Fredagshuset

Villa i Kalmar med säregen arkitektur

Ragnar Östberg, arkitekten bakom Stockholms stadshus, ritade också en rad villor. En av dem är den här praktvillan som uppfördes 1931 i stadsdelen Malmen i Kalmar.

Den här ståtliga stadsvillan i stadsdelen Malmen i Kalmar har en bakre fasad som för tankarna till Italien eller södra Frankrike. Villan ritades år 1931, en tid då funktionalismen härskade i Sverige. Arkitekten bakom heter Ragnar Östberg  (1866-1945) som var professor i arkitektur vid Konsthögskolan i Stockholms arkitekturskola i tio år. Han är också känd som en av det tidiga 1900-talets främsta svenska arkitekter, bland annat var han den ledande kreatören bakom Stockholms stadshus.

Hus i Kalmar av Ragnar Östberg

Husets bakre fasad får karaktär av sju pardörrar utmed husets långsida och leder ut till den 100 kvm stora terrassen. Foto samtliga bilder: Pontuz Löfgren

Vi får möjlighet att titta ingående på Östbergs K-märkta villa eftersom den just nu ligger till salu hos Pontuz Löfgren för 11 900 000 kr.

Hus i Kalmar av Ragnar Östberg

Terrassen är belagd med kalksten. Den avslutas med ett lågt balusterräcke i betong.

På 1930-talet dominerade funktionalismen, men Ragnar Östberg var som du ser inte en typisk funkisarkitekt. Han hade en säregen stil, influerad både av intryck från sina resor, sekelskiftets nationella romantik och klassiska idéal. 

Hus i Kalmar av Ragnar Östberg

Husets fasad mot gatan, som med hjälp av muren ger en helt insynsskyddad trädgård. Stuprören är målade i samma ton som fasaden. Entrédörren är knallröd och lätt att hitta.

Villan, som ligger på Fredriksskansgatan 15 i Kalmar, har 2,5 plan med 311 kvm boyta och 110 kvm biyta. Tomten är 1 195 kvm stor. Här finns 8 rum, varav 5 sovrum. 

Hallen

Oval hall med oval öppning i taket och jämsgående pardörrar. På golvet ligger fiskbensmönstrad ekparkett.

Huset har en stomme av tegel, bjälklag av betong och står på en källargrund. Fasaden är putsad med sandputs. På taket ligger tegelpannor, fönstren är 2-glas. 

Vardagsrum

Rummen är symmetriska och har 3 meter i takhöjd. Radiatorerna infällda i väggen och med lösa elementskydd som står på golvet.

Huset värms med bergvärme och ventileras med självdrag. Driftskostnaderna ligger på 60 000 kr per år. 

Platsbyggd bokhylla

Vackra platsbygga bokhyllor med glasade dörrar som skyddar böckerna.

Platsbyggd bokhylla

Snickerierna är målade i en mörkt grå ton; både bokhylla, lister, panel och elementskydd

Kök

Kök från Lidhults kök.

Kök

Bänkskivor och stänkskydd av svart granit.

Hall

I övre hallen ser vi vitmålade räcken kring ovala öppningen i taket och vid trappan. En fransk balkong ger utsikt mot Malmfjärden.

SOvrum

På övervåningen finns fyra barnsovrum och ett föräldrasovrum.

Badrum

Badrummet som går i grått har spa-bad, dusch och dubbla handfat.

Terrass

Den 100 kvm stora terrassen är belagd med kalksten.

Trädgårdsmur

Grönmålade dörrar inne på gården.

Den här artikeln om en villa i Kalmar av Ragnar Östberg ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset, där vi skriver om ett intressant hus som är till salu just nu som vi kan lära oss något av. Artiklarna är inte sponsrade.