Fredagshuset, Arkitektur

Modernistisk villa av Wingårdh i Saltsjö-Boo

Den här veckan har vi nöjet att få titta närmare på ett modernistiskt hus i Saltsjö-Boo med nytänkande planlösning. Hjärnan bakom den är självaste arkitekt Gert Wingårdh.

Villa av Wingårdh i Saltsjö-Boo

Rikligt med fönster i fasaden mot vattnet. Alla Foton: Skeppsholmen Sotheby's

På Doktorsvägen i Saltsjö-Boo ligger en arkitektritad villa byggd 2007. Arkitekten som ritade den heter Gert Wingårdh.

Huset har sju rum och kök, med en boarea på 220 kvm och en biarea på 30 kvm som består av förråd. Här finns flera terrasser, växthus och carport för 2 bilar, även om vi inte får se carporten på bild.

Entréfasad i glas

Entréfasad i skymningen.

Gert Wingårdh har givit huset en rikligt uppglasad fasad mot Lännerstasundet.

Pool

Insynsskyddande häck vid poolen. I bakgrunden skymtar du växthus med förrådsdel till höger.

Köket som ligger på övre plan har en hel fönstervägg som tar vara på utsikten över vattnet. I anslutning till köket finns en dörr som leder ut till en altan som går runt huset och en trappa som leder ner till trädgården och poolen.

På den 2403 kvm stora tomten finns en pool i sydvästläge. Trädgården är anlagd med skiffer och stenmurar. Runt poolområdet finns en häck. Det finns elstyrda markiser vid de energieffektiva aluminiumfönstren.

Vardagsrum

På övre plan ligger vardagsrum, loungedel och matsal på rad, med utgång till en terrass längst ner i anslutning till köket som ligger till höger.

Anledningen till att vi får titta på det här huset är att det just nu ligger till salu för 15 950 000 kr hos Skeppshomen Sotheby’s International Realty.

Kök

I köket fönster mot backen på baksidan. Bänkskiva av Corian i det vita köket.

Gert Wingårdh som har ritat veckans Fredagshus är en av Sveriges mest framstående arkitekter. Han föddes 1951 i Skövde. När han ännu var barn flyttade familjen till Göteborg, där han senare utbildade sig till arkitekt vid Chalmers tekniska högskola. 2007 anställdes han som konstnärlig professor i form och teknik vid Chalmers. Han driver även Wingårdh arkitektkontor.

Vardagsrum

Platsbyggd bokhylla som rumsavdelare mellan vardagsrum och loungedel.

Gert Wingårdh har tilldelats fem prestigefyllda Kasper Sahlin-pris som delas ut av Sveriges Arkitekter. Han har ritat kända byggnader som exempelvis House of Sweden i Washington, Astra Hässle i Mölndal och Victoria Tower vid Kistamässan i Stockholm. Han medverkar som programledare i tv-programmet Husdrömmar på SVT. 

Badrum

Badrum på entrévåningen med dörr ut till trädgården.

Badrum

Det stora badrummet har både bad och dusch.

Sovrum

Sisalmatta på golvet i ett av sovrummen.

Överbyggd terrass

Terrassen med utsikt över vattnet.

Överbyggd terrass

Terrassen löper runt huset och avslutas med en trappa ner.

Trädgård

I trädgården finns en vintergrön idegranshäck.

Planlösning entréplan.

Planlösning entréplan.

Planlösning övre plan.

Planlösning övre plan.

Den här artikeln ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset där vi tar chansen att titta närmare på ett intressant hus som ligger till salu just nu. Någon har trott att artikelserien är sponsrad, men så är inte fallet. Vi skriver om husen för att inspireras och lära oss något av dem.