yta
Platsbesparande för den som vill ha betongbänkskiva men inte har plats att gjuta själv
Ungefär lika billigt som laminatbänkskiva
Känslan av att ha skapat skivan själv!
-
Krävs tålamod och teknik för att få ett 100-procentigt snyggt resultat. Men kan du leva med några små skavanker, och inte har tummen mitt i handen, klarar du det även om du bara spacklat väggar på amatörnivå tidigare.
Jag beställde material för 0,5 extra kvadratmeter men det räckte knappt till ändå. Så beställ gärna 1 extra kvadratmeter för att vara på säkra sidan. Risken är annars att det du beställer extra i efterhand får en lite annorlunda färg. Dessutom räckte inte sealern till så det kan också vara bra att ha i åtanke.
Kommentarer
15