Fredagshuset

Villa Gerle - 1920-talsklassicism i Örgryte

När man ritade hus på 1920-talet inspirerades man av klassiska förebilder från antiken och rensässansen. Villa Gerle i Örgryte är ett välbevarat hus med de rätta nyklassicistiska detaljerna.

Fasad i vitt och grönt

Fasaden går i vitt och grönt. Alla foton: Ahre

På Carlbergsgatan 7 i stadsdelen Örgryte i Göteborg finns en villa som pekas ut av i bevarandeprogrammet som särskilt välbevarad. Det är Villa Gerle, byggd 1924. Arkitekten som ritade huset hette Oscar Gerle.

Pilastrar i hörnen och över fönster

Pilastrar i hörnen och fönstrens överstycken smyckar fasaden.

Under den rådande 1920-talsklassicismen, även kallad nyklassicism, var han inspirerad av förebilder från antiken och renässansen. Fasaden är av trä, med smyckade pilastrar i hörnen och dekorativa överstycken vid fönstren. Källargrunden är byggd av kraftig natursten. På bottenvåningen sitter höga fönster med tre rutor i varje fönsterluft. På övervåningen är fönstren lägre, med två fönster i varje skift. 

Fasad med grönmålade hängrännor

Lägg märke till de specialbyggda grönmålade hängrännorna.

Villan har enkla volymer och rektangulär planform, taket är ett sadeltak belagt med lertegel. Lägg märke till de specialbyggda hängrännorna, målade i samma gröna kulör som fönster och hörn.

Hall med linoleumgolv

Linoleumgolv i hallen och oljad stavparkett i resterande bottenvåning.

Vid uppförandet var dock fönstren krysspröjsade. I maj 1933 gjordes en ombyggnad av huset, ritad av en annan arkitekt, Anders Funkquist. Man gjorde en förändring av planlösningen på övervåningen och tog upp en takkupa med tre fönster. Trappan gjordes om och fick boaseringar av fanér, som sitter där än idag.

Trappa i trä

Trappstegen är byggda i breda virkesdimensioner. Väggarna klädda med träfanér 1933.

Villa Gerle har 200 kvadratmeter boyta fördelade på 7 rum och kök. Tomten är 1085 kvm stor. Huset värms med värmepump och kostnaderna för uppvärmning ligger på 25 000 kr per år.

Köket

Köket renoverades 2017.

2017 har huset genomgått en omfattande renovering. Fasaden har färgsatts efter kulörprover man hittade i källaren, där det fanns rester av mörkgrön och ljusgrön färg. Fasaddekorationerna över fönster och dörrar är nytillverkade tidsenliga förlagor i 20-talsstil.

Vardagsrum

Bröstpaneler i vardagsrummet.

Invändigt ligger det fiskbensmönstrad oljad ekparkett. Nedre plan har två öppna spisar. 

Matplats

Öppen planlösning på nedre plan.

Anledningen till att vi får titta närmare på huset just nu är att det ligger till salu hos Fredrik Belfrage på Ahre för 11 500 000 kr.

Kontor

Kontor i gammal stil.

Kök

Utgång till verandan från köket.

Punschveranda

I punschverandan.

Veranda

Nybyggd uteplats.

Uteplats vid köket

Fin utsikt vid morgonkaffet.

sovrum.

Det stora sovrummet.

badrum

Ett av badrummen, renoverat 2017.

Utsikt från tomtens övre del

Utsikt från övre delen av tomten.

Trädgården sluttar

Huset ligger placerat i en sluttning.

Växthus.

Det finns ett gammalt växthus och en köksträdgård på den branta tomten.

Uteplats

Uteplats med utsikt över Göteborgs stad.

Ritning attefallshus.

Det medföljer en ritning på ett planerat attefallshus.

Sektionsritningar

Ritningen från ombyggnaden 1933.

Den här artikeln ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset, där vi tittar närmare på ett intressant hus som ligger till salu just nu – för att inspireras och lära oss något nytt. Någon har trott att artikelserien är sponsrad, men så är inte fallet.