Välbevarat 70-talshus lockar med originaldetaljer

Äkta 70-talshus i Växjö.

Äkta 70-talshus i Växjö. Foto: Fastighetsbyrån

Du som har en modernistisk ådra och vill se ett välbevarat 70-talshus bör ta en titt bakom dörrarna i det här huset innan det får nya ägare.

Gillar du modernistiska arkitektritade hus bör du ta en titt på det här huset som ligger ute till salu just nu. Här finns alla detaljer och funktionalismen hos det typiska 70-talshuset.

Vardagsrum 70-talshus

Huset, som ligger i Växjö, är byggt 1975, och det är som att tiden stått still.

- Det är ett väldigt välbevarat hus. Men det är viktigt att tänka på att allt är originaldetaljer och det får man ta hänsyn till när man tittar på det, material åldras ju med tiden, säger mäklare Jenny Engqvist, Fastighetsbyrån.

Stora fönsterpartier
Atrium

Hennes bedömning är att huset kommer att generera stort intresse på grund av dess utformning, storlek och intresset som finns för arkitektritade hus i Växjö. Det är framför allt läget som, i kombination med de andra faktorerna, gör detta till ett intressant objekt.

- Området kallas för väster, och det är ett anrikt gammalt område som ligger väldigt centralt. Du har tre minuters gångavstånd till centrum. Samtidigt ligger huset helt insynsskyddat från gatan, det enda som syns är entrédörren och garageporten, säger Jenny Engqvist.

Det är Morgens Barsöe och Ib Wibroe, två av de kända danska arkitekterna som kom till Växjö på 50-talet, som har ritat huset. Jörgen Egmose, Mogens Barsöe och Ib Wibroe har tillsammans med Jörgensen, präglat många av stadens hus med sin modernistiska arkitektur.

Kök i 70-talshus

- Deras design ligger helt rätt i tiden där inredningstrender som kännetecknas just nu är klassiska Stringhyllor och retromönster, säger Jenny Engqvist och fortsätter:

- Man kan verkligen ta tillvara på alla fantastiska detaljer i huset så som skjutdörrar, takfönster, beslag osv. Du märker verkligen av funktionalismen. I det platsbyggda köket finns till exempel den typiska kastrullsnurran i hörnskåpet som alla köksleverantörer säljer idag.

Skjutdörrar och takfönster i 70-talshus

Huset är 200 kvadratmeter stort med ömsom ljust marmorgolv och ömsom stavparkett. I vardagsrummet finns ett atrium som utmärker sig. Badrummet är helkaklat och i källaren som är på hela 268 kvm finns det bland annat en relaxavdelning.

Utgångspriset är satt till 4,9 miljoner kronor.

Läs mer om huset hos Fastighetsbyrån.