Arkitektur

Slottsarkitektens Villa Solbacken

Den som älskar gamla hus lär dregla över veckans fredagshus, Villa Solbacken på Lidingö som ritades av kung Oscar II's slottsarkitekt Ernst Jacobsson.

Villa Solbacken på Lidingö är en riktig klenod som ritades och uppfördes 1882 av kung Oscar II's slottsarkitekt Ernst Jacobsson.

Snickarglädje och räcken i målat utsirat trä. Foto: Samtliga bilder Anna Ski Mäkleri

Här finns alla 1890-talets tidstypiska byggdetaljer välbevarade; snickarglädje, balkongräcken i målat utsirat trä och frontespiser på två gavlar. Sockeln av huggen natursten och fasad med liggande och stående panel avdelat med en list och en pardörr som entrédörr är tidstypiskt även det.

 

På 1890-talet hade man skorstenar av murat delvis putsat tegel. Här har skorstenen blivit inklädd i samma målade plåt som taket. Gavelsprånget var hela 60 cm på den här tiden.

Villa Solbacken ligger på Nysätravägen på Lidingö. När huset som är 234 kvm stort med 8 rum byggdes var det för att tjäna som sommarvilla. Idag är det dock vinterbonat med bergvärme och fiber indragen. Årskostnaden för uppvärmning av huset ligger på 49 608  kr.  Alla förbättringar har gjorts med varsam hand och originalutseendet är välbevarat.

 

Runt den parkliknande trädgården finns en bokhäck, på insidan grusgångar, valv och spaljéer.

Ernst Jacobbson ritade även en enorm parkliknande trädgård till huset, men 1927 styckades den och idag har huset en tomt på 2167 kvm. Idag omges tomten av en hög bokhäck och inom den finns grusgångar, valv och spaljéer. Här finns en köksträdgård med låga buxbomhäckar som inramare och avskiljare.

Riktligt med tidstypisk snickarglädje, utsirad och sågad. Entrédörren en pardörr i grönt.

Arkitekten Ernst Jacobsson avlade examen vid Konstakademien 1860, där han senare arbetade som lärare. Han var även arkitekt vid Överintendentämbetet innan han blev utsedd till slottsintendent vid Stockholms slott 1876. Senare fick han även en professorstitel. Bland hans verk märks såväl villor på Djurgården i Stockholm som flertalet kyrkor, rådhus och regemente runt om i landet.

Utsikt från verandan mot den parkliknande trädgården.

Nu är Villa Solbacken till salu hos Anna Ski Mäkleri för 21 500 000 kr.

I trädgården finns grusgångar som löper mellan sittytor och planteringar av formklippt buxbom, syrén, lavendel, hortensia, pioner, fruktträd med mera.

-

Här finns ett garage med en gästvåning ovanpå, dit man man kommer från en utvändig trappa.

-

Köket i stil med resten av huset.

-

Köket går i gult och grått.

-

Draperier i hallen.

-

Liggande pärlspont i turkosaktig kulör vid trappan upp till övervåningen.

-

Här skymtar du målningar i taket som Ernst Jacobsson gjorde själv.

-

Villa Solbacken i vinterskrud.

-

Villa solbacken i vinterskrud.

-

Villa solbacken i vinterskrud.

-

Den lila lekstugan som går i stil med huset.

Den här artikeln om Slottsarkitektens Villa Solbacken ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset, där vi tittar närmare på hus som ligger ute till salu just nu. Syftet med artiklarna är att ge inspiration till det egna bygget eller renoveringen. Mäklaren som har turen att få sitt hus omskrivet betalar inget för detta.