Verktyg

Batteridrivna verktygspaket

Verktygspaketet Makita DLX6038T.

Verktygspaketet Makita DLX6038T. Foto: Pricerunner

Köper du ett verktygspaket med batteridrivna maskiner kan du använda samma batteri till samtliga, vilket är väldigt smidigt. Men vilka maskiner bör ingå i ett färdigt verktygspaket och vad bör man tänka på vid köpet? Det går Per-Henrik Lundblom in på djupet med i den här artikeln.

I tidigare artiklar har jag skrivit om att batteridrivna maskiner är kraftfulla, smidiga och rimligt prissatta. Med en grunduppsättning maskiner löser du många uppgifter vid renovering och nybygge. Ett prisvärt sätt att skaffa denna uppsättning är att köpa ett färdigt verktygspaket med maskiner passande dina behov. I den här artikeln tittar vi närmare på vad ett sådant paket bör innehålla och vad du bör tänka på vid köp.

Per-Henrik Lundblom
Per-Henrik Lundblom

För de flesta hemmafixare är skruvdragaren den första batteridrivna maskinen som införskaffas. Maskintillverkarnas batteridrivna produktsortiment innehåller numera allt från dammsugare till häcksaxar och dessa batteridrivna maskiner kan i många fall ersätta sina nätdrivna syskon.

Flera maskiner delar på batterier och laddare 

De batteridrivna maskinerna är generellt sett dyrare än sina nätdrivna motsvarigheter. Prisgapet kan minskas genom att flera maskiner delar på batterier och laddare. För att detta ska fungera måste du redan från början välja att investera i en specifik tillverkares produktserie då tillverkarnas batterisystem inte är kompatibla med varandra.

Val av tillverkare, och därmed batterisystem och maskinutbud, bör ske med viss omsorg

Val av tillverkare, och därmed batterisystem och maskinutbud, bör ske med viss omsorg. De stora maskintillverkarna har idag likvärdiga produktutbud och prisläget skiljer heller inte mycket. Tillverkare såsom Dewalt, Makita, AEG och Bosch rör sig i ett pris- och prestandasegment som duger mer än väl för yrkesanvändning. För hemmafixaren kan det te sig onödigt dyrt. Alternativen är då märken såsom Skil och Ryobi som är riktade mot hemmaanvändare, eller egna märken från lågprislador såsom Jula.

Verktygspaket_dewalt
Ett verktygspaket från DeWALT med slagborrmaskin, slagskruvdragare, multitool, vinkelslip, cirkelsåg, borrhammare, TSTAK förvaringsväskor och TSTAK-vagn. Foto: DeWALT.

Innan du väljer tillverkare bör du titta på hur din användning kommer att se ut. De stora maskintillverkarna har varit noga med bakåtkompatibilitet vad gäller batterier och laddare. Det gör att jag idag, över tio år efter att jag köpte mina första batteridrivna maskiner, kan använda mina gamla batterier med helt nyinköpta maskiner och vice versa.

Även märken riktade mot hemmaanvändare har stabiliserats sig kring sina batterisystem och det är rimligt att tro att de batterisystem de utvecklat kommer att finnas kvar i framtiden.

Verktygspaket Bosch
Bosch verktygspaket 0615990K6N set med sex maskiner. Foto: Pricerunner

Vad gäller lågprismärken går det tyvärr sällan att få tag på varken kompatibla batterier eller nyutvecklade maskiner något år efter att de första maskinerna införskaffades.

Slutsatsen är alltså att du bör undvika lågprismärken

Slutsatsen är alltså att du bör undvika lågprismärken om du inte vill hamna i en sits då det varken går att komplettera maskinparken eller få tag i nya batterier. Undantaget då lågprisalternativen kan fungera är då du endast behöver en given uppsättning maskiner under något år. Tänk då på att skaffa några extra batterier redan från början.

Lågprisalternativen har även andra nackdelar som jag tycker bör påpekas. Även om dessa maskiner är riktigt billiga att införskaffa, så brukar de både prestera och hålla sämre än märkesprodukter. Tittar man ur ett hållbarhetsperspektiv finns det en poäng att köpa produkter med lång livslängd. Kvalitetsmaskiner brukar gå att sälja på begagnatmarknaden när du själv inte behöver dem längre. Räkna dock inte med fantasipriser.

Välj rätt maskinpaket

Med ovanstående resonemang i bagaget kvarstår frågan vilket maskinpaket du ska välja.

Börja med att fundera på hur mycket du kommer använda maskinerna samt hur mycket bra utrustning är värt för dig. Gillar du att veta att dina projekt tacklas med de bästa verktygen, välj bland de stora maskintillverkarna, annars titta på de andra två märkessegmenten.

Det som avgör om ett verktygspaket är rätt för dig är innehållet. Ett större paket med fler maskiner är inte nödvändigtvis bättre om dessa maskiner aldrig används. För renovering och seriösare hemmafix tycker jag att följande batterimaskiner kommer till god användning (lista i fallande prioritetsordning):

  1. Skruvdragare
  2. Slagskruvdragare
  3. Handcirkelsåg
  4. Arbetslampa
  5. Borrhammare
  6. Vinkelslipmaskin
  7. Sticksåg
  8. Multimaskin
  9. Tigersåg

Handcirkelsågen blir väldigt användbar med en "kapmojäng" enligt instruktioner i denna forumtråd. Många användare behöver inte allt ovanstående. Bor du exempelvis i ett trähus behöver du troligtvis aldrig en borrhammare.

Ryobi verktygspaket
Ryobis verktygspaket R18CK4A-252S. Foto: Pricerunner
 

Du behöver tre bra batterier

Vad däremot de flesta användare behöver är batterier med bra kapacitet. Jag tycker att du som minimum behöver tre batterier om du tänker utföra någon form av byggprojekt. Batterierna måste dessutom ha kapacitet nog så att de varar en stund samt klarar av att leverera tillräckligt hög ström. Ett batteri med högre kapacitet klarar nämligen normalt även att leverera en högre ström. Jag tycker att ett minimum för 18 V-batterier är 3,0 Ah. 

Du bör även titta på hur lång tid det tar att ladda ett batteri. I vissa lägre prissatta paket medföljer billiga långsamma laddare. Laddning av ett större batteri bör inte ta längre än 30-45 minuter, annars riskerar du att behöva vänta på laddaren.

Baserat på ovanstående kan vi titta på exempelvis Ryobis verktygspaket R18CK4A-252S för ungefär 4000 kr. Detta paket bör gå att komplettera även i framtiden. Dock innehåller det endast två batterier, varav ett är väldigt litet och laddaren tar 60 minuter på sig att ladda ett stort batteri. Utan att komplettera med fler batterier, och eventuellt ytterligare en laddare, blir det svårt att använda dessa maskiner en hel arbetsdag.

Som jämförelse tar vi Dewalts paket DCK551P3T. Detta kostar nästan dubbelt så mycket, men innehåller då ytterligare en maskin (slagskruvdragare) samt tre stora batterier och en snabbladdare.

Kompletterar du Ryobis paket för att matcha Dewaltpaketet blir slutsumman nästan lika. Titta därför noga på vad som ingår i de verktygspaket du väljer mellan!

Milwaukee verktygspaket
Verktygspaketet Milwaukee M18 FPP5K-502B. Foto: Pricerunner

Komplettera maskinparken efter hand

Slutligen vill jag nämna möjligheten att komplettera din batteridrivna maskinpark. När du väl har batterier och laddare är det en smal sak att komplettera med ytterligare maskiner. Alla tillverkare säljer lösa maskiner utan batterier, så kallade "nakna" maskiner. Dessa kostar ofta inte så mycket och det blir en smal sak att bli allt mindre beroende av närheten till eluttag.

Läs mer

En bra grunduppsättning verktyg
Riktigt bra verktyg - märke