6 sätt att göra en tillbyggnad
Ett par grannar som bor längre ner på gatan var inne hos oss i förra veckan och ville titta på vår tillbyggnad. De funderar på att bygga till sitt hus också och ville ha inspiration.
Ja, det finns många sätt att bygga till huset. Jag gnuggade geniknölarna och försökte kategorisera de olika typerna av tillbyggnader jag kan komma på. Hoppas att det ger lite idéer och inspiration!
1. Att förlänga huskroppen och göra huset bredare är ett sätt att bygga till huset som jag tycker är väldigt smart. Ofta kan man då få till det utan att ändra husets stil och det kan se ut som om huset var byggt så från början.

Det här huset har breddats och fått två nya takkupor. Från början slutade huset ungefär där lyktstolpen är.
2. Att bygga till en vinkel är ett annat enkelt sätt som ofta ser bra och genuint ut. På bilden nedan tycker jag mig se på takanslutningen att den högra delen av huset är en tillbyggnad. Förmodligen har en sommarbostad gjorts om till permanentboende.

Den högra delen av huset en tillbyggnad i vinkel.
3. Bygga till på höjden kan vara lämpligt om du har ett enplanshus. Ofta förändrar det utseendet på huset helt.

Här är en bild på en påbyggnad av en våning som Byggahus medlem Fasting65 gjorde.
4a. En tillbyggnad som inte förändrar det ursprungliga husets utseende försökte vi göra när vi byggde till vårt hus. Tillbyggnaden lades i vinkel en bit ifrån, med en liten hall som binder samman byggnaderna.

4b. Här är en tillbyggnad av en skånelänga som gjorts enligt samma koncept, en separat byggnad en bit ifrån, ändå sammanlänkad med det ursprungliga huset.

5a. En del väljer att bygga på en frontespis. Är den stor kan det bli t ex en entre på nedvåningen och ett nytt rum/större plats på övervåningen.

Här medlemmen raptor50 som håller på att bygga till sin sommarstuga.
5b. Här är en bild på Juthbacka. Vet inte om det fortfarande kallas frontespis när det är så här stort, egentligen är det ju en utbyggnad som sticker ut på mitten av huset. I alla fall är det ett alternativ.

Foto: Lars Pensar.
6. En tillbyggnad som helt bryter med det befintliga husets utseende är den sista varianten av tillbyggnad jag kan komma på. Ofta, men inte alltid, placerar man då tillbyggnaden på baksidan av huset, annars kan det bli svårt att få bygglov.

Arkitekt Katarina Grundsells tillbyggnad vid Drakamöllan. OBS att tillbyggnaden då ofta placeras på husets baksida, annars kan det bli svårt att få bygglov. Foto: Leo Gullbring.

Arkitektbyrån Units tillbyggnad i aluminium.

Spröjs House är en annan tillbyggnad som både smälter in och bryter av, ritad av arkitekterna Ulf Mejergren och Anders Berenson.
Kommentarer
5