Månadens arkitektritade, Tillbyggnad

Tillbyggnad Villa Tegelhem - gammalt och nytt sida vid sida

Nationalromantik möter stilren modernism i en tillbyggnad av Olle Rex arkitektkontor på Lidingö. Lägg därtill en trädgård nästan helt utförd i exakt stöpt betong.

Gångväg i betong

Alla hårdgjorda ytor är utförda i betong, inte minst gångvägen fram till den nya entrén.

Många svenska arkitekter framhärdar i att undergivet anpassa sig till omgivning och historia när det byggs nytt. Det blir lätt pastischer på det förflutna, eller som i Rafael Moneos Moderna muséet mitt i Stockholm: byggnader som inte vågar ge uttryck för sin egen tid. Olle Rex tillbyggnad av en sekelskiftesvilla på Lidingö ställer däremot nytt och gammalt sida vid sida.

Det gamla huset i nationalromantisk stil har fått en ny färgsättning på utsidan. Olle Rex erkänner att den inte är historiskt korrekt, men den får mötet mellan gammalt och nytt att fungera utmärkt. Inuti har det bland annat tillkommit spa och bastu i källarvåningen, på baksidan finns numera också ett litet gym inrymt i ett ombyggt rum. - I Italien är det naturligt att skapa kontraster mellan gammalt och nytt, här på Lidingö ville våra beställare också ha en internationell touch vilket vi har åstadkommit framförallt genom trädgårdsdesignen.

Villa Tegelhem

Olle Rex erkänner att den inte är historiskt korrekt, men den får mötet mellan gammalt och nytt att fungera utmärkt.

Tillbyggnaden ger en bättre entré med gott om plats för skor och kläder samt en extra toalett. Ovanför finns nu ytterligare ett sovrum för familjens barn. Det fick också bli en ny stor terrass i entréplanet. Vid sidan om finns också ett nytt garage och trädgården har försetts med en ny pool.

Ursprungliga Lidingövillan

Lidingövillan som den såg ut före om- och tillbyggnad.

Entré

- Vi utgick från en typisk Lidingövilla, förklarar Olle Rex som varit ansvarig arkitekt, lite rufsig och dålig planlösning. Vi har disponerat om köket, skapat bättre kopplingar och gett huset en tydlig exteriör med ny färgsättning.

- Avskärmningen mot gatan känns rätt osvensk med den slutna grinden och den täta tujahäcken, understryker Olle Rex. Betongträdgården avviker rejält, och det är inte lätt att genomföra den här typen av betonggjutningar i vårt klimat. Tillbyggnaden är utförd i Rheinzink och med obehandlat cederträ som kontrastrik fyllnadspanel.

Tillbyggnad.

Cederträ har använts som fyllnadspanel.

Olle Rex är en av Stockholms kända arkitekter med en mängd både offentliga och privata projekt i sin resumé. Just nu arbetat arkitektkontoret med Steninge Slottsby inspirerat av Londons gamla trädgårdsstäder, och även där ingår mark- och trädgårdsplanering i det arkitektoniska uttrycket.  - Utgångspunkten på Lidingö var inte att skapa ett expressivt uttryck, menar handläggande arkitekt Maria Ihrefors, men resultatet blev starka kontraster tack vare det här nya tillägget.

Ny entré

Huset har också fått en ny rymlig entré.

Avskärmningar i glas och i träpanel

Avskärmningar i glas och i träpanel ger markerade rum i den nya betongträdgården.

Grind

En sluten grind mot gatan.

Insynsskydd

Insynsskyddet har inbyggt stöd för klätterväxter på ena sidan.

Framsida

Ovanför finns nu ytterligare ett sovrum för familjens barn.

Betongträdgård

Betongträdgården avviker rejält, och det är inte lätt att genomföra den här typen av betonggjutningar i vårt klimat.

Badrum

Interiören är sparsmakat utförd med ljusa material.

Sovrum

Nya sovrummet i tillbyggnaden.

Uteplats.

Ny uteplats är gjuten i betong.