Arkitektur

Två helt olika hus i ett

Det här kanske du tycker ser ut som vilket charmigt och välvårdat 1920-talshus som helst? Vänta tills du har sett baksidan, där finns en överraskning.

Om du ska bygga till ett hus från 1929 och bor i tätbebyggt område, då ställer byggnadsnämnden oftast krav på att tillbyggnaden ska harmoniera med huset. I alla fall om du bygger till i anslutning till fasaden mot gatan.

Huset byggdes 1929. På taket ligger tvåkupigt lertegel, plåtarbetena är av Rheinzink. Foto: Fastighetsbyrån

Men om du förlägger tillbyggnaden så att den bara syns från husets baksida, då brukar det vara större spelrum för byggherren att göra något personligt som avviker. På Norinsgatan 7 i Borås har vi ett mycket bra exempel på detta. Vår medlem Martin_B tipsade i forumet om den här udda tillbyggnaden och vi blev nyfikna på vem som äger det här färgstarka huset. Och hur gick diskussionerna med byggnadsnämnden när man skulle bygga tillbyggnaden?

Den kontrasterande tillbyggnaden som inte syns från husets framsida, byggdes 2003 i nymodernistisk stil, som bland annat kännetecknas av att man har tak i liv med fasaden och inget takutsprång. Att fönstren går ända ner till golv är ett annat typiskt kännetecken. Foto: Fastighetsbyrån

Husets ägare och tillbyggnadens upphovsman är Lars Gustaf Andersson, en man med många strängar på sin lyra. Han har drivit en konsultbyrå under många år inom design och marknadskommunkation, där han har arbetat med de största formgivarna. Han har ett stort musikintresse. År 2000 utbildade han sig också till konstnär och gör videokonst där det ingår en del musikproduktion. Han jobbar bland annat också med Regionteater Väst och sitter i kulturnämnden i Borås.

– Jag gjorde själv ursprungsidéerna och skisserna till tillbyggnaden och tog med till arkitekten som fick utvecka och förbättra, säger Lars Gustaf.

Trädgården på baksidan är i japansk stil. Foto: Fastighetsbyrån

Det gamla huset på Norinsgatan 7 i Saläng, Borås byggdes alltså ursprungligen 1929 i nyklassisistisk stil. Lars gjorde sin nymodernistiska tillbyggnad 2003.

Kontrasterna är stora även inne i huset, små rum i gamla huset, luftig öppen planlösning i tillbyggnaden. Huset har 8 rum och 205 kvm stort. Fasaden på gamla delen är spritputsad, medan tillbyggnaden har en fasad av Rheinzink.

Ur vissa vinklar från baksidan syns inte det gamla huset alls. Foto: Fastighetsbyrån

Arkitekterna som fick jobba vidare med Lars Gustafs skiss heter Christer Norlund och Mårten Dahlin, som under ritprocessen rådgjorde med stadsarkitekten Thomas Rossing och stadsantikvarie Fredrik Hjelm.

Det gamla huset har spritputsad fasad och en modern entrédörr som skvallrar lite om vad som komma skall. Foto: Fastighetsbyrån

Trädgården är också utformad i enlighet med byggnaderna. Klassiska fruktträd på husets framsida, japansk trädgård på baksidan vid den modernare tillbyggnaden.

I entrén möts du av karmstolar som ser ut att vara rokoko tillsammans med gardiner i tyget Teheran som Josef Frank ritade på 1940-talet. Saker från olika tider kan passa bra ihop! Foto: Fastighetsbyrån

Vi tackar Lars Gustaf Andersson och mäklaren Catharina Andersson vid Fastighetsbyrån i Borås för att vi fick skriva om det här huset, som är till salu just nu för 7,9 miljoner kr

 

 

Köket är från franska Mobalpa. Bänkskivor av Corian. Foto: Fastighetsbyrån

I artikelserien Fredagshuset på Byggahus.se tar vi upp intressanta hus som är till salu (det är ju så lätt att hitta guldäggen då), för att inspirera, roa oss och även lära oss nya saker om hus. Det är inte sponsrat och den mäklare som har turen att få sitt hus omskrivet betalar inget för detta.

Samma golv i gamla huset som i tillbyggnaden, gör att byggnaderna binds ihop fint på insidan. Foto: Fastighetsbyrån

Bänk av Corian även i badrummet. Foto: Fastighetsbyrån

Flygeln är ritad av Poul Henningsen, mannen bakom PH-lampan, Kotten, med flera ikoniska lampor. Det finns bara fem exemplar av flygeln i världen. Lars Gustafs exemplar har ägts av ingen mindre än Karl Gerhard. Foto: Fastighetsbyrån

I källaren har tagit bort putsen och frilagt stenarna. Här avkopplande fåtöljer utanför bastun. Foto: Fastighetsbyrån