Byggahus.se

Arkitektur

Njut av äkta 1960-talsstil

Med veckans fredagshus får vi lära oss vad som definierar den arkitekturstil som uppstod på 1960-talet. En riktigt välbevarad pärla från 1964 ligger just nu till salu i stadsdelen Kungsladugård i Göteborg.

På 1960-talet experimenterade man med nya byggmaterial och ytskikt på fasaderna, ofta i kombination med låglutande pulpettak. Resultatet blev en ny typ av arkitektur, med funktionalismen som förebild. Just nu ligger ett hus ute till salu som ser i stort sett exakt ut som när det byggdes 1964. 

- Allt är mer eller mindre original, till och med badrummet med sitt vackra porslin, säger Bo Wettergren, mäklare hos Storängsgatans Fastighetsbyrå.

Fasaden har den tidstypiska kombinationen av tegel, puts och trä tillsammans med stora glaspartier. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Fördelen med att det är oförändrat med sina originaldetaljer gör att det blir en pärla för de som brinner för 1960-talsstilen. Dessutom blir köket med sin fina patina en riktig värdehöjare. 

- Att köpa ett sådant platsbyggt kök idag kostar flera hundratusentals kronor, men då får det ändå inte samma patina, säger Bo Wettergren.

Ljus entré. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Huset är ritat av arkitekten och formgivaren Arne Branzell. Det har en tidsenlig luftig planlösning där du sitter högre upp i etage och blickar ut över allrummet. Totalt består huset av 9 rum och kök fördelade på 170 kvadratmeter.

Tidsenlig luftig planlösning. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Fasaden har den tidstypiska kombinationen av tegel, puts och trä tillsammans med stora glaspartier. På 1960-talet förenklades fönstren successivt till kvadratiska englasfönster utan fönsteromfattningar. Hela fönsterpartier åstadkom man genom hopkoppling av flera likadana fönster, något som du ser här. 

Vardagsrum i en ljus flygel med utsikt mot trädgården. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Huset vilar på en pålad betonggrund. Uppvärmningssättet är fjärrvärme.

Den som bor i huset har lagt ner mycket tid på att inreda tidsenligt. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Nackdelen med att det är så välbevarat är förstås standarden. El, stammar och ytskikt i våtrummen måste ses över - så även det låglutande pulpettaket.

Vackra plåtarbeten i koppar vid takfoten. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Utgångspriset är satt till 8 750 000 kronor, men du får även räkna med en del renovering för att få huset i riktigt bra skick igen.

I trädgården växer smultron, vit ölandstok, röd och gul-grön kornell, fläder, björnbär, och lagerhägg med mera. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Vardagsrummet. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Det har en tidsenlig luftig planlösning där du sitter högre upp i etage och blickar ut över allrummet från matplatsen. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

En annan matplats i köket, lika stilenlig den. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Gediget platsbyggt kök. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Sittplats med utsikt. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

På 1960-talet blev det vanligt med hela fönsterpartier som man åstadkom genom hopkoppling av flera likadana fönster. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Tidstypisk inbyggd balkong som löper utmed husets långsida. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Till och med badrummet är mer eller mindre original. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Fasad baksida. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Sovrum. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Sovrum. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå