Fredagshuset

Njut av äkta 1960-talsstil

Med veckans fredagshus får vi lära oss vad som definierar den arkitekturstil som uppstod på 1960-talet. En riktigt välbevarad pärla från 1964 ligger just nu till salu i stadsdelen Kungsladugård i Göteborg.

På 1960-talet experimenterade man med nya byggmaterial och ytskikt på fasaderna, ofta i kombination med låglutande pulpettak. Resultatet blev en ny typ av arkitektur, med funktionalismen som förebild. Just nu ligger ett hus ute till salu som ser i stort sett exakt ut som när det byggdes 1964. 

- Allt är mer eller mindre original, till och med badrummet med sitt vackra porslin, säger Bo Wettergren, mäklare hos Storängsgatans Fastighetsbyrå.

60-talshus med fasad av tegel, puts och trä

Fasaden har den tidstypiska kombinationen av tegel, puts och trä tillsammans med stora glaspartier. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Fördelen med att det är oförändrat med sina originaldetaljer gör att det blir en pärla för de som brinner för 1960-talsstilen. Dessutom blir köket med sin fina patina en riktig värdehöjare. 

- Att köpa ett sådant platsbyggt kök idag kostar flera hundratusentals kronor, men då får det ändå inte samma patina, säger Bo Wettergren.

Entré med stora fönster

Ljus entré. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Huset är ritat av arkitekten och formgivaren Arne Branzell. Det har en tidsenlig luftig planlösning där du sitter högre upp i etage och blickar ut över allrummet. Totalt består huset av 9 rum och kök fördelade på 170 kvadratmeter.

Hall med öppen trappa

Tidsenlig luftig planlösning. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Fasaden har den tidstypiska kombinationen av tegel, puts och trä tillsammans med stora glaspartier. På 1960-talet förenklades fönstren successivt till kvadratiska englasfönster utan fönsteromfattningar. Hela fönsterpartier åstadkom man genom hopkoppling av flera likadana fönster, något som du ser här. 

Vardagsrum med stora fönster

Vardagsrum i en ljus flygel med utsikt mot trädgården. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Huset vilar på en pålad betonggrund. Uppvärmningssättet är fjärrvärme.

Låga fönster i vardagsrum

Den som bor i huset har lagt ner mycket tid på att inreda tidsenligt. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Nackdelen med att det är så välbevarat är förstås standarden. El, stammar och ytskikt i våtrummen måste ses över - så även det låglutande pulpettaket.

Fasad med plåtarbeten i koppar

Vackra plåtarbeten i koppar vid takfoten. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Utgångspriset är satt till 8 750 000 kronor, men du får även räkna med en del renovering för att få huset i riktigt bra skick igen.

Trädgård med odlingsbäddar

I trädgården växer smultron, vit ölandstok, röd och gul-grön kornell, fläder, björnbär, och lagerhägg med mera. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Vardagsrum

Vardagsrummet. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Matplats

Det har en tidsenlig luftig planlösning där du sitter högre upp i etage och blickar ut över allrummet från matplatsen. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Liten matplats i köket

En annan matplats i köket, lika stilenlig den. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Platsbyggt kök

Gediget platsbyggt kök. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Sittplats i köket

Sittplats med utsikt. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Matplats i köket

På 1960-talet blev det vanligt med hela fönsterpartier som man åstadkom genom hopkoppling av flera likadana fönster. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Inbyggd balkong

Tidstypisk inbyggd balkong som löper utmed husets långsida. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Badrum med grönt porslin

Till och med badrummet är mer eller mindre original. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Fasad baksida

Fasad baksida. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Sovrum

Sovrum. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå

Sovrum

Sovrum. Foto: Storängsgatans Fastighetsbyrå