Bitter grannfejd ledde till mord

En kvinna i Sollefteå döms till livstids fängelse efter att ha bragt sin granne om livet.

En kvinna i 45-årsåldern får livstids fängelse efter att hon mördat en 70-årig man. Bakgrunden till händelsen uppges vara en grannfejd.

- Allt tyder på att det var den här gamla grannfejden, som varit så infekterad, som ligger bakom händelsen, säger kammaråklagare Catharina Kjelsson.

Från början handlar det om att kvinnan känt sig trakasserad av mannen. Därefter har konflikten fördjupats på grund av omständigheter som skett i deras närhet. Slutligen ska det ha mynnat ut i en regelrätt grannfejd. Bland annat har det satts upp flera vägskyltar där ena parten kallas för rattfyllerist och man har monterat övervakningskameror mot ena personens tomt och hus vilket spätt på irritationen.  

Domstolen slår fast att grannfejden är det som slutligen ledde fram till mordet. Kvinnan har erkänt att hon knivhuggit mannen, men säger att hon handlat i nödvärn. Tingsrätten anser dock att det inte tidsmässigt funnits utrymme för att situationen ska bedömas som nödvärn. Vidare finner man att tillvägagångssättet visar på att hon haft för avsikt att beröva mannen livet.

Försvararen säger att domslutet överraskade dem, inte att hon dömdes för mord men att straffet blev så strängt. Han utgår ifrån att de kommer att överklaga domslutet.