Fredagshuset

Villa Remshagen

Villa Remshagen i Vallentuna med det underbara sjöläget och den genomtänkta arkitekturen tillhör en medlem här på Byggahus.se. Carina Remshagen berättar vad hon gillar bäst med sitt hus och varför hon med vemod nu säljer.

Veckans Fredagshus kanske många av er känner igen. Villa Remshagen har hyllats för sin arkitektur i diverse böcker och magasin. Dessutom registrerade sig husets ägare tillika byggherre Carina Remshagen på Byggahus.se 2004, efter att hon och maken Rolf hade bestämt sig för att bygga hus och letade efter en tomt. 

Villa Remshagen

Villa Remshagen. Alla foton: Bjurfors

– Det är faktiskt med hjälp av forumet vi vågat, och kunde, bygga vårt hus, menar Carina Remshagen.

Hon och maken köpte en fin sjötomt i Brottby, Vallentuna. De anlitade arkitekterna Anders Holmberg och Calle Smedshammar samt byggaren Björn Svensson vid Norrsjöns byggteknik. De var fast besluta om att nu bygga det perfekta drömhuset, privat och utan insyn.

Vardagsrum med utsikt

Ute och inne smälter samman.

– Utan forumets hjälp hade det blivit svårare. Vi hittade underbart bra hantverkare. Någon var riktigt dålig och med hjälp av forumet kunde jag sätta hårt mot hårt. Den absolut bästa och mest involverade byggaren och huvudsnickaren, Björn Svensson, är numera en god vän till oss.

Och ett högkvalitativt arkitektritat drömhus blev det ju.

öppen planlösning.

Öppen planlösning.

– Vi är så glada över huset med sin fönstervägg mot söder. Fönsterväggen är 17-18 m lång, skuggad av ett altantak. Tack vare att det aldrig kommer att bli några grannar, att skogen ligger på andra sidan sjön där det finns 300 m strandskydd och att vi ligger i ett natura2000-område, så är husets läge perfekt när vi har pendlat in till jobb och nöjen - 35 minuter från Stockholms city.

Stora fönsterdörrar

Lätt att ta sig ut genom fönsterdörrar.

– Vi hade problem med fönstertillverkaren när vi köpte in fönstren, men med hjälp av forumet, en jurist och en besiktningsman lyckades vi få ett prisavdrag på 100 000 kr där, berättar Carina.

Det tog två år att bygga huset. Ska det bli rätt byggt och precis som man vill ha det så måste det få ta tid också. 

Tak över uteplats

Tak över trädäcket ger skugga åt de stora fönsterpartierna.

Carina och Rolf bodde i en husvagn på tomten när de började bygga och var på plats hela bygget. De vet därför exakt hur huset är byggt. 

– Rolf duschade varje morgon vid 5 och rakade sig, klädde sig i kostym och åkte till jobbet. Såg lite lustigt ut med en proper kostymman gå omkring i husbygget. När han kom hem var det arbetskläder på. Vi rensade bort allt byggskräp själva och åkte till tippen med.

Bastu

Utsikt när du bastar.

Förutom fönsterväggen är det sjöstugan som står bara en meter från sjökanten, som är Carinas och makens favoritkvalitet med huset.

– Att bygga närmare sjökanten än 100 m är i princip omöjligt, men tack vare ett gammalt båthus fick vi bygga sjöstugan fullt inredd med permanentstandard så nära vattnet. I dag hade aldrig byggnadsnämnden godkänt det bygget, säger Carina.

Sjöstuga

Favoriten sjöstugan har en egen inbyggd altan med tak och vedförvaring på ena gaveln.

Nu har Carina och Rolf njutit av sitt hus i 12 år men har bestämt sig för att flytta utomlands, därför ska de sälja huset. Det ligger just nu till salu hos Bjurfors för 8,5 miljoner kr.

– Ja, det är med stort vemod vi säljer. Vi har lagt ner vår själ i huset och älskar det. Men nu flyttar vi från vårt hus och Sverige, från något som är vackert och fint, till något som också är vackert och fint, säger Carina.

Kök

Vitt minimalistiskt kök.

Carport

Carport med plats för två bilar. Till vänster ser du eken.

Cirka 7 meter från huset står en 300-årig ek. 

– Den eken har vi skött om. Den har nämligen en klyka 7-8 m upp. Vi har haft en arboristfirma här, Trädmästarna, som satt ett elastisk rep x 2 vid olika tillfällen mellan de två stammarna. De har försäkrat att om, vilket är otroligt osannolikt, ena halvan ramlar så kommer det inte bli på huset. Det är vårat "vårdträd”, berättar Carina.

Vägg valnöt

Vägg i valnöt.

Inredningen är smakfull och genomtänkt, enkel och lyxig på samma gång med en platsbyggd vägg med förvaring, byggd av valnöt. Golven är av lutade vitoljade granplankor kombinerat med kalksten.

Badrum

I badrummet finns ett i golvet nedsänkt badkar med sjöutsikt.

Som utomstående betraktare tycker man att badkar med sjöutsikt känns väldigt lyxigt, lägg därtill att det förutom badkaret därinne finns ett spabad utanför på altanen, på andra sidan av den eluppvärmda fönsterrutan som aldrig kan imma igen.

Spabad i altanen.

Spa-bad nedsänkt i altanen.

Altan under tak

Sittplatser på altanen under tak.

På utsidan av huset finns uteplats både under det inbyggda taket på altanen och ute på en platsgjuten betongkonstruktion. 

Uteplats

Uteplats under bar himmel.

Sovrum.

Ett sovrum.

Gästrum

Arbetsrum/gästrum.

Sjöstugan

Gästrum i sjöstugan.

Öppen spis

Öppen spis i sjöstugan.

Planlösning

Planskiss över villa Remshagen.

Planlösning sjöstugan

Planskiss över fastighetens sjöstuga.

Den här artikeln om Villa Remshagen ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset, där vi skriver om hus som ligger till salu just nu. Någon har trott att artikelserien är sponsrad men så är inte fallet. Vi skriver om husen för att inspirera och för att vi älskar hus!