Arkitektur

Roof House

När danska Leth & Gori skulle bygga om en envånings-bungalow från sextiotalet var det ljus som saknades. Arkitektbyrån skapade ett tak som öppnar upp huset mot träden och himmelen.

Mer ljus och mer utsikt är mer än en modenyck i samtidsarkitekturen, det är snarare en tidlös sanning att ljus är rumsgestaltande som nästan inget annat. När danska arkitektkontoret Leth & Gori skulle bygga om en envånings-bungalow från sextiotalet var det just ljus som saknades. Men att bygga ut huset i Fredensborg, några mil norr om Köpenhamn, var inte helt lätt. Här ligger Fredensborgs slott, och här finns en helt litet bostadsområde ritat av Jørn Utzon, Sidney-operans upphovsman, Inte så lätt att få bygglov till att expandera på tomten helt enkelt. Men varför inte på taket istället? De två arkitekterna Karsten Gori och Uffe Leth skissade fram ett antal takvolymer och helt plötsligt har byggnaden fått en liten ateljé ovanför föräldrarnas gamla sovrum, och barnen har nu tre sovloft staplade på varandra med en liten lanternin högst upp. Arkitekterna skapade inte endast mer rum för sina beställare, de gav de tidigare rätt mörka huset mer ljus och en utsikt som också riktas uppåt.

Det gamla huset från sextiotalet var rätt tillstängt utåt, och med en mer öppen fasad mot innergården. - Inuti var det rätt små och mörka rum med högt sittande horisontella fönster, förklarar Karsten Gori. Vi har byggt om huset både till det inre och till det yttre, framförallt har vi fokuserat på att få en bättre ljusföring, och att knyta ihop inne och ute på ett effektivare vis. Foto: Stamers Kontor/Leth & Gori

- Det nya taket öppnar huset mot de stora träden och himmelen, säger Karsten Gori, det ständigt skiftande dagsljuset filtreras genom grenar och lövverk.

Sextiotalshuset före ombyggnaden. Foto: Stamers Kontor/Leth & Gori

Karsten och kollegan Uffes har genomfört ett närmast kirurgiska ingrepp i huset för att gestalta rum och ljus, och skillnaden är markant mot det gamla huset. En del av murverket har fått ge plats för stora glaspartier, gränsen mellan ute och inne har upphävts till förmån för ett hus som blir en del av sin omgivning. Inuti tycks rummen har vuxit i storlek samtidigt som de öppnas upp i olika riktningar.

Genom att bygga på taket klarade man det stränga bygglovsreglerna, samtidigt som man får en bättre lösning än om man skulle ha byggt ut i markplanet. - Det hade krävts en lång och besvärlig offentlig process för att utvidga huset i marknivå, och med risk för att projektet inte skulle ha blivit av, förklarar Karsten Gori. Vi föreslog istället beställaren att vi skulle bygga till utan att ta mer markyta i anspråk. På så vis bavarar vi omgivningens befintliga kvaliteter samtidigt som vi öppnar upp för sammanbindande rumssekvenser mellan ute och inne. Foto: Stamers Kontor/Leth & Gori

Villan utvidgar sig upptill med barnrum, kontor och så givetvis mycket ljusinsläpp för det nedre etaget. Foto: Stamers Kontor/Leth & Gori

De olika takvolymerna har adderats till det befintliga taket och klätts med takpapp. - Vi har tilläggsisolerat fasaden utvändigt, och vi har ersatt en del av den murade fasaden med glaspartier som spänner från golv till tak i alla rum. Foto: Stamers Kontor/Leth & Gori

De gamla trägolven har bytts ut till nya trägolv i ljus ask i hela huset, och här finns även minimalistiskt utformade trappor i vitlackat stål som leder till de nya rummen upptill. Foto: Stamers Kontor/Leth & Gori

Förutom att projektera in mer ljus har totalombyggnaden också omfattat ett nytt kök, nytt badrum och ett nytt sovrum för föräldrarna. Foto: Stamers Kontor/Leth & Gori

Roof House har belönats med Fredensborg Kommunes Arkitekturpris i år, ett pris som tidigare tilldelats Jørn Utzons Fredensborgshusene. Leth & Gori har dessutom utpekats som ”Rising Star Architects” bland 20 kontor världen runt i trendtidskriften Wallpaper. Foto: Stamers Kontor/Leth & Gori

Foto: Stamers Kontor/Leth & Gori

Foto: Stamers Kontor/Leth & Gori

Foto: Leth & Gori

Foto: Leth & Gori